Ana Sayfa ALES ALES Kimler Başvurabilir ? ALES Başvurusu Ne İçin Yapılır ?

ALES Kimler Başvurabilir ? ALES Başvurusu Ne İçin Yapılır ?

1

ALES Kimler Başvurabilir ?

ALES Kimler Başvurabilir?

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı ilgili bilmemiz gerekenler; ALES üniversitelerdeki boş olan akademik kadrolara atanmak ve eğitimine lisansüstü (yüksek lisans) ile devam etmek isteyen öğrencilerin girmek zorunda olduğu sınavdır.Daha çok lisansüstü eğitim başvuruları için kullanılan puan türünü hesaplayan bir sınav olarak bilinse de doktora başvuruları için de girilmesi gerekirlidir. 

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı ÖSYM tarafından ilkbahar ve sonbahar olmak üzere yılda iki kez yapılmaktadır.

Tam sınav tarihlerini her yıl ÖSYM’nin sitesinden ÖSYM sınav takvimi bölümünden takip edebilirsiniz.

 

ALES puanını kullanabileceğiniz kurumlar ile ilgili;

 

  • Türkiye’de ki üniversitelere lisansüstü eğitim için başvurularda,
  • Üniversiteler akademik kadrolarındaki eleman ihtiyacını karşılamak amacı ya da lisansüstü öğrenim görmeleri için yurtdışındaki üniversitelere yüksek lisans öğrencileri gönderirler gönderilecek adaylar için seçim kriteri ALES sınavı puanıdır.
  • Üniversitelerde okutman, araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan ya da öğretim elemanı dışındaki kadrolardan yapılan atamalar için kullanılır.
  • Eğitimlerine devam etmek için yüksek lisan programlarına başvuran öğrencileri seçme ve yerleştirme işlemleri için tüm üniversiteler ALES puanlarını kullanmaktadır.
  • Ancak üniversitelerin ALES puanını nasıl bir işleyişte kullanacağı değişiklik gösterebilir.
  • Lisansüstü eğitim programlarına öğrenci yerleştirilmesi ve boş olan akademik kadrolar için aday seçiminde ALES puanı, sıralaması hangi kriterlerde alacaklarını kurumlar kendileri belirler.
  • Bazı üniversiteler lisansüstü eğitim programlarına seçecekleri öğrencileri yalnızca ALES puanına göre belirlerken, bazı üniversiteler ise ALES puanını kendi yapacakları sınavın bir parçası olarak ön eleme amacıyla kullanırlar.
  • Üniversitenin kendine özgü değerlendirme kriterleri mevcuttur. 

 

ALES sınavına giren adayların puanları ne kadar yüksek olursa seçilme olasılıkları da o kadar yüksek olur. Unutmamak gerekir ki ALES puanının yüksek olması adayların lisansüstü eğitim programlarına mutlaka kabul edileceği anlamına gelmez. Aday belirlenen şartlara uygun bile olsa mülakat aşamasında kabul edilmemesi de bir olasılıktır. 

ALES puanı ile doktora programları ya da sanatta yeterlik programlarına başvuracak adaylar için ise alt sınır 70 puan olarak belirlenmiş olsada mülakat aşamasında kabul edilmemesi de bir olasılıktır. 

Ancak sonrasında mecburi hizmet yükümlülüğü olmaksızın, kendi imkanları ile yurt dışında lisans üstü eğitim programlarına katılmak isteyenlerin ALES’e girme zorunluluğu bulunmamaktadır.

Bazı özel kamu kurum ve kuruluşları yurtdışında lisansüstü eğitim görmek isteyen öğrencilere burs sağlamaktadır. Bu kurum ve kuruluşlar burs verecekleri öğrencileri belirlerken yine ALESpuanından yararlanabilirler. Yurt dışındaki üniversiteler lisansüstü öğrenim için kendilerine başvuran adaylardan ülkemizde yapılmış bir sınav sonucu isteyebilirler. Adaylar ALES sonuç belgelerini bu aşamada da kullanabilirler.

Üniversitelerde okutman, araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan ya da öğretim elemanı dışındaki kadrolardan atanabilmek için adaylar ALES’te alanlarındaki puan türünden en az 70 puan almalıdır. Başarılı olan adaylar, gerekli diğer şartlarlı da sağlıyorlarsa, üniversitelerin belirlediği giriş sınavlarına başvurabilirler.  ales.gen.tr Doktora ya da sanatta yeterlik derecesine sahip olan adaylar ise ALES’ten muaf tutularak üniversiteler tarafından yapılan giriş sınavlarına başvuruda bulunabilirler.  Tıpta uzmanlık eğitimine hak kazanan adayların araştırma görevlisi kadrosuna atanmalarında, ALES ve üniversitelerin yaptığı giriş sınavlarına girme zorunluluğu yoktur. Ayrıca Güzel Sanatlar Fakülteleri ve Konsevatuvarlara alınacak yüksek lisans öğrencileri içinde ALES’e girmiş olma koşulu aranmaz ve ALES sonuçları değerlendirmeye tabi tutulmaz.

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’na bir lisans programında eğitim gören öğrenciler, bir lisans programından mezun olmuş kişiler ve yurt dışında lisans eğitimi görmüş (denklik belgesine sahip olmak şartıyla) olanlar başvurabilirler.  İlkbahar ve sonbahar aylarında olmak üzere yılda iki kez yapılan ALES’in güz dönemi genellikle Kasım ayında, bahar dönemi ise Nisan ayında olur. Sınav tarihleri ve başvuru süreleri ÖSYM tarafından duyurulan ALES’e adaylar yaklaşık bir ay öncesinden başvuru yapabilirler.

2008 Bahar Dönemine kadar ALES’te 80 sözel ve 80 sayısal olmak üzere toplamda 160 soruvardı. ALES1,5 saat Sayısal ilk oturum – 1,5 saat Sözel ikinci oturumdan oluşan iki oturumlu bir sınavdı. Bunun dezavantajı ise sözelci sayısalcı ayırmaksızın ilk 1,5 saat Sayısal kitapçık dağıtılması diğer 1,5 saatte ise Sözel kitapçık dağıtılmasıydı. Ayrıca sınava giren tüm katılımcılar 160 sorunun tamamından sorumluydu. 2008 Bahar Döneminden sonra iki oturumlu sistemden tek oturumlu sisteme geçildi. Böylelikli tüm katılımcılar sınava istediği bölümden başlayabildi. Sayısal soruları da Sayısal 1 ve Sayısal 2 olmak üzere iki bölüme ayrıldı. Bu da alanı sözel olan katılımcılar için bir avantaj oldu. Sözelci katılımcıların Sayısal 1 bölümünde yaptıkları her soru başına alacakları puan, Sayısal 2’de yaptıklarından daha yüksek olarak düzenlendi. Bunun dışında sınavdaki bir diğer yenilik ise 2010 Sonbahar döneminden itibaren getirilen yeni sistemde Sözel bölüm de Sözel 1 ve Sözel 2 olmak üzere ikiye ayrıldı. ALES şuan Sayısal 1 – 50 soru, Sayısal 2 – 50 soru, Sözel 1 – 50 soru ve Sözel 2 – 50 soru olmak üzere toplamda 200 sorudan oluşuyor. Alanı sayısal ve eşit ağırlıkçı katılımcılar Sözel 2 testinden, sözelci katılımcılar ise sayısal 2 testinden muaflar. Yani tüm katılımcılar sınavdaki150 soruyu (3 testi) cevaplamakla sorumludurlar. Sınav süresi ise 180 dakikadır.

ALES sonuçları sınava katılan adayların adreslerine Türkçe ve İngilizce hazırlanmış olan bir sınav sonuç belgesiyle gönderilir. Bu belgede adayların sınavdaki her iki bölüme ait doğru ve yanlış cevap sayıları, ALES puanları ve bu puanlara göre başarı sıraları yer alır. Sınav sonuç belgelerinin adreslerine gelmesini beklemek istemeyen adaylar, ÖSYM tarafından yapılan diğer sınavlarda olduğu gibi ALES sonuçlarını da TC kimlik numaraları ile ÖSYM’nin ALES sonuç sayfasından öğrenebilirler.

 

ALES Engelini Nasıl Aşacağız  ?

ALES sınavlarının mantığını kavramış ve özümsemiş, bu sınavlar konusunda 10 yıllardır biriktirdiği tecrübe ve yayınları size sunmak üzere bir tık kadar yakınınızda olan nettekurs.com Online ALES Kursları ile tek dönemde ALES'te yüksek puan alarak başarı kazanmak bir gelenek haline gelmiştir. Online ALES kurslarımızın başarı oranı çok yüksektir. Siz değerli ziyaretçilerimizi de ALES engelini birlikte aşmak üzere Online  ALES Kursumuzun sayfalarını incelemeye, derslerimizi ücretsiz denemeye hatta canlı yayınlarımıza konuk olarak katılıp ALES'in uzmanları ile tanışmaya davet ediyoruz.  >>>>>>>>>>>>    nettekurs.com Online ALES Kursu

 

1 Yorum

SORU SOR

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version