Ana Sayfa ALES ALES Nedir Kimler Girebilir? ALES Nedir Nasıl Hazırlanılır?

ALES Nedir Kimler Girebilir? ALES Nedir Nasıl Hazırlanılır?

0

ALES Nedir Kimler Girebilir? ALES Nedir Nasıl Hazırlanılır?

Yüksek öğretim kurumlarında yüksek lisans veya doktora yapmak ya da öğretim elemanı olarak çalışmak isteyen birçok adayın hedefi için atacağı ilk adım ALES sınavına girmektir. Bu aşamada adaylar, ALES ‘e çalışmaya başlamadan önce ALES Nedir Kimler Girebilir? ve ALES Nedir Nasıl Hazırlanılır? sorularını sıkça soruyorlar. Bu yazımızda ALES Nedir Kimler Girebilir? sorusuna yanıt vereceğimiz gibi ALES hazırlık sürecini daha verimli geçirebilmek için yapmanız gerekenleri adım adım sıralayacağız. Öncelikli olarak ALES Nedir Nasıl Hazırlanılır? sorusuna değineceğimiz bu yazı ile birlikte nettekurs Blog sitemizde yer alan ALES Nedir? yazısını da okuyarak sınav hakkında daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

ALES Nedir?

Öncelikle ALES Nedir Kimler Girebilir sorusuna cevap vermek, ALES hazırlık süreci hakkındaki tavsiyelerimizin daha kolay anlaşılmasını sağlayacaktır. Sınav, yılda iki kez ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde düzenlenmektedir. Uzun adı Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı olan ALES, adayların yüksek lisans, doktora yapmak ve yükseköğretim kurumlarında görev almak için girmeleri gereken bir sınavdır. Sözel ve sayısal olmak üzere iki bölümde sorular sorulmakta ve her bölümde ellişer soru yer almaktadır.

ALES Sonuçları Nasıl Değerlendirilir?

Üniversiteler yüksek lisans başvurusu yapan öğrencilere ALES sonuçları, diploma notları, mülakat sonuçları ve bazen bilim sınavı sonuçlarını da dahil ederek bir puanlama sistemi uygularlar. Bu puanlamada en yüksek oran ALES sonucuna aittir. Genelde %50 ’lik bir paya sahiptir. Bu oran bazen %50’den fazla olmakla birlikte Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği’ne göre %50 ‘den az olamaz. Yükseköğretim kurumlarının yaptığı değerlendirmedeki önemi düşünülürse ALES hazırlık sürecini verimli geçirmek oldukça önemlidir. ALES hazırlık sürecinizi iyileştirecek kaynaklardan hangisini seçeceğiniz konusunda kararsızsanız ALES Nedir Nasıl Hazırlanılır sorusuna cevap bulabilmek için nettekurs.com ALES Online Kursunu inceleyebilirsiniz. Nettekurs.com Blog/ALES sayfasında sınav hakkında tüm merak edilenleri bulabileceğiniz gibi ALES Uzaktan Eğitim Dersleri ile dershanelerin sunduğu tüm olanakları ekranınıza taşıyabilirsiniz

ALES Nedir Kimler Girebilir?

ales nedir kimler girebilir, ales nedir nasıl hazırlanılır, ales hazırlıkSınav sistemi hakkında kısaca bilgi verdikten sonra ALES Nedir Nasıl Hazırlanılır? sorusuna yanıt vereceğiz. Fakat bu noktada adayların aklındaki ALES Nedir Kimler Girebilir? sorusunun yanıtlanması için ALES ‘e kimlerin başvurabileceğine değinmek de faydalı olacaktır. ALES sonuçları, geçmiş dönemlerde sadece tezli yüksek lisans başvuruları için kullanılırken artık tezsiz yüksek lisans başvuruları için de aranan bir koşuldur. Bu nedenle yükseköğretim kurumunun talep etmesi halinde tezsiz yüksek lisans programına kayıt olmak isteyen adaylar da sınava girmek zorundadır. ALES sınavına girecek adayların yoğun olarak yüksek lisans başvurusu yapacak adaylar olduğunu düşünürsek ALES Nedir Kimler Girebilir sorusuna vereceğimiz ilk cevap ‘bir lisans programında eğitim almaya devam eden ya da lisans programlarından mezun’ adaylar olacaktır. Bunun dışında yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi ve uzman  olarak görev almak isteyen adaylar da sınava girmek zorundadır. Fakat Güzel Sanatlar Fakülteleri ve Konservatuvarlara alınacak yüksek lisans ve doktora öğrencisi adayların sınava girme zorunluluğu bulunmamaktadır. Bazı durumlarda yurt dışında öğrenim görecek olan yüksek lisans öğrencilerinden de ALES puanı istenmektedir.

ALES Nedir Nasıl Hazırlanılır?

ALES Nedir? sorusunu takip eden bir diğer soru da ALES Nedir Nasıl Hazırlanılır… Yazımızın bu kısmına kadar sınavın bölümlerine, içeriğine ve nasıl değerlendirildiğine değinerek ALES Nedir Kimler Girebilir? sorusuna yanıt vermiş olduk. ALES hazırlık çalışmalarına başlayacak adaylar tarafından en çok merak edilenlerden bir tanesi de bu sürecin nasıl geçeceğidir. Çünkü ALES sınavı; soru tipleri, soruların uzunlukları ve içerikleri ile bilgi ölçen sınavlardan farklıdır. Öncelikli amaç adayların bilgilerini nasıl kullandıklarını ölçmektir. Peki gelelim ALES Nedir Nasıl Hazırlanılır? ALES, sınavına katılan adaylardan sürenin yetmediği, soruların yetişmediği gibi yorumları sık sık duymaktayız. ALES ‘e giren adayların birçoğu sınavın aslında oldukça kolay bir sınav olduğunu ifade etmektedir. Fakat soru içeriklerinin uzun olması ve sayısal bölümde sorulan soruların ağırlıkla mantık yürütme ve problem çözme sorularından oluşması sınav süresinin verimli kullanılamamasına neden olmaktadır.

ALES Sorularına Nasıl Hazırlanabilirim?

ALES sınavına girenler sürenin kısa olduğunu düşünse de sınavda hızlı karar verme ve pratik düşünme becerisinin ölçüldüğü unutulmamalıdır. Bu nedenle sınava girecek adaylar bilgi çalışmak yerine sözel mantık ve problem çözme sorularına odaklanmalılar. Bu soruların çözümünde kullanılan tüyoları, tablo oluşturma ve mantık yürütme tekniklerini öğrenmenin sınavda etkin zaman yönetimi yapabilmek için oldukça önemli olduğu ise tartışılmaz. ALES hazırlıkta yapılan çalışmalardan verim alabilmek için sınavın bu özelliği ve kendine özgü soru yapıları en iyi şekilde anlaşılmalıdır. Bu noktada ALES dershaneleri hem kaynaklara ulaşabilmek hem de soru çözümü tüyolarını öğrenebilmek için iyi bir seçenektir. Aradığınız tüm soru çözüm tekniklerini ALES ‘e girip sınavda derece yapan birçok aday gibi nettekurs.com ‘da bulabilirsiniz. Nettekurs.com ALES Uzaktan Eğitim Dersleri ile Ankara ‘nın en deneyimli ALES hocaları rehberliğinde; ücretsiz yazılı kaynaklar, sınırsız video tekrar hakkı, ÖSYM sorularına göre her sene güncellenen dene sınavları ile ALES ‘te tek girişte başarı mümkün.

ALES Hazırlık Tavsiyeleri

ALES hazırlık sürecinizi en iyi şekilde değerlendirebilmek için uzman eğitmenlerden alacağınız yardım ile birlikte aşağıdaki tavsiyeler de çalışmalarınızı daha verimli hale getirecektir.

Deneme Çözün

Bol bol deneme çözün. Sınavda sizi en çok zorlayacak nokta zaman kontrolü olacaktır. Deneme çözmek hem gerçek sınav hissini deneyimleyerek heyecanınızı yenmenize hem de okuma hızınızı yükseltmenize ve soru tiplerini tek bakışta tanımanıza yardımcı olacaktır. Mümkünse ÖSYM soru tipleri ile hazırlanan ÖSYM sınav formatına uygun deneme testlerini kullanın. Yukarıda da değindiğimiz gibi Nettekurs.com ALES Online Kursunda ÖSYM sınav formatına uyumlu güncel online deneme sınavlarına ulaşabilir, etkileşimli canlı derslerde soru çözümlerini görebilir ve eksiklerinizi anında uzman eğitmenlere sorabilirsiniz. Üstelik ücretsiz üye olarak tüm online kurs kaynaklarını ücretsiz deneyebilirsiniz. >>> Online ALES Kursu Ücretsiz Dene!

Güncel Kaynakların Önemi

Mümkünse 2000 yılından sonra yapılan sınavların sorularını çözmeye çalışın. ALES hazırlık sürecinde ne kadar fazla güncel kaynaktan faydalanırsanız, soru tiplerini anlamanız o kadar kolaylaşacaktır.

Pratik Düşünün

ALES soruları genellikle adayların eğitim hayatı boyunca öğrendiği basit bilgilerden hazırlanmakla birlikte soruların karmaşık yapısı adayların sınavda bilgilerini etkin kullanamamasına neden olabilmektedir. Bu nedenle bol bol kitap okuyarak okuma hızınızı iyileştirin. Aynı zamanda sınavda ALES ‘e girenlerden beklenen pratik düşünme becerisini kazanabilmek için düşünme şeklinizi değiştirecek, bakış açınızı çeşitlendirecek sayı bulmacaları ve oyunlar oynayarak boş vakitlerinizi değerlendirebilir ve ALES hazırlık sürecini daha keyifli hale getirebilirsiniz.

ALES ve diğer tüm sınavlara dair soru ve görüşlerinizi sayfanın en altında bulunan yorumlar kısmında paylaşabilirsiniz. İletileriniz uzman rehberlerimizden tarafından incelenerek yanıtlanacaktır.

YORUM YOK

SORU SOR

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version