ALES Sınavına Nasıl Çalışılır? 2023 ALES/1 Çalışma Önerileri
Her sene 300 binden fazla kişinin katıldığı Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı – ALES, lisansüstü öğrenci alımları, öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, eğitim öğretim planlamacısı vb. gibi kadrolara yapılacak atamalarda geçerliliği olan bir sınavdır. Her bireyin öğrenme ve çalışma stili farklı olsa da, ALES Sınavına Nasıl Çalışılır? sorusuna yanıt verebilmek ALES Hazırlık sürecini etkili yönetebilmek adına önemlidir. Bu yazımızda bu yıl ilk kez ALES Sınavına hazırlanacak olan ve 2023 ALES/1 Sınavına girecek olan adaylar için ALES’e etkili çalışma önerilerini bir araya getirdik. Keyifli okumalar dileriz!
ALES Sınavına Nasıl Çalışılır?
Lisansüstü eğitimi almak isteyen adayların ALES Puanı alması zorunluluğu sebebi ile, ALES Sınavına çok sayıda aday katılmaktadır. Yüksek Lisans ve doktora eğitimi yanı sıra öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, eğitim öğretim planlamacısı gibi kadroların yerleştirilme işlemlerinde de yüksek ALES Puanı almak gerekmektedir. Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’nda amaç bireysel olarak en yüksek puanı elde etmektir. Bu yüzden adayların sınava hazırlanırken düzenli bir çalışma programı izlemeleri önemlidir. ALES Sınavında standart sapma, adayların puanı üzerinde etki göstermektedir. Bu yüzden çok sayıda adayın yanlış yaptığı bir soruyu doğru yapmak ALES’ten daha yüksek puanlar elde edebilmeyi sağlamaktadır. Sınavda hem sözel hem sayısal alandan sorular gelmektedir. Mantık ve akıl yürütmeye dayanan ve genel bilgi düzeyini ölçen sorular ALES’in ana kapsamını oluşturmaktadır. ALES Hazırlık sürecinde adaylar hem sözel hem sayısal alan testinden sorumludur. Zamanı etkili kullanabilme yeteneği, ALES’te sizi başarıya ulaştıracak unsurların başında gelmektedir. Bu yüzden sınava hazırlanırken profesyonel bir eğitim kurumundan destek alarak kısa sürede konu eksiğini tamamlamak ve sınava kadar çok sayıda soru ve deneme çözmek yararlı olacaktır. Profesyonel anlamda eğitim desteği almak, zaman yönetimi, süreç takibi ve doğru çalışma adımlarını takip edebilmek açısından çok fazla avantaja sahiptir. Özellikle teknolojinin sunduğu imkan ve olanaklar sayesinde günümüzde online eğitimlere ulaşmak çok daha pratik hale gelmiştir. Bu bakımdan ALES Sınavlarına hazırlık sürecinde etkili bir çalışma dönemi geçirebilmek adına online eğitim desteği almak zamandan ve harcadığınız enerjiden tasarruf etmenizi sağlayacaktır.
ALES Konu dağılımı ile ilgili olarak ALES Konuları Nelerdir? ALES Soru Dağılımı ve Puan Hesaplama başlıklı blog yazımızı okuyabilirsiniz.
2023 ALES/1 Sınavına Hazırlanacak Adaylar İçin Çalışma Önerileri:
ALES Sınavlarına hazırlanma süreci ciddi bir motivasyonun yanı sıra kişisel disiplin de gerektirmektedir. ALES Sınav Kapsamı yalnızca bilgiyi ölçmeyi amaçlamadığından, konu çalışmak ALES’e Hazırlanmak için tek başına yeterli olmayacaktır. ALES’ten 70 ve üzeri bir puan hedefleyen adayların konu eksiklerini hızlı bir şekilde tamamlayarak çok fazla soru çözmesi gerekmektedir. Süre tutarak ALES Denemesi çözmek, Çıkmış ALES Sorularını edinmek sınava hazırlıkta atlanmaması gereken adımlardandır. Online ALES Deneme Sınavı Çözerek ALES Sınavı’na Nasıl Hazırlanılır? konulu blog yazımızı inceleyerek ALES Nedir? ALES Sınavı Zor Mu? gibi soruların yanıtlarına da ulaşabilir, Online ALES Kursu ile ALES Sınavına hazırlık sürecinin sağladığı imkanlar ve sınava hazırlık süreci hakkında ayrıntılı bilgi elde edebilirsiniz.
- ALES Çıkmış Sorular için Deneme Defteri oluşturun. Yanlış yaptığınız ve eksiğiniz olan konuları bu deftere not edin. Bu sayede geriye dönük tekrarlar yapıp notlar almak daha pratik olacaktır.
- Günlük en az 50 Paragraf sorusu olmak üzere, sınava kadar her gün Türkçe testi çözmelisiniz. Ayrıca boş zamanlarınızda kitap, makale gibi içerikler okumalısınız. Bu sayede okuduğunuzu anlama becerileriniz gelişecektir.
- Mobil uygulamalardan yararlanın. Oyunla öğrenme her yaş grubu için kalıcı bir yöntemdir. Boş vakitlerinizi bu sayede daha dolu ve eğlenceli geçirebilirsiniz.
- Kendinize günlük hedefler koyun. O günün hedefini tamamlayamadıysanız, bir sonraki güne ekleyerek devam edin. Bir süre sonra işleri biriktirmeden düzenli bir şekilde çalışmaya başlayacaksınız!
- ALES Sınavında sizin yüksek puan almanızı sağlayan unsurların başında soru analizi yapmak gelmektedir. Yanlış yapılan soruları ayrıntılı incelemek ve benzerlerini çözerek pekiştirmek çok soru çözmekten daha etkili ve kalıcıdır.
- En etkili öğrenme yöntemlerinden biri öğrenilen bilgilerin bir başkası ile paylaşılmasıdır. Çözemediğiniz soruları başkalarına anlatarak/tartışarak çözmeyi deneyebilirsiniz!
- Daha önce ALES çalışma deneyiminiz yoksa ve sınava hazırlık için çok fazla zamana sahip değilseniz profesyonel bir kurumdan destek alabilirsiniz. Özellikle Online ALES Kursları zamandan tasarruf sağladığı için ALES Sınavlarına hazırlık sürecinde oldukça etkili olmaktadır.
- ALES Sorularını çözerken yanlış yaptığınız sorular için mutlaka bir soru defteri edinmeli, anlamadığınız ve çözerken zorlandığınız soruları renkli kalemler ile işaretleyerek haftalık olarak bu sorulara/konulara yönelik tekrarlar yapmalısınız.
- Soru çözümlerinde kaliteli ve güvenilir yayınlar tercih etmeli, çıkmış ÖSYM ALES Sorularını edinerek ayrıntılı olarak analiz etmelisiniz.
- Sınırları ortadan kaldıran dershane Nettekurs ile ALES Sınavlarına çok kısa sürede eksiksiz olarak hazırlanabilirsiniz. 7/24 erişilebilir Online ALES Kursu içerikleri, sınırsız dinleme hakkı, 2 yıl erişime açık ders içerikleri, uzman rehberlik desteği ve ALES sınavı ile %100 uyumlu PDF Ders kitapları ile ALES Sınavı’ndan ilk girişinizde hedeflediğiniz puanı alabilirsiniz!
ALES Sınavları ile ilgili sorularınızı aşağıda yer alan “soru sor” bölümü üzerinden bizlere iletebilirsiniz. Uzman rehberlik ekibimiz en kısa sürede yorumlarınıza dönüş sağlayacaktır.