Ana Sayfa DUS DUS Diş Hekimliğinde Uzmanlık Sınavı Nedir?

DUS Diş Hekimliğinde Uzmanlık Sınavı Nedir?

3

DUS (Diş Hekimliğinde Uzmanlık Sınavı)

DUS Diş Hekimliğinde Uzmanlık Sınavı Nedir?

DUS Nedir?

DUS (Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimine Giriş Sınavı), Diş Hekimlerine Yönelik bir sınav olup gerek hekimler gerek diş hekimliği fakültesinde okuyan öğrenciler için yeni yeni bilinir olmaya başlamıştır. DUS yani Diş Hekimliğinde Uzmanlık Sınavı ile ilgili DUS Sınavı Nedir? DUS Sınavına Girmek Zorunlu Mudur? DUS sınavı ne zaman? gibi sorular diş hekimleri arasında giderek yaygın olmaya başladı. DUS Nedir sorusu akılları kurcalarken yazımızla bu konuya bir açıklık getirmeye çalışacağız. Fakat DUS Sınavına girmeye çoktan karar vermişseniz DUS Sınavı Ne Zaman yazımıza da bir göz atmanızı tavsiye ederiz.

DUS Sınavı Zorunlu Mu?

DUS Sınavı Diş Hekimi olup ağağıdaki alanlarda uzmanlık statüsü elde etmek isteyen kişilerin girdiği bir sınavdır.

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi,

Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi,

Ortodonti,

Endodonti,

Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği),

Periodontoloji,

Protetik Diş Tedavisi,

Restoratif Diş Tedavisi alanlarında uzmanlık eğitimi almak için adaylar DUS Sınavına girerler. DUS sınavı her diş hekimine zorunlu değildir. Diş Hekimliğinde Uzmanlık Sınavı adayları, hedefledikleri kurumlarda uzmanlık eğitimi alma hakkı kazanırlarsa, belirli sürelerde bu eğitimi tamamlarlar. Her diş hekimi DUS ‘a girmek zorunda değildir. Yalnızca uzman olarak kurumlarda görev almak isteyen diş hekimleri DUS ‘a girmek zorundadır. Eğer hedefiniz uzman statüsünde görev yapmak değilde diş hekimi olarak özel kurumlarda çalışmaya devam etmek için DUS sınavına girmenize gerek yoktur.

DUS Sınavı Soruları 

DUS Sınavı Nedir sorusuna cevap verebilmek için sınavın kapsamı ve soru dağılımına da değinmek gerekecektir.  DUS Sınavı yılda 1 kez, Ankara, İzmir ve İstanbul’da aynı anda yapılır. Sınavda ”Diş Hekimliği Temel Bilimler Testi” ve ”Diş Hekimliği Klinik Bilimler Testi” olmak üzere iki test bulunur. Diş Hekimliği Temel Bilimler Testi 40 sorudan oluşurken, Diş Hekimliği Klinik Bilimler Testinde 80 soru bulunmaktadır. DUS için belirlenen kontenjan her yıl Sağlık Bakanlığı ile üniversiteler arasındaki iletişim sonucunda belirlenerek açıklanır. 2012 yılında ilk kez uygulanmış olan Diş Hekimliği Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavıdır (DUS) Adaylar tek oturumda toplam 120 soru cevaplayacaktır. Sınav süresi 2,5 saat (150 dakika) olacaktır. DUS Nedir? sorusuna kısaca değindikten sonra Diş Hekimliğinde Uzmanlık sınavı ve bölüm puanları hakkında da bilgi almak isteyeceğinizi tahmin ediyoruz.

DUS Kontenjanları ve Taban Puanları 

DUS Sınavı ÖSYM tarafından düzenlenmekle birlikte Sağlık Bakanlığı tarafından kontrol edilmektedir. Bu nedenle her sene belirlenen Diş Hekimliğinde Uzmanlık Sınavı kontenjanları Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenir. DUS sınavı kontenjanları üniversitelerde genelde sınırlı kontenjan sayılarında açılmaktadır. DUS Sınavı ile en çok kontenjan açılan bölüm genelde ortodonti bölümüdür. DUS Taban Puanları ve Kontenjanları yazımızda bu konudaki tüm detayları bulabilirsiniz.

Diş Hekimliğinde Uzmanlık Sınavına Nasıl Hazırlanabilirim?

DUS Sınavı, ortodonti, ağız ve çene cerrahisi ve tıbbi bilimler altyapısı ile oldukça kapsamlı ve zor bir sınavdır. Öncelikle etkin bir çalışma programı yapmak, hedeflerinizi net bir şekilde belirlemek ve hazırlık sürecinde verimli kaynaklardan yararlanmak sınavdaki başarınızı olumlu yönde etkileyecektir. DUS sınavına hazırlıkta eksiklerinizi tamamlamak için online dershanemizi ziyaret edebilirsiniz. Nettekurs.com, hayallerinize ve ideallerinize ulaşmanıza yardımcı olmak için canlı yayınları, e-sınavlar, çıkmış soru çözümleri ve zengin kaynakları ile yanınızda. Türkiye ‘nin ilk online DUS Kursu Nettekurs.com online DUS kursu, canlı yayın dersleri ile profesyonel eğitimi ve sınıf ortamını parmaklarınızın ucuna getiriyor. Derslerimize konuk olmak, eğitmenlerimiz ile etkileşim halinde online dersleri takip edebilmek ve eksiklerinizi tamamlayabilmek için >> Hemen nettekurs.com ‘u ücretsiz deneyin!

3 YORUMLAR

SORU SOR

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version