Ana Sayfa TYT-YKS-AYT TYT AYT Nedir Kimler Girebilir? TYT AYT ‘ye Kimler Başvurabilir?

TYT AYT Nedir Kimler Girebilir? TYT AYT ‘ye Kimler Başvurabilir?

96

TYT AYT Nedir Kimler Girebilir?

2018 yılına kadar YGS (Yükseköğretime Geçiş Sınavı) olarak adlandırılan sınav yenilenmiş ve sınav sisteminde köklü değişiklikler meydana gelmiştir. Ortaöğretimde okuyan öğrencilerin üniversitelerde eğitim alabilmesi için girmesi gereken YGS-LYS sınavı 2018 yılından sonra YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) olarak uygulanacaktır. YKS sınavı iki sınav halinde (TYT-AYT) ve iki farklı oturumda gerçekleşecektir. TYT-AYT sınavları ise YGS-LYS ‘den farklı olarak 1 gün arayla uygulanacaktır. Bu yazımızda yeni sınav sistemine alışma sürecinde öğrenciler tarafından en çok sorulan ‘TYT AYT Nedir Kimler Girebilir’ ve ‘TYT AYT ‘ye Kimler Başvurabilir’ sorularına cevap vermeye çalışacağız. Bununla birlikte TYT AYT sınavına hazırlıkta öğrencilerin faydalanabileceği ÖSYM Çıkmış Sorular (Tüm YGS Soruları ve Cevapları) ve TYT AYT konu anlatımı videolarını da blogumuzda bulabilirsiniz.

TYT AYT Nedir?

YKS sınavının TYT ve AYT olarak adlandırılan iki farklı oturumda gerçekleşecek olması MF, TM ve TS bölümlerinde eğitim alan öğrencilerin hangi sınava gireceğine dair bir karmaşa yaratmaktadır. Bu noktada birçok öğrenci MF, TM, TS veya yabancı dil bölümlerinde hangi sınavlara gireceğine karar vermeye çalışmakta ve ‘TYT AYT sınavı nedir kimler girebilir’, ‘TYT AYT ‘ye kimler başvurabilir’ sorularını sormaktadır. Bu nedenle yazımıza öncelikle TYT ve AYT sınavlarının mantığını, sınavın YGS ‘den farkını açıklayarak başlayacağız. Yeni sınav sistemi tam olarak anlaşıldıktan sonra TYT AYT ‘ye kimler başvurabilir sorusuna vereceğimiz cevap daha net anlaşılacak ve MF, TM ve TS bölümlerinde okuyan öğrenciler kendi bölümlerinde hangi sınav sorularını çözeceklerini öğreneceklerdir.

TYT AYT Nedir Kimler Girebilir?

ÖSYM tarafından yapılan açıklamaya göre YGS sınavı 2018 yılı itibariyle YKS olarak uygulanacaktır. Uzun adı Yükseköğretim Kurumları sınavı olan YKS; TYT ve AYT olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Bu noktada ‘TYT AYT nedir kimler girebilir’ sorusunu yaratan karmaşanın esas sebebine değinmiş oluyoruz. Yeni sınav sisteminin açıklanmasıyla birçok aday sınavın YKS TYT ve AYT olmak üzere üç oturumdan oluştuğu fikrine kapılmıştır. TYT (Temel Yeterlilik Testi) sınavın ilk oturumunun; AYT (Alan Yetelilik Testi) ise ikinci oturumun adlarıdır. Peki TYT AYT nedir kimler girebilir? Yani her iki sınava da MF, TM ve TS bölümlerinin tamamı katılmak zorunda mı?

TYT Sınavı Nedir?

ÖSYM tarafından açıklanan yeni sisteme göre TYT sınavı; Türkçe, Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri olmak üzere dört bölümden oluşmaktadır. Sınavın ilk basamağı olan bu teste tüm adaylar katılmak zorundadır. TYT ve YGS arasındaki temel fark ise; TYT ‘nin özellikle Türkçe ve Matematik bölümlerinde adayın yeterliliğini ölçmek için bilgiyi değil yeterliliği temel almasıdır. Yani burada esas test edilmek istenen; adayın mevcut bilgilerini nasıl kullandığı ve bu bilgilerle problem çözmeye ne derece yatkın olduğudur. Aynı zamanda YGS (YGS 1, YGS 2…) sınavı ile 6 farklı puan türü hesaplanırken bu sınavda sadece TYT puanı hesaplanmaktadır. Yeni sistem ile TYT ‘den en az 150 puan alan adaylar sadece TYT puanları ile tercih yaparak Meslek Yüksekokullarına girebilmektedir.

Online YKS Kursu, YKS Sınavları
Üniversite Sınavına Hazırlıkta Güncel ve Zengin İçerikleri ile İhtiyaç Duyduğunuz Tüm Desteği Sağlıyoruz! Hemen Şimdi Kaydol. Nettekurs Online YKS Kursu Avantajlarından Sen de Faydalan!

AYT Sınavı Nedir?

YKS ‘nin ilk aşaması olan TYT ‘den sonra, AYT sınavı ve TYT sınavının doğru-yanlış sayıları birlikte hesaplanarak Eşit Ağırlık, Sözel ve Sayısal puanlar elde edilmektedir. TYT sınavında sorulan ve temel bilgi becerileri ölçen sorular, AYT sınavında yoğun olarak alan bilgisini gerektiren sorulara dönüşmektedir. Sınav Edebiyat-Sosyal Bilimler 1, Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler 2 bölümlerinden oluşmaktadır. AYT sınavında Sosyal Bilimler Testi, Sosyal Bilimler Testi-1 ve Sosyal Bilimler Testi-2 olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. TM, MF ve TS bölümlerinde okuyan öğrenciler kendi alanlarına uygun bölümleri çözerek sınavı tamamlamaktadır. Eşit ağırlık, sözel ve sayısal puanların hesaplanması ise adayların tercih ettiği bölümlerdeki soru katsayılarına ve doğru-yanlış sayılarına göre yapılmaktadır. AYT sınavında almak istediğiniz puan türüne göre hazırlanan ders programları ile sınava hazırlanmak istiyorsanız Nettekurs.com Online TYT AYT Eğitimlerinde MF, TM, TS ve yabancı dil bölümlerine özel hazırlanan canlı ders paketleri, seçeceğiniz bölüme uygun oluşturulan yazılı ve PDF kaynaklar ile tüm dershane imkanlarına dilediğiniz her yerde ulaşabilirsiniz!

TYT AYT ‘ye Kimler Başvurabilir?

YKS, 3 oturumlu bir sınavdır. AYT sınavına eşit ağırlık, sözel ve sayısal puanlarının hesaplanmasını isteyen adaylar girmektedirler. Bunun dışında yabancı dil bölümünden sınava girecek adaylar ise farklı bir oturumda gerçekleşen YKS Yabancı Dil Sınavı ‘na başvurmak zorundadır. YKS’ye başvuran tüm adayların, Temel Yeterlilik Testine (TYT) katılmaları zorunludur. Diğer oturumlar isteğe bağlıdır. 2018-YKS ’ye öğrenim durumları aşağıdakilerden herhangi birine uyanlar başvurabilmektedir:

    • 2017-2018 öğretim yılında ortaöğretim kurumlarının (lise veya dengi okullar, açık öğretim liseleri) son sınıfında okumakta olan öğrenciler
    • Ortaöğretim kurumlarının son sınıflarında beklemeli durumda bulunanlar
    • Ortaöğretim kurumlarını bitirmiş olanlar
    • Ortaöğrenimlerini yurt dışında tamamlayıp durumları yukarıdakilerden birine uyanlar
YKS ‘ye Nasıl Hazırlanabilirim?

Yazımızın bu kısmına kadar TYT AYT nedir kimler girebilir? ve TYT AYT ‘ye kimler başvurabilir?sorularınızı yanıtladık. Peki yenilenen sınav sistemine uygun en iyi çalışma şekli nedir? YKS ‘ye nasıl hazırlanılır?
YKS sınavı sonuçları, YGS ve LYS ‘den farklı olarak 3 puan türünde (eşit ağırlık, sözel, sayısal) hesaplanmaktadır. Bu nedenle adayın istediği üniversitede tercih edeceği bölümün puan türünü belirleyerek ona uygun bir çalışma programı hazırlaması oldukça önemlidir. Sözel bölümden sınava girecek adayın sadece TYT sınavına yönelik matematik çalışması yeterli olacağı gibi AYT sınavına da katılarak sayısal ağırlıklı puan almak isteyen adayın matematik ve fen bilimlerinde çalışmalarını yoğunlaştırması gerekecektir. Nettekurs.com online TYT AYT YDT eğitimlerinde kendi bölümünüze uygun TYT ve AYT online ders paketlerini seçebilirsiniz. TM, MF, TS ve yabancı dil bölümlerine özel hazırlanan paketler içerisinde yer alan yüzlerce saatlik canlı ders, sınırsız video tekrar hakkı, ücretsiz yazılı kaynaklar ve PDF dokümanlar ile tek girişte YKS kazanabilirsiniz. Ücretsiz üyelik oluşturarak online YKS-TYT-AYT Kursu içeriklerini tamamen ücretsiz olarak incelemek, etkileşimli canlı derslerimize konuk olmak ve uzman eğitmenlere dilediğinizi sormak için Online YKS Kursu Ücretsiz Dene sayfasından YKS ‘yi seçmeniz yeterli!

96 YORUMLAR

  1. 15 yasindayim ve kho nun resmi sayfasinda 16 20 yas alimi oluyor diyor ama liseyi bitirmis olmak diyor 16 yasinda lise bitmedigine gore nasil oluyor ve yazili sinav icin ayt tyt uzerinden aliyolar o sinava girmek icinde lise ve dengi okul mezunu istiyolarlar 16 yas alimi hangi kosullarda oluyor lutfen donus yapin cok mutlu olurum.

    • Feyzanur Hanım Merhaba

      Kara Harp Okullarına veya Astsubay Meslek Yüksekokullarına başvurabilmek için ÖSYM Başkanlığınca yapılan ‘MSÜ’ sınavına girmeniz gerekir. Bu sınava katılabilmek, Harp Okulları ve Meslek Yüksekokullarına kayıt yaptırabilmek için üst yaş sınırı 21 ‘dir(1997 ve sonrası doğumlu). Lise ve dengi okullarda öğrenciliği devam edenler için 2018 yılında Harp Okulları ve Astsubay Meslek Yüksekokullarının kesin kayıt işlemlerinin son tarihine kadar mezun olma veya dönemine bakılmaksızın 2016 ve 2017 yılında mezun olma (daha önceki yıllarda mezun olanlar başvuramazlar) zorunluluğu bulunmaktadır.
      Detaylı bilgiye burada ulaşabilirsiniz. >>ÖSYM MSÜ Başvuru Kılavuzu
      İyi günler dileriz.

    • Can Bey Merhaba

      TYT – AYT sınavlarına lise veya dengi okulların son sınıfındaki kişiler veya ortaöğretim kurumlarından mezun olanlar katılabilir. 11. sınıfta öğrenciyken sınava girmek mümkün değildir.

      İyi günler dileriz.

  2. Merhaba, ben üniversite 2.sınıf öğrencisiyim. Tekrar tercih yapmak istiyorum TYT sınavına girebilir miyim ve sınava girdiğim takdirde yerleştirme puanına okul puanım tekrardan eklenir mi?

  3. Merhaba, ben üniversite okudum bitirdim iki yıllık meslek yüksek okulu sonrada 4 yıllık başka bir üniversite, mezun olduğum epey oluyor bu sınav sistemi filan tamamen değişmiş tekrar sınava girerek başka bir üniversite daha okumak istiyorum tyt ve ayt ye girmem şart doğrumu anladım

  4. Iyi günler ben 2009 mezunuyum daha sınava hic girmedim 2020deki sınav a girmek istiyorum anadolu meslek lisesi yiyecek içecek hizmetleri bölümü nu bitirdim bölümü eşit ağırlık ama ben matematik konusunda iyi değilim sözel derslere girmek istiyorum sınavda bunu için ayt mi tyt yemi girmem lazım teşekkür ederim

    • Merhaba, eğer 2 yıllık bir önlisans programına girecekseniz YKS TYT aşamasındaki tüm alanlardan sorumlu tutulmaktasınız. Ancak 4 yıllık lisans düzeyinde bir programa yerleşmek istiyorsanız ve bölümünüz de eşit ağırlık ise hem birinci aşama olan TYT’de hem de ikinci aşama olan AYT’deki matematik sorularını çözmeniz beklenmektedir.

  5. Merhabalar. Benim de bir sorum olacak. Bu sene sınava gireceğim. Yks’de hem tyt hemde ayt testlerini cevaplayıp puana göre önlisans tercihi yapabilir miyim?

    • Merhaba,
      Eğer bir ön lisans tercihi yapacaksanız TYT’ye girmeniz yeterlidir. Hem TYT hem de AYT girseniz bile puanınıza göre bir lisans ya da ön lisans programını tercih edebilirsiniz. AYT’ye girmeniz ön lisans bölümlerini tercih etmenizde engel teşkil etmemektedir.

  6. İyi günler. 4 yıllık mühendislik mezunuyum, tekrar sınava girip başka mühendislik bölümü okumak istiyorum. TYT sınavına girmem gerekir mi?

    • Merhaba,

      Eğer bir önceki yıl TYT sınavına girdiyseniz ve barajı geçtiyseniz tekrar TYT’ye girmeyebilirsiniz. Ancak girmediyseniz ve mühendislik alanında eğitim almak istiyorsanız, bu durumda TYT’ye girmeniz gerekmektedir.

  7. Dört yıllık üniversite öğrencisiyim ve 3 sınıftayım şuan tyt ye girip başka bir bölüm okumak istiyorum şuan okuduğum bölümü sildirmem mi gerekir?

  8. Merhaba önlisans okurken yks ye başvurdum ama sistem kafamı karstrdi tekrar ünv tercihi yapmak için tyt ye girmem yeterlimi birde ayt varmış onada girmek zorundamiyim napmaliyim ortaöğretim tıbbi sekreterlik mezunuyum

  9. Selamunaleykum ben AÖL’den 7 ve 8’sinifi bitirdikten sonra tyt’ye girebilirmiyim ve tyt’yi kazanirsam polis kolejine gidebilirmiyim simdiden allah razi olsun

  10. Merhaba
    Ben bilgisayar mühendisliği bölümü okumak istiyorum ayt den hangi bölümden çalışmam gerekiyor (eşit ağırlık mı sayısal mı sözel mi )

  11. Merhaba! Ben dil öğrencisiyim ama istediğim bölüm dilde değil. Sınav sistemini tam olarak anlamadığım için sormak istedim. Sınava girerken hangi bölümde olduğumuza göre mi giriyoruz? Yani dilde olduğum için sadece tyt ve ydtye mi girmek zorundayım, ayt ye giremez miyim? Ve birde üniversite bölümlerinde genellikle aldığı bölümler yazıyor ya sayısal sözel gibi dilden sayısal bölüm bir üniversiteye gidemez miyim? Kafam baya karıştı…

    • Merhaba,

      Dil bölümünden alan programlar için TYT ve YDT sınavına girmeniz gerekmektedir. Ancak başka bölümlere de girmek isterseniz TYT ve AYT sınavlarına da girmeniz gerekecektir.

      İyi günler

  12. Merhaba ben liseyi bitirdim PMYO ya gitmek istiyorum ama hangi sınava girecem bilmiyorum yardımcı olurmusunuz yani hangi sinava girebilirim tyt mi ayt mi bilmiyorum ve tyt ye girmek istersem ayt ye girmesem olurmu

    • Merhabalar, PMYO tercihi yapabilmek için yalnızca TYT’den 150 üstü puan almanız yeterli ancak tercih yapan öğrenciler arasından puanı ve başarı sıralaması en yüksek olan öğrenciler seçilecektir, iyi günler.

  13. Merhaba ben lise son sınıf öğrencisiyim meslek lisesindeyim ve bölümüm yiyecek içecek hizmetleri meslek liselerinde alan seçimi bölüm olduğu için bölümüm eşit ağırlık oluyor bu durumda yks eşit ağırlıkta mı girmem gerekiyor sözelden veya sayısaldan da girebilir miyim?

  14. Merhabalar ben kpss ye hazırlanıyorum eğer sınavdan yüksek bi puan alıp atanırsam aynı zamanda tyt ayt ye girip üniversite okuyabilirmiyim
    ama açık öğretimden değil

  15. Tyt de tüm derslerden mi sorumluyuz
    Sayısal sozel hepsi
    Öyleyse eğer fizik,kimya, biyoloji, felsefe,din kültürü kitabını vermediler ya

    • Merhaba,

      Gerekli çalışmaları yapar, disiplinli bir programda çalışırsanız TYT AYT sınavları oldukça kolay bir sınavdır. Çaba gösterdiğiniz her alanda olduğu gibi bu alana da emek verirseniz başarısız olma ihtimaliniz yoktur.

  16. Merhaba, ben yabancı uyruklu öğrenciyim, liseden mezun olmak için ya da üniversiteye girebilmek için tyt ve ayt sınavlarına girmek zorunda mıyım?

    • Merhabalar, üniversiteye girmek için yabancı uyruklu öğrenciler YÖS ya da YKS’ye girmek zorundadır, eğer YKS’ye girmeyi düşünüyorsanız şunu bilmenizde fayda var; Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na yabancı uyruklu veya hiçbir devletin uyruğunda olmayan adaylar da başvurabilirler ancak; bu adaylar, yükseköğretim programları tercih süreci başlamadan önce T.C. uyruğuna geçmedikleri takdirde, Yükseköğretim Kurumları Sınavı Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nda yer alacak yükseköğretim programları kontenjanlarına yerleştirilmezler. Yabancı uyrukluların Türkiye’deki yükseköğretim programlarına yerleştirilme işlemleri Yükseköğretim Kurumları Sınavı kapsamı dışında olup bu yerleştirme işlemleri, Yükseköğretim Kurulunun belirlediği usul ve esaslar doğrultusunda ilgili yükseköğretim kurumu tarafından yapılmaktadır, iyi günler.

  17. Merhaba ben mesleki eğitim merkezinde okuyorum 2 sene sonra mezun olucam lise diplomam falan elimde olacak üniversite sınavına girmem mümkünmü

    • Evet, mesleki eğitim merkezini bitirip ustalık belgesi almaya hak kazanan adaylardan lise mezunu olmayanlar, fark derslerini açık öğretim yoluyla tamamlayarak lise diploması alıp üniversite sınavlarına girebilirler.

  18. Merhaba ben sözel mezunuyum.Sınıf öğretmeniyim.Psikoloji bölümü okumak istiyorum.İkinci üniversite için psikoloji bölümü yok sanırım.Bu yüzden tekrar üniversite sınavına girmek istiyorum.Hangi sınavlara girmeliyim?

    • Merhabalar, Psikoloji bölümü okumak için TYT ve AYT sınavlarına girmelisiniz. AYT sınavında Edebiyat- Sosyal bilimlerin yanında Matematik alanından gelen soruları da çözmelisiniz. Bunun yanında kazandığınız üniversiteye ve bölüme bağlı olarak yandal ya da çift anadal programları ile Psikoloji bölümünden ders alabilirsiniz.

  19. Merhaba
    Tyt ile 2 senelik üniversite kazandıktan sonra onu dörde tamamlamak için nasıl bir sınava girmem gerek? Birde hem tyt ye hemde ayt ye girip sadece tyt de kazandığım puanla üniversite seçebilir miyim?

    • Dikey Geçiş Sınavı (DGS)’ye girerek 2 senelik üniversiteden 4 yıllığa geçiş yapabilirsiniz. Ayrıca TYT puanınızla önlisans bölümlerine ve yetenek sınavı ile alım yapan bölümleri seçebilirsiniz.

  20. Merhaba, ben 12. Sınıf öğrencisiyim liseden sonra direkt polis olabilmek için tyt sınavına girmem yeterli mi hangi sınava girmem gerekiyor?

    • Üniversite sınavına girmiş olan ve TYT sınavından belirtilen yeterli puanı almış olan adayların, Polis olabilmek için PMYO tarafından yapılan sınava girmeleri gerekmektedir. TYT sınavına girmeyen ve yeterli puanı alamayan adaylar PMYO sınavına başvuru yapamazlar.

  21. selamün aleyküm liseden mezun olalı uzun yıllar oldu sınav sistemi biraz değişmiş ihl lisesi mezunuyum harita mühendisliği için sınava gireceğim hangi sınavlara girmeliyim

  22. Merhabalar, 11. sınıfım ve eşit ağırlık bölümündeyim. sorum ise şu, üniversite sınavında sadece tyt sınavına veyahut sadece ayt sınavına girebilme şansım var mı ?

  23. Merhaba, Ben 2016’da üniversiteden mezun oldum ama yeniden farklı bir bölüm (Eczacılık) okumak istiyorum.
    Sınavların her ikisine de (TYT-AYT) girmem gerekli mi ? Yoksa direk AYT yeterli oluyor mu?
    Ayrıca sınavsız 2. üniversite veya açık öğretim başvuruları yapabiliyor muyum?
    Teşekkürler.

    • Temel Yeterlilik Testi (TYT) tüm adaylar için zorunludur, bu sınava girmeden 2. oturum olan AYT sınavına başvuru yapamazsınız, eczacılık bölümü için TYT ve AYT sınavlarının ikisine de girmeniz gereklidir. Fakat yalnızca TYT sınavına girerek açık öğretim ve ön lisans bölümlerine başvuru yapabilirisiniz.

  24. Merhaba ben sosyal bilimler lisesi okumak istiyorum fakat üniversite sınavında sayısal tercih yapmayı planlıyorum sizce bu mümkün mü?

    • Merhabalar, Sosyal Bilimler lisesinde okuyup üniversite sınavına sayısal alandan girmenizde teknik olarak bir sorun yok. Fakat sınava hazırlık aşamasında yeteneklerinizi ve ilgi alanınızı göz önünde bulundurarak tercih yapmak sizi başarıya bir adım daha yaklaştıracaktır. YKS, TYT – AYT gibi sınavlar, lise öğreniminiz boyunca kendinizi ne oranda geliştirdiğinizi ölçen sınavlardır. Bu yüzden ilgi ve yeteneklerinizi göz önünde bulundurarak tercih yapmak sınav döneminde daha rahat hazırlanmanızı sağlayacaktır. Sınavlara hazırlık aşamasında aklınıza takılan soruları eğitim danışmanlarımıza sorabilir , derslerle ilgili zorlandığınız noktalarda https://www.nettekurs.com/online/lgs , https://www.nettekurs.com/online/yks-tyt-ayt kurslarımızdan destek alabilirsiniz.

  25. Merhaba,
    Ben bu sene 10. Sınıfa geçecem ve benim sayısalım çok iyi ama sözelim biraz sıkıntılı ben 4 yılık tıp fakültesinde okumak istiyorum beni sayısal olarak matematik ve fen bölümündeki derslere tek çalışırsam AYT için yeterli olur mu?
    Teşekkür Ederim.

    • AYT Sınavı “Alan Yeterlilik Testi” olarak bilinmektedir. Edebiyat, Matematik, Geometri, Tarih, Coğrafya, Felsefe, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Fizik, Kimya, Biyoloji konularından gelen testte yerleşmek istediğiniz bölüme göre sayısal ya da sözel alan sorularını çözmelisiniz. Ayrıntılı bilgi almak için 0530 347 58 77 numarasını arayabilirsiniz.

  26. Merhaba acikogretim lisesi mezunuyum ama ansızın okudum ben hem tyt hem ayt sınavlarına girebilir miyim yani meslek okuyabilir miyim şansım nedir.

    • Merhabalar, açıköğretim lisesinden herhangi bir ders ya da kredi sorunu olmadan mezun olan ve mezun olabilecek durumda olan adaylar YKS sınavlarına girebilirler. Bazı öğrenciler sınava daha iyi hazırlanabilmek adına son senelerinde açık liseye geçebilmektedir. Bu yüzden sınava girmenizde ve başvuru yapmanızda bir sorun olmayacaktır. İyi bir bölüme yerleşmek için 0530 347 58 77 numarasını arayarak eğitimlerimiz hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz. Başarılar dileriz.

    • Merhabalar, spikerlik için ayrı bir lisans programı bulunmuyor. Radyo, Sinema ve Televizyon ile ilgili bölümlerden birinde okuyabilir ya da spikerlik ve sunuculuk alanında sertifika veren kurumlardan eğitim alabilirsiniz.

  27. Merhaba. Ben 2007 _2008 mezunuyum sözel. Sınava hazırlanmaya karar verdim tyt ve ayt anlamadım bısey. 9.10 sınıftan hangı derslere calısacam.

    • Merhabalar Fatıma Hanım, YKS Testi 2 oturumdan oluşmaktadır. Yerleşmek istediğiniz bölüm puan türüne göre yalnızca TYT ya da hem TYT hem Sözel Alandan AYT konularına hazırlanabilirsiniz. TYT sınavına katılım zorunludur. Türkçe, sosyal bilimler, matematik ve fen bilimleri konularından sorular gelmektedir. AYT sınavında ise Edebiyat, Tarih, Coğrafya, Felsefe ve Din Kültürü derslerinden sınava hazırlanmanız gerekmektedir. https://yokatlas.yok.gov.tr/ üzerinden yerleşmek istediğiniz bölüm TYT puanı mı istiyor AYT puanı ile mi alım yapıyor gibi ayrıntılı bilgileri bulabilirsiniz. (+90) 530 3475877 numarası üzerinden uzman eğitim danışmanlarımıza ulaşabilirsiniz.

    • Merhabalar, yönetmeliğe göre mezun olma şartlarını sağlıyorsanız (mesleki eğitim merkezi öğrenim belgesine sahip olmanız durumunda) YKS Sınavlarına girebilirsiniz.

      “Mesleki eğitim merkezini bitirip USTALIK belgesi almaya hak kazananlardan lise mezunu olmayanlar fark derslerini açık öğretim yoluyla vererek LİSE diploması almaya hak kazanırlar ve üniversite sınavlarına girebilirler.”

SORU SOR

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version