YDS Nedir Kimler Girebilir?
YDS yani uzun adıyla Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı; ÜDS, KPDS, ve KPSS Yabancı Dil sınavlarının kaldırılmasının ardından bu sınavların yerini alan bir yabancı dil sınavıdır. KPDS Sınavı Nedir? ÜDS Sınavı Nedir? yazımızda geçmiş dönemlerde uygulanan yabancı dil sınavları hakkında bilgi vermiştik. Bu yazımızda ise ‘YDS nedir ne işe yarar? YDS nedir kimler girebilir? ALES ve YDS nedir? ALES ile YDS arasındaki bağlantı nedir?’ konuları üzerinde duracağız
YDS Nedir Ne İşe Yarar?
YDS Sınavı, her sene ÖSYM tarafından düzenlenen merkezi bir yabancı dil sınavıdır. Sınav tek oturumda yapılmakta ve adaylara yabancı dil bilgisini ölçen sorular sorulmaktadır. YDS İlkbahar Dönemi sınavı; Almanca, Arapça, Bulgarca, Çince, Danimarkaca (Danish Dili), Ermenice, Farsça, Fransızca, Gürcüce, Hollandaca (Dutch Dili), İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece, Lehçe, Macarca, Portekizce, Rumence, Rusça, Sırpça, Ukraynaca (Ukraince) ve Yunanca dillerinden yapılırken Sonbahar dönemi sınavı Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinde yapılmaktadır. 80 sorudan oluşan YDS ‘de adaylara 150 dakika süre tanınmaktadır. Sınavda hem okuduğunu anlama becerisini ölçen paragraf soruları, cloze testler hem de kelime bilgisini ölçen sorular bulunmaktadır. Peki YDS nedir ne işe yarar? YDS sınavına kimler girebilir ve sınava giren adaylar puanlarını hangi başvurularda kullanabilir?
YDS Nedir Kimler Girebilir?
YDS sınavından alınan puanlar birçok başvuruda geçerli olsa da sınava katılan adaylar çoğunlukla araştırma görevlisi seçme ve atama işlemleri için YDS sınavına başvurmaktadır. ALES ve YDS sınavının birlikte değerlendirildiği bu sürece yazımızın devamında değineceğiz. Ayrıca ALES ve YDS hazırlık sürecinde kapsamlı yazılı ve video kaynaklardan faydalanmak ve Ankara ‘nın uzman ALES-YDS hocalarının etkileşimli canlı dersleri sayesinde dershane olanaklarını ekranınıza taşımak için nettekurs online YDS Kursu ‘nu ziyaret edebilirsiniz.
YDS sınavına;
- Doçent,doktora ve sanatta yeterlilik adayları
- Yüksek lisans programlarına girecek lisans mezunları
- Bir kurumda çalışmakta olup dil tazminatı ya da yurt dışı görev nedeniyle yabancı dil bilgisi düzeyini belirlemek isteyenler
- Yabancı Dil Bilgisini test etmek isteyenler girebilir.
ALES ve YDS Nedir?
ALES (Akademik Personel Seçme ve Yerleştirme Sınavı) ve YDS sınavı yüksek lisans-doktora başvurularında birlikte değerlendirilmektedir. ALES sınavı da YDS gibi yılda iki kez düzenlenir. Sayısal ve Sözel bölümlerden oluşan sınavda yoğun olarak adayların mantıksal ve pratik akıl yürütme becerilerini ölçen sorular sorulmaktadır. YDS sonuçları ile Yükseköğretim Kurumlarına başvuracak doçent adaylarının 100 üzerinden en az 65, doktora ve sanatta yeterlik çalışmasına başvuracak adayların ise en az 55 puan almaları gerekmektedir. Bu puanlar gözünüzü korkutuyorsa ve hem ALES hem YDS hazırlık sürecini nasıl verimli şekilde geçireceğinizi düşünüyorsanız nettekurs online YDS Eğitimleri ihtiyacınız olan tüm kaynakları tek tık uzağınıza getirecektir. Dilerseniz hemen ücretsiz üyelik oluşturarak etkileşimli canlı derslere konuk olabilir, eğitmenlerimize dilediğinizi sorabilir, tüm video ve yazılı materyallerden ücretsiz faydalanabilirsiniz. >>Online YDS Kursu Ücretsiz Dene!
Ayrıca ALES seçeneğini işaretleyerek online ALES Eğitimlerinin tüm içeriklerini de ücretsiz deneyebilirsiniz.