Ana Sayfa Genel 2022 ÖSYM TUS Soruları Nasıldı? TUS Sınavı Yenilikleri Neler?

2022 ÖSYM TUS Soruları Nasıldı? TUS Sınavı Yenilikleri Neler?

0

2022 ÖSYM TUS Soruları Nasıldı? TUS Sınavı Yenilikleri Neler?

ÖSYM TUS Sınavı, en zor sınavlardan biri olarak biliniyor. Bu durum sınava hazırlanan hekimler ve hekim adayları açısından çeşitli zorluklara ve mağduriyetlere neden olabiliyor. Bu yüzden TUS’a yönelik iyileştirmeler yapılmasının gerekliliği uzun süredir gündemdeydi. Bakanlıktan gelen TUS’ta Reform açıklamalarının ardından Mart TUS sınavının nasıl yapılacağı da merak konusuydu. 6 Mart 2022 tarihinde gerçekleştirilmiş olan TUS Sınavı yeniliklerin uygulanmaya başladığı bir sınav olarak karşımıza çıktı. Bu yazımızda 2022 ÖSYM TUS Sınavı Nasıldı? TUS Sınavı Yenilikleri ve Bakanlığın TUS Açıklamaları Neler? gibi soruların cevaplarını sizlerle paylaşmayı amaçladık.

TUS Sınavı Yenilikleri Neler?

Bilinen en zor akademik sınavlardan biri olarak karşımıza çıkan Tıpta Uzmanlık Eğitimine Giriş Sınavı TUS, 1987 senesinden beri kesintisiz olarak uygulanmakta olan bir uzmanlık alan sınavı. TUS’un bu denli zor bir sınav olması hekimlerimizin sınava hazırlık sürecinde çok emek harcamasına neden oluyor. TUS hazırlık süreci oldukça stresli ve yoğun geçebiliyor. Aynı zamanda TUS’a hazırlık dershanelerinin ve kurslarının sayısı da sınava hazırlık ihtiyacı ile doğru orantılı olarak günden güne artıyor. Bazı eğitim kurumları TUS Eğitimleri karşısında çok yüksek TUS Kurs ücretleri belirleyebiliyor. Sınav sistemindeki bu zorluk karşısında dershaneye gitmek zorunda olan hekimlerimiz bir bakıma mağdur edilebiliyor. Dershaneye gitmeden TUS Kazanmak oldukça zor olduğundan bir takım sıkıntılar meydana geliyor. Aynı zamanda TUS’a hazırlanan adaylar 3. 4. sınıftan itibaren tüm planlarını TUS Sınavına yönelik yaptıklarından akademik anlamda kopuşlar meydana gelebiliyor. Bu durum üniversitelerde başarı oranlarında düşüşe neden olabiliyor. TUS alanında her geçen gün daha acımasız bir hâl alan bu rekabet  ortamının önüne geçebilmek için bakanlık çalışmalar yürüttüğünü belirtmişti. İlk olarak bütçe komisyonunda gündeme gelen TUS’ta reform açıklamaları, 2022 Mart 1. Dönem TUS Sınavı ile hayata geçirilmeye başlandı. Bakan yaptığı açıklamalar ile yeniliklerin artarak devam edeceğini vurguladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 5 Mart 2022 tarihinde sosyal medya hesabından yapmış olduğu paylaşım ile TUS Sınav değişikliği ile ilgili yeni bilgilendirmelerde bulundu.

Koca: “Yarın Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı yapılıyor. Büyük emekler vererek, dünyada en zor sınavlar arasında kabul edilen TUS sınavına hazırlanan hekim arkadaşlarıma başarılar diliyorum. Bu vesileyle, bazı önemli gelişmeleri 4 başlıkta hatırlatmak ve paylaşmak istiyorum:
1-TUS Sınav Merkezi sayısı artırıldı. 14 ilde 15 merkezde sınav yapılacak. Artık, adayların sınava girmek için Ankara veya İstanbul’a gelme zorunluluğu yok.
2-TUS Sınavında, Ulusal Çekirdek Tıp Eğitimi Programından gelecek soru oranı artırıldı. Önümüzdeki sınavlarda oran kademeli şekilde artmaya devam edecek. Tıp Fakültesindeki eğitim, TUS’a hazırlanmada esas olacak.
3-Özellikle hasta çeşitliliğinin fazla ve eğitim kadrosunun güçlü olduğu kliniklerimizde TUS kontenjanları artırıldı. Böylece asistan nöbetlerinde rahatlama olacak.
4-Bakanlık kadrosuyla üniversitelere atanan asistanların mağduriyeti giderilecek. Kadro farklılığından kaynaklanan eşitsizlikler en kısa sürede kaldırılacak.” açıklamalarında bulundu.

Bakan’ın TUS Sınavında yapılacak değişikler ile ilgili daha önce yapmış olduğu açıklamalara ulaşmak için TUS Sınav Sistemi Değişiyor Mu? Bakan Koca’nın TUS’ta Reform Açıklamaları Neler? başlıklı blog yazımızı okuyabilirsiniz.

TUS Sınavı, 2022 Mart 1. Dönem TUS Sınavı
Nettekurs Online TUS Kursuyla TUS Sınavlarına Eksiksiz Olarak Hazırlanabilirsiniz. ÇEP ile Uyumlu Eğitimlerimiz ile Başarı Yalnızca Bir Tık Uzağınızda!


2022 ÖSYM TUS Sınav Soruları Nasıldı?
2022 Mart TUS 1. Dönem Sınavı Hakkında Yorumlar Neler?

Ulusal ÇEP ağırlıklı sorulardan oluşacağı belirtilen TUS Sınavı, 6 Mart 2022 Pazar günü gerçekleştirildi. Bu yıla kadar yalnızca 3 sınav merkezinde gerçekleştirilen TUS, bu yıl itibari ile Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya, Malatya, Samsun, Trabzon ve Van olmak üzere 14 ilde ve 15 sınav merkezinde uygulandı. Sınava giren adaylar TUS sınavının alışılmışın dışında olduğunu, temel tıp sorularının ağırlıkta olduğunu belirtti. Sınavın zor mu kolay mı olduğuna yönelik anket sonuçlarında sınavın orta zorlukta olduğu sonucu dikkat çekti. Hem kolay hem de zor sorulardan oluşan 2022 Mart TUS Sınavı ve STS Tıp Doktorluğu Sınavı, 1. Dönem Temel Soru Kitapçıkları ve Cevap anahtarları adayların erişimine açıldı. ÖSYM internet sitesi üzerinden TC Kimlik numaranız ve aday şifreniz ile 10 gün süreyle sorulara erişebilirsiniz.

TUS Sorularının Ulusal Çekirdek Programa göre hazırlanması temel konulara yönelik soru sayısında artışa neden olabileceği beklendik bir durumdu. Bakanın açıklamalarından hareketle temel soruların kademeli olarak artırılacağını ve 2. dönem sınavında da temel konuların ağırlıkta olacağını söylemek mümkün.

Nettekurs 10 yılı aşkın süredir TUS alanında bilgi ve tecrübesi ile TUS adaylarını mutlak başarıya ulaştırma gayesi ile hizmetlerine devam etmektedir. Bu noktada tüm TUS eğitimlerimiz ÇEP’i kapsayacak şekilde planlamakta ve hekimlerimizin sınavlara hazırlıkta ihtiyaç duyabilecekleri tüm eğitimi eksiksiz olarak vermektedir. Tıpta Uzmanlık Eğitimine Giriş Sınavı ile ilgili alınan tüm kararların hekimlerimiz adına en iyi sonuçları getirmesini diliyoruz. Sistemde yapılacak olan tüm değişiklikleri ve süreç ile ilgili detayları yakından takip ederek en kısa sürede siz değerli hekimlerimizi süreç ile ilgili bilgilendireceğiz. Tıpta Uzmanlık Eğitimi ile ilgili duyurulardan haberdar olmak için gündem sayfamıza abone olabilirsiniz.

YORUM YOK

SORU SOR

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version