STS Tıp Doktorluğu Sıkça Sorulan Sorular: STS Tıp Nedir?
Eğitimini yurt dışında tamamlayan Tıp Fakültesi öğrencileri seviye tespit sınavlarına girerek Türkiye’de mesleklerini gerçekleştirebilmek için gerekli olan diploma denkliğini kazanabilmektedir. STS Tıp doktorluğu sınavı, denklik kazanabilmek için girilmesi gereken sınavlardan birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sınav TUS ile aynı dönemde ÖSYM tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu yazımızda STS Tıp ile ilgili sıkça sorulan soruların yanıtlarını sizlerle paylaşmayı amaçladık. Yazımızın devamını okuyarak “STS Tıp Nedir? STS Tıp Konuları Nelerdir? STS Tıp Doktorluğu Sınavına Nasıl Başvurulur?” gibi sorularınızın cevaplarına ulaşabilirsiniz.
STS Tıp Doktorluğu Sıkça Sorulan Sorular:
STS Tıp Nedir?
STS Tıp Doktorluğu Denklik Sınavı ya da Tıp Doktorluğu Alanında Yurt Dışı Yükseköğretim Diploma Denkliği İçin Seviye Tespit Sınavı olarak karşımıza çıkmakta olan STS Tıp Sınavı, bir çeşit seviye tespit sınavıdır. Sınavın amacı yurt dışında eğitim almış olan adayların Türkiye Cumhuriyeti içerisinde diploma denkliği kazanarak mesleklerini gerçekleştirebilmelerini sağlamaktır. Sınav Ulusal ÇEP müfredatını kapsamakta ve STS Tıp soruları Türkiye’de yer alan tıp fakültesinde verilmekte olan eğitimleri içeren konulardan oluşmaktadır. Sınav TUS Sınavı ile aynı dönemde ve ilkbahar ve sonbahar döneminde olmak üzere yılda iki kez gerçekleştirilmektedir. STS Tıp Doktorluğu Sınavı, ÖSYM tarafından gerçekleştirilmekte olan merkezi bir sınav olma özelliği gösterir. Sınavın uygulanmasına ilişkin karar, usül ve esaslar ÖSYM ve YÖK aracılığı ile belirlenmekte ve uygulanmaktadır.
STS Tıp Doktorluğu Sınavına Kimler Girebilir?
STS Tıp Sınavına, Tıp Doktorluğu alanında eğitimlerini yurt dışında tamamlayarak diploma denkliği almak isteyen ve bu doğrultuda başvuru yaparak Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından sınava girmelerine karar verilen adaylar STS Tıp sınavına girebilmektedir.
STS Sınavı Nedir, Kimler STS Sınavına Girebilmektedir? başlıklı blog yazımızı inceleyerek konu ile ilgili ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.
STS Tıp Doktorluğu Denklik Sınavı Konuları Nelerdir?
1. Aşama (Temel Bilimler) Anatomi Histoloji ve Embriyoloji Fizyoloji Tıbbi Biyokimya Tıbbi Mikrobiyoloji Tıbbi Patoloji Tıbbi Farmakoloji |
2. Aşama (Klinik Bilimler) Dâhiliye Grubu Pediatri Cerrahi Grubu Kadın Hastalıkları ve Doğum |
STS Tıp Sınavında hem temel bilimler hem de klinik bilimler alanından soru gelmektedir. Yukarıda yer alan temel bilimler ve klinik bilimler konuları haricinde adaylara güncel sağlık konuları ile ilgili sorular da sorulabilmektedir. Adayların 1. aşama ve 2. aşamada yer alan her iki testin sorularına verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanmaktadır. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayların ham puanları hesaplanmaktadır.
STS Tıp Sadece Klinik Bilimler Sınavından Mı Oluşur?
STS Tıp Doktorluğu Sınavı İçin Hangi Aşamaya Başvurmak Gerekir?
Tıp doktorluğu alanında denklik almak isteyen adayların sıkça sorduğu soruların başında “1. aşama sınavına mı girmeliyim, 2. aşama sınavına mı?” sorusu gelmektedir. Bu sorunun cevabı kişilerin aldığı eğitim kurumuna göre farklılık gösterebilmektedir. Adayların genel olarak 2. aşama sınavı olan Klinik Bilimler Sınavına girdikleri bilinmektedir. Adaylar dilerlerse hem 1. aşama hem 2. aşama sınavına girebilir. Fakat adayların denklik alabilmeleri için 2. aşama sınavına mı yoksa hem klinik bilimler hem temel bilimler sınavına mı girmesi gerektiğine YÖK karar vermektedir.
Diploma Denkliği Alabilmek İçin Kaç Puan Almak Gerekir?
2022 STS Tıp Doktorluğu Başvuru Kılavuzuna göre STS Tıp sınavının her bir aşamasında başarılı olabilmek için 100 üzerinden en az 35 puan alınması gerekmektedir. Başarılı olan adaylar adına (Klinik pratik yapma kararı yoksa) Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nca Diploma Denklik Belgesi düzenlenir.
YÖK Denklik Başvurusu Nasıl Yapılır?
YÖK internet sitesinde yer alan ilgili dilekçe doldurulup hizmet bedeli yatırılarak, elden ya da posta yoluyla Yükseköğretim Kurulu Tanıma ve Denklik Hizmetleri Daire Başkanlığına başvuruda bulunulmaktadır. Adayın eğitim aldığı kurum, aldığı dersler komisyon aracılığı ile incelenmektedir. Denklik komisyonunun kararına göre adayların 1. aşama, 2. aşama sınavlarından hangilerine girmeleri gerektiği belirlenmiş olur. Denklik almadan önce 1. aşama ve 2. aşama sınavlarına girmek de mümkündür fakat YÖK’e denklik başvurusunda bulunarak STS Tıp Doktorluğu başvuru işlemlerini tamamlamak daha sağlıklıdır. Bu sayede komisyon kararına göre adayın sadece 2. aşama sınavına girmesi de diploma denkliği alabilmek için yeterli olabilmektedir. Komisyon kararı yıla göre ve kişiye göre değişiklik gösterebilmektedir.
Yurt Dışı Denklik Belgesi Nasıl Alınır? | Başvuru Nasıl Yapılır? başlıklı blog yazımızı okuyarak denklik işlemleri ile ilgili ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.
Diploma Denklik Belgesi Nedir ve Ne İşe Yarar?
Diploma denklik belgesi, denkliği talep edilen diplomanın Türk yükseköğretim sisteminde hangi akademik alan ve dereceye eş değer olduğunu gösteren bir belgedir. Tıp Doktorluğu alanında diploma denkliğine başvuran bir aday STS Tıp sınavından yeterli puanı alan ve YÖK tarafından denklik alması uygun görülen adaylar, denklik belgesi alarak Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde de hekimlik mesleğini gerçekleştirebilirler.
Nettekurs Online STS Tıp Doktorluğu Kursu’nun Faydaları Nelerdir?
1. Türkiye’nin en iyi TUS ve STS Tıp eğitmen kadrosu ile hazırlanan temel bilimler ve klinik bilimler ders içeriklerimiz tamamen özenle ve ÖSYM STS Sınavlarına paralel olarak hazırlanmaktadır.
2. Gereksiz anlatımlarla dolu yoğun ders içerikleri ve kafa karıştırıcı anlatımlar Nettekurs Online STS Tıp Doktorluğu Sınavına Hazırlık Kursu‘nda yoktur. Yorucu programlar yerine kısa ve öz konu anlatımları tercih edilir. Sınav odaklı metotlar ile en etkili anlatımın değerli hekimlerimize sunulması amaçlanmaktadır.
3. Nettekurs 7/24 erişilebilir kurs içerikleri ve sınırsız izleme hakkı ile STS Tıp Doktorluğu sınavına çalışma deneyimini en etkili hale getirmektedir. Bu sayede kendinize zaman ayırabilme imkanınız olmaktadır.
4. İnterneti olan her yerden izlenebilen STS Tıp video dersleri ile zaman ve mekan fark etmeksizin, kendinizi hazır hissettiğiniz her an Online STS Tıp Eğitimleri modülümüzle ders çalışmaya başlayabilirsiniz.
5. Nettekurs Online STS Tıp Kursu‘nun çalışma programları kişiye özel olarak hazırlanır. Bu sayede birebir özel ders rahatlığında bir sistemle STS Tıp Sınavlarına hazırlanabilirsiniz.
6. Canlı STS Tıp Doktorluğu derslerinin kayıtları derslerin bitiminden sonra en kısa sürede sisteme yüklenir. Böylece özel sebeplerle katılamadığınız dersleri telafi edebilirsiniz.
7. Nettekurs, Canlı STS Tıp derslerinin ve video derslerin yanı sıra STS Tıp Doktorluğu soru çözüm dersleri ile adayları sınava en iyi şekilde hazırlamayı amaçlamaktadır.
8. Nettekurs’un Online STS Tıp Kursu içeriği 2 yıl süreyle erişime açıktır. Böylece tek dönem ücreti ödeyerek sayısız içeriğe 4 sınav dönemi boyunca erişebilirsiniz.
10. Nettekurs’ta tüm STS Tıp Eğitimleri ÖSYM formatına uygun şekilde hazırlanır ve dersler sınava paralel şekilde işlenir.
11. STS Tıp Canlı derslerimiz tamamen etkileşimli şekilde anlatılır. Böylece hekimlerimiz diledikleri an alanında uzman eğitmenlere soru sorup cevap alabilirler.
12. Diploma denkliği alma hayalinize rahatlıkla ulaşabilesiniz diye Anatomi, Histoloji ve Embriyoloji, Fizyoloji, Tıbbi Biyokimya, Tıbbi Mikrobiyoloji, Tıbbi Patoloji, Tıbbi Farmakoloji, Dahiliye, Pediatri, Cerrahi, Kadın Hastalıkları ve Doğum branşlarında ihtiyaç duyduğunuz bütün Temel Bilimler ve Klinik Bilimler kaynakları Online STS Tıp Doktorluğu Kurs programlarımızda yer almaktadır.
13. Türkiye’de ilk ve tek olan Ücretsiz Dene özelliği ile tüm STS Tıp ders içerikleri deneme süresi boyunca ücretsiz olarak erişiminize açılmaktadır. STS Tıp Kursumuzun içeriklerini kullandıktan sonra memnun kalmazsanız denediğiniz STS içerikleri için hiçbir ücret ödemezsiniz.
Hemen şimdi kaydolarak Nettekurs’un avantajlarından faydalanmaya başlayabilir ve Türkiye’nin En İyi Online STS Tıp Doktorluğu Dershanesi ile kafanızdaki soru işaretlerinden kurtularak diploma denkliği almanızı sağlayacak online eğitimlere sadece bir tıkla ulaşabilirsiniz! Uzman STS Tıp Eğitmenlerimiz ve STS Tıp/TUS Koçluk sistemimiz ile 7/24 siz değerli hekimlerimizin yanındayız.
STS Tıp Doktorluğu Sınavı ile ilgili sormak istediğiniz tüm konuları “SORU SOR” butonunu kullanarak uzman eğitim danışmanlarımıza iletebilirsiniz. Nettekurs eğitim danışmanları en kısa sürede yorumlarınıza yanıt verecektir.
Mezun olmadan önce sınava girebilir miyim ?
Merhabalar, kendinizi deneme amaçlı girebilirsiniz fakat denklik işlemleri tamamlanmadan alınan puanın geçerliliği yoktur.