Ana Sayfa Genel 2022 YÖS Nasıl Olacak? Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı – TR...

2022 YÖS Nasıl Olacak? Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı – TR YÖS Nedir?

13

2022 YÖS Nasıl Olacak? Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı – TR YÖS Nedir?

Yabancı öğrencilerin farklı ülkelerde eğitim almak için girdikleri birçok yerleştirme sınavı var. Yabancı Uyruklu Sınavı YÖS bu sınavlardan birisi olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye’de eğitim almak isteyen yabancı uyruklu öğrencilerin girdiği sınavlardan biri olan YÖS 2010 yılından beri üniversiteler bünyesinde gerçekleşiyordu. 2010 öncesinde ise sınav ÖSYM tarafından merkezi olarak yapılıyordu. Fakat geçtiğimiz aylardan beri YÖS Sınav Sistemi ile ilgili çeşitli düzenlemeler yapılıyor. Bu yazımızda da yeniden değişen YÖS Sistemi hakkında elimizde olan bilgileri sizinle paylaşmak istedik. Yeni YÖS Sistemi TR YÖS Nedir? MYÖS Neden İptal edildi? 2022 YÖS Sınavı Nasıl Olacak? gibi soruların cevaplarını blog yazımızda bulabilirsiniz. Keyifli okumalar dileriz.

YÖS Sistemi Neden Değişiyor?

Yabancı öğrencilerden sıkça aldığımız soruların başında “Yeni YÖS Sistemi Nedir? TR YÖS Nasıl olacak?” sorusu geliyor. Öncelikli olarak yeni YÖS Sistemini anlayabilmemiz için, sistem değişikliğinin olası nedenlerden bahsetmemiz gerektiğini düşündük:

1. Eski YÖS Sınavında uygulama birliği yoktu.

2. Üniversitelerin sınavı kendilerinin uygulaması sürecin takibini oldukça zorlaştırıyordu.

3.Yabancı Uyruklu Öğrenciler başvuru ve yerleştirme işlemlerini yaparken zorlanıyorlardı.

4. Sınav süreçlerinde çeşitli adaletsizlikler yaşanabiliyordu.

5. Ölçme değerlendirme gibi konularda birlik olmaması sınavın kalitesinde ve güvenilirliğinde tartışmalara neden oluyordu.

Online YÖS Kursu
2022 YÖS Sınavına doğru rehberlik ile hazırlanmak için sizleri Nettekurs Online YÖS Kursu’na katılmaya davet ediyoruz!

Bu yüzden YÖS’ün merkezi bir sınav olarak gerçekleştirilmesine yönelik çalışmalar uzun süredir devam ediyordu. Fakat YÖS Sisteminin değişmesi kararı yabancı öğrenciler için oldukça ani oldu. İlk olarak YÖK tarafından paylaşıldığı söylenen bir belge ile “MYÖS Geliyor!” iddiası ortaya atıldı. Daha sonra açıklanan 2022 ÖSYM takviminde yer alan MYÖS Sınav tarihi bu iddiayı kesinleştirmiş oldu. Fakat bu karar karşısında öğrenciler ve eğitimcilerin çeşitli endişeleri vardı. İlk olarak 2O22 YÖS Sınavına hazırlanan öğrencilerden MYÖS Sınavına yönelik büyük tepki geldi. ÖSYM ve YÖK konu ile ilgili ayrıntılı açıklama yapmadı.

İlgili makamlara MYÖS Sınavının iptal edilmesine yönelik birçok yazışma gittiği de sosyal medyada paylaşılan bilgiler arasında yer aldı. Kamuoyunun baskılarının bir sonucu olarak YÖK, Yükseköğretim Genel Kurulunun yurt dışından öğrenci kabulü ile ilgili almış olduğu 23 Haziran 2021 tarihli kararını iptal ettiğini duyurdu. 22 Aralık tarihinde açıklanan kararda MYÖS Sınavının iptal edildiği, 2023 Ocak Ayından itibaren TR YÖS – Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı ile ilgili açıklamalara yer verildi.

TR – YÖS Nedir? Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı Ne Zaman Yapılacak? başlıklı blog yazımızda YÖK TR YÖS Sınavı açıklamalarının detaylarını bulabilirsiniz.

Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı – TR YÖS Nedir?

YÖK iptal edilen MYÖS Sınavının yerine Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı adı ile yeni bir sınav yapılacağını duyurdu. Bu sınav 2023 yılı Ocak ayından itibaren uygulanacak. Söz konusu sınav “Türkçe, Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce, Rusça” dillerinde yapılacak. Açıklanan YÖK Kararına göre Türkiye’deki ortaöğretim kurumlarına 2022-2023 eğitim ve öğretim yılından itibaren kayıt yaptıracak T.C. vatandaşlığından çıkanlar/Mavi Kartlılar, KKTC vatandaşları ve yabancı uyruklular (elçilik okulları ve MOBİS sisteminde yer alan Milletlerarası özel öğretim kurumlarındakiler hariç), yükseköğretim kurumlarına sadece Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile girebileceklerdir. Bu da demek oluyor ki bu tarihten önce kayıt olan yabancı uyruklu öğrenciler ve mavi kartlılar TR-YÖS Sınavına girebilecekler.

Sınavın müfredatı ve detayları henüz açıklanmadı. Fakat 2010 öncesinde uygulanan YÖS benzeri bir sınav olması bekleniyor.

TR YÖS – Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı ile ilgili videomuzu izleyebilirsiniz:

2022 YÖS Sınavı Nasıl Olacak?

Yazımızın önceki bölümlerinde de belirttiğimiz gibi, 13.12.2021 pazartesi günü ÖSYM tarafından 2022 ÖSYM Sınav Takvimi yayınlandı. Bu takvimde 2022 YÖS Sınavı yerine, 29.05.2022 tarihinde MYÖS Sınavının ÖSYM tarafından merkezî olarak yapılacağı belirtilmişti. Fakat YÖK yapmış olduğu açıklama ile MYÖS Sınavının iptal edildiğini, 2023 yılından itibaren TRYÖS adı ile yeni bir yabancı öğrenci sınavı yapılacağını duyurdu. Fakat 2022 yılında YÖS Sınavının ne şekilde gerçekleşeceği ile ilgili, ÖSYM, YÖK ve Üniversitelerden net bir açıklama yapılmadı. Bu durum “2022 YÖS Sınavı Nasıl olacak?” sorusunu beraberinde getirdi.

Resmî bir açıklama yapılmasa da, 2022 YÖS sınavının önceki yıllarda olduğu gibi üniversiteler tarafından gerçekleştirileceğini öngörmekteyiz. Yerleştirme işlemleri ve başvuru işlemleri ile ilgili detaylar ilerleyen günlerde üniversiteler tarafından açıklanacaktır. Bu süreçte “Nasıl çalışacağız?” “Ne Yapacağız?” diye düşünmeniz ve endişelenmeniz gayet normal bir durum. Fakat her ne karar alınırsa alınsın, müfredat YÖS IQ, YÖS Matematik ve YÖS Geometri konularından oluşacağı için en önemli noktanın çalışmalarınıza ara vermeden devam etmek olacağını söyleyebiliriz. Bu yüzden sınav yine benzer formatta gerçekleşecek ve başvuru süreçleri önceki dönemlerde olduğu gibi sürdürülecek. TR YÖS kararları 2023 YÖS sınavından itibaren uygulanacak, 2022 YÖS Sınavına hazırlanan adaylar için bir değişiklik söz konusu olmayacak.

Nasıl çalışacağınızdan emin olamıyorsanız ve motivasyon kaybınız varsa doğru çalışma programını oluşturmak için Nettekurs‘un uzman YÖS Rehberlik ekibi ile iletişime geçebilirsiniz. Her türlü sınav değişikliğini sizler için yakından takip ediyor eğitimlerimizi sizi sınava en iyi hazırlayacak şekilde güncelliyoruz. Nettekurs dün olduğu gibi bugün ve yarın da üniversiteli olma hayallerinize ulaşırken en büyük destekçiniz olmaya ve ihtiyacınız olan tüm eğitim hizmetini en düşük ücret en iyi hizmet garantisi ile sunmaya devam edecek. 2022 YÖS Kampı, 2022 Online YÖS Kursu içeriklerimizle YÖS IQ, YÖS Matematik ve YÖS Geometri derslerinde başarıya bir adım daha yaklaşacaksınız!

13 YORUMLAR

  1. 2022 YÖS Sınavı ya da Yeni TR YÖS Sistemi ile ilgili sorularınızı aşağıda yer alan “Soru SOR” bölümünden bizlere iletebilir, Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul sınavı konusu ile ilgili yorum ve düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz. Uzman YÖS Rehberlik ekibimiz sorularınıza en kısa sürede yanıt verecektir.

  2. Merhaba kızım lise eğitimini benim işim nedeniyle Katar da 4 yıl 2022-2023 eğitim yılında başlayarak tamamlayacak bu durumda Türkiye ye dönüşte hangi sınava girecek

    • Merhabalar, kızınız TR-YÖS Sınavına girebilir. Fakat bu sınavın detayları ile ilgili bilgiler henüz yayınlanmadı. İlgili duyurular yapıldığında sizlere duyuracağız. Başarılar dileriz.

    • YÖK ve ÖSYM’den henüz resmî bir açıklama gelmedi. Tek bildiğimiz 2023 yılından itibaren uygulamaya girecek bir sınav olduğu yönünde. Önceki dönemde yapılan planlamalardan hareketle öğrencimiz mezun olana kadar TR-YÖS kaldırılsa dahi yerine YÖS Sınavı getirilecektir. Herhangi bir mağduriyet söz konusu olmayacaktır. Sınav müfredatında da büyük çaplı değişiklikler beklenmiyor. Öğrencimize başarılar dileriz…

SORU SOR

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version