Ana Sayfa DUS Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavı Taban Puanları Kaçtır? Diş Hekimliği Uzmanlık Kontenjanları Ne...

Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavı Taban Puanları Kaçtır? Diş Hekimliği Uzmanlık Kontenjanları Ne Kadardır?

0

Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavı Taban Puanları Kaçtır? Diş Hekimliği Uzmanlık Kontenjanları Ne Kadardır?

Bu yazımızda cevaplarını aradığımız sorular Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavı Taban Puanları Kaçtır? ve Diş Hekimliği Uzmanlık Kontenjanları Ne Kadardır? olacaktır.

Her sınav, gerek koşulları, gerekse de kişinin kendisiyle alakalı olarak, birçok soruyu gündeme getirir. Aday bir yandan kendisinin yeterliliğiyle ilgili sorgulama yaparken, bir yandan da sınavla, dolayısıyla gelecekle, ilgili sorgulamalar yapar. DUS kapsamında ele aldığımız bu yazımızda Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavı Taban Puanları Kaçtır? sorusu adayların aklına ilk gelen sorulardan birisidir.

Taban puan, genellikle tüm adaylar tarafından eşik olarak kabul edilmekte ve ilgili bölüm için puan bazında bir yeterlilik göstergesi sayılmaktadır. DUS için de kabul gören bu durum aslında adaylar tarafından düşülen en büyük yanılgıdır. Zira DUS sınavlarında taban puanları yıllar içinde sürekli değişmekte, sabit kalmamaktadır. Bu noktada DUS puanlarıyla ilgili Diş Hekimliği Uzmanlık Alanları Puanları Nedir? yazımızdan konuyla alakalı detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

e-yds soruları, e-yds çıkmış soruları, e-yds soru ve cevapları,e-yds soruları pdf

Şimdi, Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavı Taban Puanları Kaçtır?  Nasıl Belirlenmektedir? gibi sorulara cevap vermeye çalışalım. Kısaca bilgi vermek gerekirse, DUS kapsamında adaylar, Temel Bilimler Testi (TBT) ve Klinik Bilimler Testi (KBT) olmak üzere iki ayrı oturuma tabi tutulur. Bu iki oturumda adaylara TBT için 40, KBT içinse 80 olmak üzere toplamda 120 soru sorulur. 120 sorudan oluşan bu sınavda adayların başarılı sayılabilmesi için belirli bir puan hesaplama yöntemi kullanılır. Bu yöntemle ilgili detaylı bilgilere DUS Puanı Nasıl Hesaplanır? yazımızdan ulaşabilirsiniz. Hesaplama sonrası puanı en yüksek olandan en düşük olan adaya göre bir puan skalası yapılır. Bir bölümün son kontenjanına girmeye hak kazanan aday, o bölüm için taban puanı belirlemiş olur.

Adayların taban puanlarını belirledikleri Eğitim ve Araştırma Hastaneleri aşağıda gösterilmiştir.

BÖLÜM KURUM TABAN PUAN
Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi 60,6570
Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Cumhuriyet / Atatürk Üniversitesi 58,7794
Ortodonti Adıyaman Üniversitesi 64,78790
Periodontoloji Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi 60,2815
Çocuk Diş Hekimliği Dicle Üniversitesi 60,40673
Endodonti Yüzüncü Yıl Üniversitesi 59,7808

Protetik Diş Tedavisi

Cumhuriyet Üniversitesi 60,4067
Restoratif Diş Tedavisi Dicle Üniversitesi 59,02979

 

Diş Hekimliği Uzmanlık Kontenjanları Neye Göre Belirlenir?

Önceki yazılarımızda da belirttiğimiz üzere DUS, yalnızca bir sınava indirgenmeksizin, sınırları bir yönetmelikle belirlenmiş, diş hekimlerinin uzmanlık koşullarını niteleyen bir eğitim sürecidir. DUS’la ilgili alınan kararlar, sınav formatı, müfredat, eğitim verecek kuruluşlar, vb tüm işleyişler Tıpta Uzmanlık Kurulu tarafından belirlenmektedir. Bu kurul ilgili yönetmelik gereği, her yıl hekim sayılarını ve uzmanlık kadrolarını ihtiyaçlar doğrultusunda yeniden belirlemekte ve ÖSYM’ye kontenjan sayılarını bildirmektedir. Tam da burada Diş Hekimliği Uzmanlık Kontenjanları Ne Kadardır? sorusunun cevabını alabilmekteyiz. Konuyla ilgili detaylara Diş Hekimliğinde Uzmanlık Yönetmeliği Nedir? başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.  Diş Hekimliği Uzmanlık Kontenjanları Ne Kadardır? sorusunu aşağıda detaylı olarak açıklayacağız ancak bu sorunun cevabını vermeden önce, irdelenmesi gereken bir başka konu da kontenjanlara yerleşmede gösterilen başarı ortalamalarıdır.

Kısıtlı kontenjanlardan uzmanlık kadrolarına yerleşen adayların çalışma teknikleri incelendiğinde  adayların DUS’u kazanmada izledikleri stratejinin farklılaştığı görülmektedir. Tamamiyle bireyselleştirilmiş ders içerikleriyle gerek tüm paketler gerekse de ayrı ayrı derslerden oluşturduğumuz Online DUS Eğitimlerimizle adaylara DUS’a hazırlanmada birden çok alternatif çalışma programı uygulanmaktadır. Yalnızca belirli konularda eksikleri bulunan adayların tercihine sunulan ders paketlerin yanı sıra, zenginleştirilmiş içeriklerle oluşturulan bütünleştirilmiş kurs programlarıyla adaylara istedikleri eğitimi istedikleri ölçüde alma imkanı Nettekurs.com deneyimi ve hizmet kalitesiyle sunulmaktadır.

Diş Hekimliği Uzmanlık Kontenjanları Ne kadardır?

Daha öncede belirttiğimiz üzere DUS sonrası diş hekimliği uzmanlık kontenjanları da diğer koşullar gibi uzmanlık eğitimi verecek kurumlar ve kurullar tarafından belirlenerek Sağlık Bakanlığına gönderilir, Bakanlık ilgili kontenjanları uygun görerek (onaylayarak) ÖSYM’ye bildir ve bir kontenjan listesi ilan edilir.  İlan edilen kontenjanlar diş hekimleri için diş hekimliği uzmanlık kontenjanları olarak belirlenir.

Diş Hekimliği Uzmanlık Kontenjanları Yıllar İçerisinde Nasıl Bir Seyir İzlemiştir?

Türkiye gibi mesleki ve eğitsel sınav yoğunluğunun çok sık olduğu bir ülkede, adayların karşılaştıkları her sınava adapte olmaları belli bir zaman gerektirmektedir. Özellikle DUS gibi kritik sınavlarda, sınavın içerikleri, kapsamı, uygulanması, baraj puanı, kontenjanları vb. konularda adayların kafalarında sürekli bir belirsizlik söz konusu olmaktadır. Zira bu faktörlerin hepsi seneden seneye değişmekle birlikte, özellikle kontenjanlar konusu, adayların en fazla canını sıkan konulardan birisi olmaktadır. Şimdi, Diş Hekimliği Uzmanlık Kontenjanları Ne Kadardır? sorusunun adaylar tarafından en sık sorgulandığı bu aşamayı yazımızın devamında irdeleyelim.

2015 yılından itibaren yayımlanan ÖSYM raporlarından DUS verileri incelendiğinde diş hekimliği uzmanlık kontenjanları sayıları ve uygulamalarında bazı önemli değişiklikler göze çarpmaktadır. Bu önemli uygulamalara tablo olarak bakacak olursak;

Yıllar Tercih Yapan Aday Kontenjan Yerleşen
2015 960 499 499
2016 1.323 596 596
2017 1.114 581 583*
2018 1.424 711 728*

 

Diş hekimliği uzmanlık kontenjanlarında 2015 yılından itibaren doğrudan sürekli bir artma eğilimi olduğu göstermemekle birlikte,  2015 yılı kontenjanlarına göre 2018 yılı itibariyle kontenjanların %42 oranında bir artış gösterdiği izlenmektedir.

Bu yazımızda da Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavı Taban Puanları Kaçtır? ve Diş Hekimliği Uzmanlık Kontenjanları Ne Kadardır? konularına değindik. Konuyla ilgili detaylı bilgiyi blog sayfamızdaki DUS bölümünden edinebilir, tüm sorularınız için bizlere günün her saati ulaşabilrsiniz.

Blog yazılarımızla ilgili sormak istediklerinizi sayfa sonunda bulunan “Yorum Yap” bölümüne yazabilir, katkı ve düşüncelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz. Yorumlarınıza uzman danışmanlarımız tarafından en kısa sürede dönüş yapılacaktır.

 

YORUM YOK

SORU SOR

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version