Ana Sayfa DUS Diş Hekimliği uzmanlık Nasıl Yapılır Hangi Alanlarda Uzmanlaşılabilir?

Diş Hekimliği uzmanlık Nasıl Yapılır Hangi Alanlarda Uzmanlaşılabilir?

0

Diş Hekimliği Uzmanlık Nasıl Yapılır  Hangi Alanlarda Uzmanlaşılabilir?

Uzmanlık sınavları, bir bilimsel alanda belirli yeterlilikleri sağlamış meslek çalışanlarının alanlarında derinleşmek ve nitelikli çalışmalar yapmak amacıyla kariyerlerine yol verdikleri ilk basamağı ifade etmektedir. Bu minvalde de adaylardan belirli standartları sağlamış olmaları beklenmektedir. Bu standart yalnızca akademik düzeyde bir bilgi değil aynı zamanda mesleki beceri ve alakayı da gerektirmektedir. Dolayısıyla akademik kariyerden farklı bir dinamiği bulunan uzmanlık eğitimi, adaylarca dikkat edilmesi gereken, yerinde ve hayati hamleleri yapmayı zorunlu kılan bir eğitim türüdür. Bu tanımdan hareketle Diş Hekimliği uzmanlık Nasıl Yapılır ve Hangi Alanlarda Uzmanlaşılabilir? sorularına cevap vermeye çalışacağız.

Diş hekimliği mezunlarının eğitimlerine başladıkları dönemden itibaren akıllarına Diş Hekimliği uzmanlık Nasıl Yapılır , Dus Sınavı Zor Mudur? gibi sorular gelebilir. Bu çerçeve içerisinde tanımlayacağımız bir tanıma göre Diş Hekimliğinde uzmanlaşmak adına yapılacak bir mesleki kariyerin ilk aşaması (yani uzmanlaşma), ÖSYM’nin de açıkladığı üzere, diş hekimliği lisans programından mezun olma ya da mezun olacak durumda olma koşuludur. Bu koşulu sağlayan çoğu hekim mezuniyetleriyle birlikte ÖSYM’nin düzenleyeceği Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı olarak tanımlanan DUS’a girmeye hak kazanırlar. Elbette bu kriterler yalnızca nesnel ölçütler olmamakla birlikte Diş Hekimliği uzmanlık Nasıl Yapılır sorusuna doğrudan cevap vermeyerek kişinin mesleki kariyerinde uzmanlaşma isteğiyle de alakalıdır.

DUS’a En İyi Nasıl Hazırlanılabilir?

Uzmanlık eğitiminin ilk basamağı olan DUS’a hazırlıkta belki de en önemli periyodu iyi hazırlanmış bir sınava hazırlık programı belirlemektedir. Kaliteli içeriklerle zenginleştirilmiş ders programları, alanlarında yeterli bilgi ve donanıma sahip eğitmen kadrosu ve ulaşılabilirlik, bir hazırlık sürecinin olmazsa olmazıdır. Bu noktada tamamiyle DUS’a yönelik hazırlanmış özgün içerikler ve online eğitimin avantajlarıyla uzmanlık alanında atılacak en önemli adımın nettekurs.com ‘la atıldığına inanıyor, sizi ayrıcalıklı eğitimin fırsatlarıyla yakından tanıştırmak için Online DUS Eğitimlerimizi  incelemeye davet ediyoruz.

Uzmanlık eğitimine başlayacak olan Diş Hekimi uzmanlık adaylarından belirli bir puan alacak olmaları beklenmektedir. 45 ve üzeri puan alabilen adaylar sınav sonrası tercih yapma hakkına sahip olacak, atamalar bu esas üzerinden en yüksek puan alan adayın atanması usulüyle gerçekleştirilecektir. Diş hekimliği uzmanlık eğitimine katılabilmenin bir koşulu da yabancı dilde bir yeterlilik puanı olmasıdır. Bu noktada TIPDİL/YÖKDİL/YDS gibi sınavlar adaylar için diğer bir önemli aşamadır. Dil puanı almakta zorlanan adayların tüm dil sorunlarını çözüme kavuşturduğumuz Genel İngilizce Ön Hazırlık Online Kursu incelemelerini, varsa eksiklerini gidermek adına temel ingilizce paketini, ardından Online TIPDİL Eğitimlerimiz , Online YÖKDİL Eğitimlerimizi ve Online YDS Eğitimlerimizi  incelemelerini öneriyoruz.

Uzmanlık Koşulları Nasıl Belirlenmektedir?

e-yds soruları, e-yds çıkmış soruları, e-yds soru ve cevapları,e-yds soruları pdf

Diş Hekimliği Uzmanlık eğitimi için koşullar, uzmanlık eğitimi verecek kurumlar tarafından belirlenerek Sağlık Bakanlığına gönderilir, Bakanlık ilgili kontenjanları uygun görerek (onaylayarak)  ÖSYM’ye bildir ve bir kontenjan listesi ilan edilir. Sınavdan belirli başarı sağlayan ve ataması yukarıdaki kriterlere göre yapılan aday, kurumda uzmanlık eğitimine başlar. Bu süreçte adaylara adaptasyon süreci adı altında bir oryantasyon eğitimi verilir. Çekirdek eğitim müfredatı denilen bu süreçte uzmanlık adayı öğrencisi, danışmanı tarafından düzenli olarak takip edilir.

Her uzmanlık öğrencisinin danışmanı tarafından incelenen bir uzmanlık eğitim karnesi bulunmaktadır. Bu karne adayın diş hekimliği uzmanlık eğitimi sürecinde performansını göstermektedir. Performansa ek olarak danışmanı tarafından kendi izlenimleri de sorulmakta, bu iki kriterle birlikte diş hekimi uzmanlık öğrencisinin bir başarı skalası oluşmaktadır.

Dönemleri itibariye bu süreçler belirli periyotlarla tekrar etmekte ve süreç sonucunda başarı yakalayan adaylar tez aşamasına başlamaktadır. Tez aşamasını tamamlayan uzmanlık öğrencileri, uzmanlık eğitimi bitirme sınavına tabi tutulmakta,  sınavdan başarılı olan adaylar uzman olabilmektedir . Diş Hekimliği uzmanlık Nasıl Yapılır sorusuna cevap verdikten sonra Hangi Alanlarda Uzmanlaşılabilir? sorusunu cevaplamaya çalışacağız.

 Hangi Alanlarda Uzmanlaşılabilir?

Yazımızın başlığında da belirttiğimiz üzere diş hekimliği uzmanlık eğitimine kabul edilecek adayların Hangi Alanlarda Uzmanlaşılabilir? sorusunu belirleyen kurumlar, yani eğitim ve araştırma hastaneleri, Sağlık Bakanlığına ilgili kadroya ilişkin kontenjan talebini bildirir. Bakanlık onayına istinaden hangi kurumun hangi branşta kaç adet diş hekimi uzmanlık öğrencisi kadrosu alacağı belirlenir. Böylelikle bir kurumda hangi branşta eğitim verileceği belirlenmiş olur.  Peki, DUS Sınavında başarı elde ettikten sonra adaylar Hangi Alanlarda Uzmanlaşılabilir?

Diş hekimliği uzmanlık eğitimi verecek altyapıya sahip kurumların anabilir dalları şu şekildedir:

  • Endodonti Anabilim Dalı
  • Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı
  • Ortodonti Anabilim Dalı
  • Pedodonti Anabilim Dalı
  • Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı
  • Periodontoloji Anabilim Dalı
  • Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalı
  • Restoratif Diş Tedavisi Anabilim Dalı

Diş hekimliği uzmanlık eğitimi verecek olan kurumlardaki eğitim süreci anabilim dallarına göre değişiklik göstermektedir. Söz gelimi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı ile Ortodonti Anabilim Dalı uzmanlık eğitimini 4 yıl olarak belirlerken, Restoratif Diş Tedavisi Anabilim Dalı, Endodonti Anabilim Dalı, Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalı, Pedodonti Anabilim Dalı ve Periodontoloji Anabilim Dalı 3 yıl olarak Diş Hekimliği uzmanlık eğitimleri vermektedirler. Bu yazımızda DUS’ta Hangi Alanlarda Uzmanlaşılabilir? sorusuna cevap bulmaya çalıştık. DUS’la ilgili merak ettiğiniz tüm bilgilere blog.nettekurs’taki diğer DUS başlıkları üzerinden erişebilirsiniz.

DUS sınavında başarı elde edebilmek ve Türkiye’nin en köklü kurumlarında uzmanlık yapabilme ayrıcalığını yaşamak için DUS’ta ihtiyaç duyduğunuz zenginleştirilmiş tüm ders içeriklerine, yazılı dokümanlara bir tık kadar yakınsınız. Siz de online öğrenmenin avantajlarından yararlanmış ve DUS’ta hedeflediği başarıya ulaşmış kursiyerlerimizden biri olmak isterseniz, Online DUS Eğitimlerimizle sizlere sunduğumuz imkandan yararlanmanızı tavsiye ediyoruz.

Blog yazılarımızla ilgili sormak istediklerinizi sayfa sonunda bulunan Yorum Yap bölümüne yazabilir, katkı ve düşüncelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz. Yorumlarınıza uzman danışmanlarımız tarafından en kısa sürede dönüş yapılacaktır.

 

 

 

YORUM YOK

SORU SOR

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version