Ana Sayfa EUS EUS Sınavı Nedir? Eczacılıkta Uzmanlık Sınavı Ne İşe Yarar?

EUS Sınavı Nedir? Eczacılıkta Uzmanlık Sınavı Ne İşe Yarar?

1

EUS Sınavı Nedir? Eczacılıkta Uzmanlık Sınavı Ne İşe Yarar?

EUS Sınavı , Eczacılık Fakültesinden mezun olan ve mezun olabilecek durumda olan adayların uzmanlık eğitimi alabilmek için girdikleri bir sınav olarak karşımıza çıkıyor. Eczacılık alanında uzmanlık eğitimi almak isteyen adayların, ÖSYM tarafından belirlenen tarihlerde bu uzmanlık sınavına başvurmaları gerekiyor. Yazımızda EUS’a girmeyi düşünen ve sınava ilk kez hazırlanacak adaylar için “EUS Sınavı Nedir? Eczacılıkta Uzmanlık Sınavı Ne İşe Yarar?” gibi soruların yanıtlarını bir araya getirdik. Keyifli okumalar dileriz!

EUS Sınavı Nedir?

EUS Sınavının uygulanması ile ilgili kararlar resmî olarak 2016 Eylül ayında yürürlüğe girmiş ve ilk EUS Sınavı Ekim 2017 tarihinde gerçekleştirilmiştir. EUS yani Eczacılıkta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı, Türkiye’de eczacılık fakültesinden mezun olmuş olan ya da mezun olabilecek durumda olan son sınıf eczacılık fakültesi adaylarının girebildikleri bir sınavdır. EUS uygulanma biçimi olarak hepimizin yakından bildiği TUS, DUS gibi sınavlara benzemektedir. Adaylar sınava girerek yeterli puanı aldıkları takdirde uzmanlık branşı seçerek uzmanlık eğitimi almaya başlamaktadır. EUS Sınavı (Eczacılıkta Uzmanlık Sınavı), ÖSYM tarafından gerçekleştirilmektedir. Sınav müfredatı YÖK Tarafından belirlenen Eczacılık Ulusal ÇEP Programını kapsamaktadır ve sınav 2017 yılından beri uygulanmaya devam etmektedir. Artan EUS Kontenjanları dolayısı ile sınava başvuran aday sayısı da her geçen gün artmaktadır. Bakanlığın sağlık alanında iyileştirmeye yönelik faaliyetleri sonucu hastanelerde uzman eczacı bulunması zorunluluğu gibi maddeler gündeme gelmiştir. Bu tarz açıklamalar neticesinde EUS’a ayrılan kontenjanların da yıllar içerisinde artış göstermeye devam etmesi beklenmektedir.

Eczacılıkta Uzmanlık Sınavı Ne İşe Yarar? Eczacılıkta Uzmanlık Alanları Nelerdir?

Eczacılık fakültesi mezunları EUS Sınavına girdikleri ve yeterli puanı aldıkları takdirde, onkolojik eczacılık, enfeksiyon hastalıkları eczacılığı, klinik eczacılık, fitofarmasi eczacılığı alanlarından birinde uzmanlaşabilirler. Sınava giren adaylar, sınavda başarı sağladığı takdirde seçmiş oldukları üniversitede belirlenen eğitim süresinde uzmanlık eğitimi görürler. Tıp fakültesi ve diğer branşlarla ortak alanlardan oluşturulan eczacılıkta uzmanlık alanları Fitofarmasi ve Klinik Eczacılık olmak üzere ikiye ayrılmaktadır ve bu branşlarda adaylar 3 yıl süreyle uzmanlık eğitimi almaktadırlar.

Fitofarmasi 3 Yıl
Klinik Eczacılık 3 Yıl


Fitofarmasi Uzmanlık Alanı Nedir?

Lisans eğitimi sürecinde teorik ve uygulamalı olarak alınan zorunlu Farmakognozi ve Farmasötik Botanik dersleri fitofarmasinin temelini oluşturur. Tedavide kullanılan bitkisel ürünlerde kalitenin, etkinin ve güvenliğin kontrolünü sağlamayı amaçlayan bir eczacılık uzmanlık alanıdır. Hastanın bitkisel ilaç tedavisinin uygun olacak biçimde düzenlenmesini sağlayan bir alandır. Fitofarmasi uzmanlığı hastalığı önlemeyi amaçlayan tedavilerin yürütülmesi bakımından oldukça önemlidir.

Klinik Eczacılık Uzmanlık Alanı Nedir?

Eczacılık Fakültesinde alınan eğitimin de temelini oluşturan derslerin başında Klinik Eczacılık branşı gelmektedir. Klinik Eczacılık, hastanın ilaç tedavisini en uygun şekilde düzenlemeyi sağlar. Tedavinin düzenlenmesi yanı sıra, iyileşmeyi sağlamak ve hastalığı önlemek amacıyla eczacı tarafından sunulan, hasta bakım hizmetini öngören bir sağlık bilimi alanıdır.  Klinik Eczacılık alanında uzmanlık elde edilmesi ile eczacılık mesleğini gerçekleştirirken ilaç kullanımında bilinçli uygulamalar yapılmasının sağlanması amaçlamaktadır.

EUS ‘a Kimler Başvurabilir?

Güncel EUS Sınavı kılavuzunda yer alan bilgilerde, “1) Eczacı olmak ya da bu alanda (Eczacılık alan kodu 3156) eğitime devam ediyor olmak.  2) Türk Soylu Yabancılar için Türkiye’de Meslek ve Sanatlarını Serbestçe Yapabilmelerine, Kamu, Özel Kuruluş veya İşyerlerinde Çalışabilmelerine İlişkin 2527 Sayılı Kanun kapsamında bulunmak. 3) Meslek ve sanatını uygulamasına ve uzman olmak istediği dalda çalışmasına engel teşkil edebilecek bedeni ve ruhi bir hastalığı olmamak. 4)  Burstan doğan mecburi hizmeti bulunması halinde bu mecburi hizmetlerini sınav gününden itibaren üç ay içinde bitirecek durumda olmak.” maddeleri yer almaktadır. Bu şartları sağlayan tüm adaylar EUS sınavına başvurabilir. EUS Sınav Kılavuzu ve Başvuru Koşulları her sene güncel olarak ÖSYM Sayfası üzerinden adayların erişimine sunulmaktadır.

eus sınavı nedir
Nettekurs Online EUS Kursu İle Uzman Eczacı Olma Hayaliniz Çok Yakın! Online EUS Eğitimlerimizi Hemen Şimdi Deneyin!
EUS Yerleştirme Puanı Nasıl Hesaplanır?

EUS’a giren adayların puanları ÖSYM tarafından hesaplanmaktadır. Hesaplamaların yapılması için bilgisayar ortamı ve bilgisayar programları kullanılmaktadır. EUS Sınavında 4 yanlış cevap 1 doğru cevabı götürmektedir. Sınav uygulandıktan sonra iptaline karar verilen EUS soruları değerlendirme dışı bırakılır ve ham puanlar bu şekilde hesaplanır. Ham puanlar, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puana çevrilir ve adayların EUS yerleştirme puanı elde edilmiş olur. EUS Yılda Kaç Kez Yapılır? EUS Puanı Kaç Yıl Geçerlidir?başlıklı blog yazımızı okuyarak EUS Sınavları hakkında farklı bilgilere ulaşabilir, daha fazla bilgi için EUS Blog Sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Nettekurs Online EUS Kursu:

Türkiye’nin ilk ve tek Online EUS Kursu Nettekurs, online eğitim alanında 10 yılı aşkın bilgi birikimi ve tecrübesi ile EUS’ta sizi başarıya ulaştırmayı hedeflemektedir. Nettekurs bir dershanenin size sunduğu tüm hizmeti sağlamanın yanı sıra, online eğitimden maksimum verim almanızı garanti eden bir donanıma ve altyapıya sahiptir. Türkiye’nin hangi şehrinde yaşıyor olursanız olun, hatta yurt dışında olsanız dahi Online EUS Kursu içeriklerimize interneti olan her yerden sınırsız tekrar hakkı ile ulaşabilirsiniz. İlk senede istediğiniz puanı alamamanız ya da sınavlara erken hazırlanmaya başlamayı düşündüğünüz takdirde ise tek ücret ödeyerek  2 yıl boyunca Online EUS kursu içeriklerini kullanmaya devam edebilirsiniz.

EUS Sınavı Nedir
2022 Yılı Türkiye EUS Birincisi de Nettekurs Online EUS Kursu‘nu Tercih Etti! Yeni Dönemde Nettekurs ile Uzmanlık Kazanan Siz Olabilirsiniz!

Uzman EUS Kadrosu ve 7/24 ulaşılabilir destek ekibi ile Nettekurs EUS Sınavına hazırlıkta hep yanınızda! Hemen şimdi “ÜCRETSİZ ÜYE OL” seçeneği ile EUS Kursumuza kayıt olabilir, ÖSYM EUS Hazırlık içeriklerimizi demo süresi boyunca ücretsiz olarak deneyimleyebilirsiniz. Online EUS Kursu içeriklerimizden memnun kalmazsanız, eriştiğiniz kurs içerikleri için ek bir ücret ödemezsiniz. Nettekurs’un ÇEP ile %100 Uyumlu Online EUS içerikleri ve Uzman EUS Eğitmenleri ile tanışın, Eczacılık alanında uzmanlık eğitimi kazanma şansını kaçırmayın!

1 Yorum

  1. EUS Sınavı ile ilgili her türlü sorularınızı ve blog yazımız ile ilgili yorumlarınızı aşağıda yer alan “SORU SOR” alanını kullanarak uzman rehberlik ekibimize iletebilirsiniz. Yorumlarınıza en kısa sürede dönüş sağlanacaktır.

SORU SOR

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version