Ana Sayfa KPSS KPSS 2020 Nedir ? 2020 KPSS Ne Zaman Yapılacak ?

KPSS 2020 Nedir ? 2020 KPSS Ne Zaman Yapılacak ?

0

KPSS 2020 Nedir ? 2020 KPSS Ne Zaman Yapılacak?

İlk kez merkezi bir sınav halinde 1999 yılında Devlet Memurluğu Sınavı (DMS) adıyla uygulanan kamu personel sınavı, 2001’de Kurumlar İçin Merkezi Eleme Sınavı (KMS) adıyla, daha sonra ise bugünkü adıyla Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) olarak kamuda çalışmak isteyen adaylara yönelik uygulanan bir sınavdır. Peki, kamu personeli ihtiyacını karşılamak için uygulanan bu sınav yıllar içerisinde nasıl bir değişime uğramıştır? Bu konular etrafında ele alacağımız yazımızı, KPSS 2020 Nedir ve 2020 KPSS Ne Zaman Yapılacaktır? sorularının cevaplarını da vererek sonlandıracağız.

Geçmişten Bugüne KPSS 2020 Nasıl Bir Değişime Uğradı?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi kamu personeli ihtiyacını karşılayacak sınav sistemleri de diğer tüm sınavlarda olduğu gibi yıllar içerisinde değişime uğramıştır. Geçmiş yıllarda yapılan personel seçme sınavları her kurumun kendi bünyesinde gerçekleştirildiğinden 2000’li yıllara kadar neredeyse merkezi sınavlar sonucu personel alımlarına hiç rastlanılmamıştır. Ancak bu tarihten itibaren ortaya konan merkezi sınav sistemiyle, personel alımlarına yönelik uygulamalar tek elden ÖSYM tarafından yapılmaya başlanmıştır. Önümüzdeki dönemde yapılacak olan KPSS 2020 ile karşılaştırıldığında geçmişte yapılan kamu sınavları da bugünküyle benzerlikler taşımaktadır. Geçmişte yapılan kamu sınavlarının bugünkünden en büyük farkı, ilkokul mezunlarının da KPSS’ye girebilmeleriydi. Ancak zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılmasıyla birlikte kamu alımlarında ilkokul mezunlarının istihdam edilmesinden vazgeçilmiş oldu.

Günümüzde yapılan kamu personel seçme sınavlarını KPSS 2020 özelinde ele aldığımızda, bugün çok daha detaylandırılmış bir sınav olduğunu görebiliriz. Yaklaşık 120 ayrı puan türünden hesaplamanın yapıldığı bir sınav olması itibariyle, alım yapılacak olan kadronun niteliklerine göre değişen bir puan dağılımı söz konusudur. Bunun yanında lisans, ön lisans ve orta öğretim düzeyinin her biri için ayrı aşamalardan sorumlu tutulan A ve B grubu olmak üzere iki farklı kadro aşaması da vardır. Yine hatırlatmak isteriz ki, mezun olan adaylar, en son hangi aşamadan (lisans, ön lisans ya da lise) mezun olmuşlar ise yalnızca o aşamada yapılan KPSS oturumuna girmek durumundadırlar.

kpss 2020 nedir, 2020 kpss ne zaman

KPSS 2020 Hangi Aşamalardan Oluşmaktadır?

KPSS 2020 Sınavına girmek isteyen adayların mezun oldukları eğitim seviyesine göre uygulanan farklı alanlar ve sorumluluklar bulunmaktadır. Örneğin bir yüksek öğretim kurumundan lisans derecesiyle mezun olan adayların, ilgili bölümler dahilinde girebildikleri alan sınavı sayısı farklı iken, ön lisans düzeyinde mezun olmuş bir adayın KPSS’de girebileceği alan sayısı farklılık göstermektedir. Bu noktada ön lisans mezunu adayları ilgilendiren kadro ve alan dışı sınavlarla ilgili olarak KPSS Ön Lisans 2020 Hakkında Bilgiler başlıklı yazımızdan güncel bilgiler edinebilirsiniz.

Lisans düzeyinde girilen alanlara bakıldığında KPSS 2020 ‘ye girecek olan adaylar için daha fazla alan sorumluluğu olduğu görülmektedir. Bu alanlar tüm adayların girmek zorunda oldukları Genel Yetenek ve Kültür Testi başta olmak üzere, 1. Alan Sınavları kategorisinde Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri alanlarında tek oturumda yapılmaktadır. 2. Alan Sınavında ise Hukuk, İktisat ve Maliye alanları, 3. Alan Sınavında ise İşletme, Muhasebe, İstatistik alanlarından mezun adayların girebildikleri sınavlar yapılmaktadır. Bunlara ek olarak yalnızca öğretmenlik alanından mezun olan adayların da girdikleri Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) de bulunmaktadır. Bu noktada KPSS 2020 sınavına girecek olan adaylara hatırlatmak isteriz ki, 2019 yılından itibaren İmam-Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretmenliği ve Beden Eğitimi Öğretmenliği alanları da ÖABT kapsamına dâhil edilen iki yeni öğretmenlik alanlarıdır. Bu ayrıntının da sınava hazırlanan adayların dikkat etmesi gereken önemli bir nokta olduğunu vurgulamak istiyoruz. Peki, tüm açıklamalar ışığında, 2020 KPSS Ne Zaman Yapılacaktır, şimdi bu sorunun cevaplarını verelim.

2020 KPSS Ne Zaman Yapılacaktır?

2020 yılı, çift yıllarda yapılan ön lisans ve lise mezunu adayların da sınava girmelerine olanak tanıması itibariyle KPSS’ye hazırlık etkinliğinin en yoğun yapıldığı dönemlerden birisi olmaktadır. 2020 yılı, hem lisans düzeyinde hem de ön lisans ve lise düzeyinde birçok adayın sınava girmek istemesi sebebiyle takibinin ister istemez zorlaştığı ve her bölümden adayın sorduğu bir soru olan 2020 KPSS Ne Zaman sorusunun gündeme geldiği bir yıl olmuştur. Bu sebeple sınav dönemlerine hazırlık içinde olan adayların, KPSS’ye dair ellerinde uzmanlarca yapılmış olan bir hazırlık takviminin olması önemlidir. Bu takvim ile adayın hem sınava hazırlıkta nasıl bir kurs programına tabi olacağı hem de sınava dair bilgi almak açısından nitelikli bir muhatabının bulunması durumu sınavda başarıyı etkileyen en önemli detaylardan birisidir. Nettekurs’un Online KPSS Kursu, uzman eğitmen kadrosu, profesyonel eğitim danışmanlık ve rehberlik hizmetleriyle adayların KPSS süresince ihtiyaç duyabileceği tüm hizmetlere tek bir paketle ulaşma imkanı tanımaktadır. Siz de bu imkânlardan yararlanmak için hemen ücretsiz üyelik oluşturarak KPSS’de ayrıcalıklı eğitimin avantajlarından yararlanabilirsiniz.

Peki, 2020 KPSS Ne Zaman Yapılacaktır, şimdi tablo halinde yakından bakalım.

                                       Oturum Adı         Tarihi
KPSS  – Lisans Genel Yetenek Genel Kültür – Eğitim Bilimleri 19 Temmuz 2020
KPSS  – Lisans – Alan Bilgisi (I.Gün) 25 Temmuz 2020
KPSS  – Lisans – Alan Bilgisi (II.Gün) 26 Temmuz 2020
KPSS  – Öğretmenlik Alan Bilgisi (ÖABT) 9 Ağustos 2020
KPSS  – Ön Lisans 18 Ekim 2020
KPSS  – Ortaöğretim 8 Kasım 2020
KPSS  – Din Hizmetleri Alan Bilgisi (DHBT) 22 Kasım 2020

 

Bu yazımızda KPSS uygulamaları hakkında genel bilgiler vererek, hem lisans hem ön lisans hem de ortaöğretim düzeyi için KPSS 2020 Nedir ? ve 2020 KPSS Ne Zaman Yapılacak ? sorularını cevaplamaya çalıştık.

Bloğumuzdaki yazılarımız hakkında görüş ve önerilerinizi bildirmek için sayfa sonundaki “Yorum Yap” bölümünden soru ve katkılarınızı ekleyebilirsiniz. Konuyla ilgili olarak uzman danışmanlarımız sorularınıza en kısa sürede cevap verecektir.

 

 

YORUM YOK

SORU SOR

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version