Ana Sayfa TUS TUS İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

TUS İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

0

TUS İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Bildiğiniz üzere TUS sınavı ile ilgili hemen hemen her adayın kafasını kurcalayan sorular var. Bu yazımızda sizlere TUS ile ilgili sıkça sorulan sorular ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağız.

Birden fazla dalda uzmanlık yapabilmek için mecburi hizmeti tamamlamak şart mıdır?

Devlet hizmeti yükümlülüğünün tamamlanmış olması koşuluyla birden fazla dalda uzmanlık yapabilmek mümkünüdür.

Yabancı uyruklu doktorlar için TUS prosedürü nasıldır?

Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliğinin 19. maddesine göre, üniversite ve Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerinin tıpta uzmanlık programlarında eğitim almak isteyen tıp fakültesi mezunu yabancı uyruklu adaylar da TUS’a girmek zorundadır.

Yabancı uyruklu adaylar için Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde ve üniversite tıp fakültelerinde yabancı uyruklu kontenjanı ayrılmış ve bu kontenjanlar Tablo 2 ve Tablo 3’te gösterilmiştir.

T.C. vatandaşı olan ya da Türk soylu yabancıların Türkiye’de meslek ve sanatlarını serbestçe yapabilmelerine, kamu, özel kuruluş ve iş yerlerinde çalışabilmelerine ilişkin 2527 sayılı Kanun kapsamında olanlar, KKTC uyruklular genel kontenjanlara başvurdukları için yabancı uyruklu kontenjanlarından yararlanamazlar. İkili anlaşmalar uyarınca Türkiye’de ihtisas yapacak olan yabancı uyruklu öğrenciler, ikili anlaşma hükümlerine göre hareket edecektir.

Genel kontenjanlarda açık kalsa bile genel kontenjanlara yabancı uyruklu adaylar yerleştirilmez. Türk Cumhuriyetleri ile Asya ve Balkanlarda yaşayan Türk ve Akraba Topluluklarından gelerek üniversitelerimiz tıp fakültelerinden mezun olan ve tıpta uzmanlık eğitimi görmek isteyenlerin de TUS’a girmeleri zorunludur. Bu adaylardan devlet bursu almak isteyenler, bu durumlarını belgelendirerek Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına başvurabilirler. Bu adaylar için ayrılan kontenjanlar da yabancı uyruklu kontenjanı içinde gösterilmiştir.

“UYRUĞU” alanında sadece “Yabancı Uyruklular” seçeneği işaretli olan adaylar bu kılavuzdaki Yabancı Uyruklu Kontenjanlarını tercih edebilecekler, diğer kontenjanları tercih edemeyeceklerdir.

Yabancı uyruklu adaylar için Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde ve üniversite tıp fakültelerinde yabancı uyruklu kontenjanı ayrılmış ve bu kontenjanlar Tablo 2 ve Tablo 3’te gösterilmiştir.

“Yabancı Uyruklular” seçeneği yanında diğer uyruk alanları da işaretli olan adaylardan, tercih ekranında “Yabancı uyruklu kontenjanlarından yararlanmak istiyorum.” seçeneğini işaretleyen adaylar yabancı uyruklu kontenjanını tercih edebileceklerdir. Yabancı uyruklu adaylar, bu kontenjanlara, bu kılavuzdaki kurallar uyarınca puanları ve tercihleri göz önünde bulundurularak yerleştirileceklerdir.

Yabancı uyruklu adaylar için hazırlanmış ayrı bir Aday Başvuru Formu ve Kılavuz bulunmamaktadır. Bu adaylar, kendilerini ilgilendirmeyen çok özel durumlar hariç bu kılavuzun tüm hükümlerine tabidirler.

TUS İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular
TUS İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular’ın Tüm Cevapları Nettekurs‘ta! Uzman Rehberlik ekibimiz ile sınava eksiksiz hazırlanacaksınız!

Tercih yapabilmek için TUS’tan en az kaç puan almak gerekir?

Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS) sonuçları ÖSYM tarafından İnternet aracılığıyla ilan edildikten sonra K veya T puanı 45 ve üzeri puan alan adaylar internet üzerinden tercih bildiriminde bulunabilirler. Nettekurs Online TUS Kursu ile başarı şansınızı ikiye katlayın!

Tıp dışı meslek mensupları için açılan Tıbbi Biyokimya ve Tıbbi Mikrobiyoloji uzmanlık dalı eğitimine hangi bölüm mezunları katılabilir?

  • Fen Fakültesi ya da dengi fakültelerin Kimya Bölümü ve Biyokimya Bölümü mezunları
  • Kimya Yüksekokulu mezunları,
  • Eczacılık Fakültesi mezunları,
  • Eczacılık Yüksekokulu mezunları,
  • Veteriner Fakültesi mezunları.

Mecburi hizmete başlamadan ya da bitirmeden TUS’a girilebilir mi?

05/07/2005 tarihli ve 25866 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5371 sayılı kanunun 5 inci ek maddesine göre; tabipler devlet hizmeti yükümlülüklerine başlamadan yada bitirmeden Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavlarına katılabilirler ve tıpta uzmanlık eğitimine başlayabilirler.

Engeli olan adaylar TUS’a başvurabilir mi?

Evet girebilirler. Engelli/sağlık sorunu olan adayların başvurularını yapmadan önce kılavuzun 4.5 ENGELLİ/SAĞLIK SORUNU OLAN ADAYLAR VE SAĞLIK DURUMU/ENGEL BİLGİ FORMUNUN DOLDURULMASI maddesini dikkatle okumaları, buna göre SAĞLIK DURUMU/ENGEL BİLGİ FORMUNDA yer alan durumlardan kendilerine uygun olan seçenekleri işaretlemeleri gerekir.

TUS İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular
TUS Sınavı ile ilgili ihtiyaç duyduğunuz tüm kaynakları parmaklarınızın ucunda!

Hangi durumlarda TUS puanı düşer?

  • Uzmanlık eğitimine devam etmekte iken sınava girildiğinde,
  • Uzmanlık eğitimine devam etmekte iken istifa edenlerin istifalarını takip eden ilk sınavda,
  • Bir uzmanlık alanına yerleştirildiği hâlde eğitime başlamayanların takip eden ilk sınavda.

Yukarıdaki durumlarda TUS puanında %2 oranında düşüş olur.

TUS’a girebilmek için hangi yabancı dil sınavlarına girebilirim?

Yabancı dil yeterliliğini göstermek için Almanca, Fransızca ya da İngilizce dillerinin herhangi birinden yüz üzerinden elli puan almış olmak yeterlidir. Nettekurs Online YDS Kursu  ile yabancı dil sınavında %100 başarı garantisi sunuyoruz.

Mezun olmadan TUS’a girilebilir mi?

Henüz mezun durumda olmayan ve sınavın yapıldığı tarihte mezun olacak adaylar, yönetmelik gereği bu alanda yer alan “Sınavın yapıldığı gün itibari ile mezun olduğumu/olacağımı beyan ediyorum.” seçeneğini işaretlemeleri gerekmektedir.

TUS hangi illerde yapılmaktadır?

2012 yılından bu yana TUS; İstanbul, Ankara ve İzmir illerimizde yapılmaktadır.

TUS Sınavı
 Nettekurs Online TUS Kursu ile tek dönemde uzmanlık kazanın!

TUS’ta alınan puan ne kadar süre geçerli oluyor?

Sınav sonuçları ve sınav sonuçlarına göre bir eğitim programına yerleştirilen adayların hakları yalnız ilgili sınav dönemi için geçerlidir.

TUS ile ilgili sıkça sorulan sorular şu an için bu şekildedir. Siz de TUS ile ilgili merak ettiğiniz soruları bize ulaştırabilir en kısa sürede cevabını alabilirsiniz. TUS Soru Dağılımı ile ilgili detaylı bilgi almak için ilgili sayfamızı inceleyebilirsiniz.

YORUM YOK

SORU SOR

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version