Ana Sayfa ALES ALES İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

ALES İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

2

ALES İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Bu yazımızda sizlere ALES ile ilgili sıkça sorulan sorular nelerdir onlardan bahsedeceğiz. ALES ile ilgili hemen herkesin aklını kurcalayan bazı sorular var. Gerek sınav içeriği gerek sınav yeri, saati vb. konularla ilgili merak ettiğiniz her şeyi bu yazımızın altında bulabilirsiniz.

ALES’e kimler başvurabilir?

ALES’e bir lisans programından mezun olabilecek durumda olanlar, lisans programını bitirenler ile denklik belgesi almış olmak kaydıyla yurt dışında lisans eğitimi görmüş olan kişiler başvurabilir.

ALES puanı nasıl hesaplanmaktadır?

ALES puanının hesaplanabilmesi için en az üç testi cevaplamak gerekir.

ALES Sözel puanı; 40 + (Sözel Neti x 0,90) + (Sayılsa Neti x 0,30) =

ALES Eşit Ağırlık puanı; 40 + (Sözel Neti x 0,60) + (Sayısal Neti x 0,60) =

ALES Sayısal puanı; 40 + (Sözel Neti x 0,30) + (Sayısal Neti x 0,90) = şeklinde hesaplanır.

"<yoastmark

ALES’te başarı kriteri nedir?

Bütün yükseköğretim kurumları lisansüstü programlarına öğrenci seçme ve yerleştirme işlemlerinde adayların ALES sonuçlarını kullanırlar. Adayların, sınavdan başvurduğu lisans üstü programın puan türünde en az 55 (lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlilik programına başvuracak adaylar için 70) puan almaları gerekmektedir. Yükseköğretim kurumları lisansüstü programlarına öğrenci seçiminde sınav puanının %50’den az olmamak koşuluyla ne kadar ağırlıkla değerlendirmeye alınacağını adaylara duyuracaktır. Yüksek öğretim kurumları seçme işlemlerinde sadece bu puanlardan yararlanabilecekleri gibi, bu puanları ön eleme amacıyla ya da kendi yapacakları sınavın bir parçası olarak da kullanabileceklerdir. %100 başarı garantili Nettekurs Online ALES Kursu ile siz de başarılı olan yüzlerce öğrenciden biri olma şansını kaçırmayın!

ALES sonucu ne kadar süre ile geçerlidir?

ALES sonucu, açıklandığı tarihten itibaren 5 yıl süre ile geçerlidir.

ALES sonucu burslarda geçerli midir?

Bazı kamu kurum ve kuruluşları yurt dışında lisansüstü eğitim alacak öğrencilere burs desteği verirken ALES sonucundan yararlanmaktadır.

ALES’in yurt dışı eğitimine nasıl bir etkisi vardır?

Yükseköğretim kurumları, öğretim personeli ihtiyacını karşılamak amacıyla yurt dışına lisans üstü eğitime gönderdiği adayları seçerken ALES sonuçlarını da göz önünde bulundurmaktadır. Bu doğrultuda yurt dışında eğitim görmek isteyen adayların ALES’e girmeleri zorunludur. Kendi imkanları ile yurt dışında eğitim görecek adayların ALES’e girme zorunluluğu yoktur.

"<yoastmark

Engeli olan adayların ALES başvurusunda ne yapması gerekir?

Engeli olan adaylar bu durumlarını gösteren sağlık kurulu raporlarını bir dilekçe ile Aday Bilgi Formuna eklemelidirler. Başvuru işlemi bittikten sonra engelli duruma gelen adayların raporlarını bir dilekçe ekinde ÖSYM’ye göndermeleri gerekir. Daha önceki yıllara engelli olarak başvuran ve başvurusu kabul edilen adaylar özür durumlarında bir değişiklik olmasa bile durumlarını belirten dilekçe ve eski raporlarını Aday Bilgi Formuna ekleyerek ÖSYM’ye göndermeleri gerekir.

ALES başvurusu nasıl yapılır?

– Sınava girmek isteyen adaylar başvuru zamanlarında Kılavuz ve Aday Bilgi Formuna ÖSYM’nin internet sitesinden ulaşabilirler.

– Son iki yıl içinde ÖSYM’nin yapmış olduğu herhangi bir sınava başvuru merkezi aracılığıyla başvurmuş adaylar, ALES başvurularını isterlerse bireysel olarak internet aracılığıyla ya da diledikleri başvuru merkezinde yapabilirler.

– Son iki yıl içinde ÖSYM’nin yapmış olduğu herhangi bir sınava başvuru merkezi aracılığıyla başvurmamış adaylar, ALES başvurularını başvuru merkezi aracılığıyla yapabilirler.

"<yoastmark

ALES sorularının içeriği ve dağılımı nasıldır?

ALES’te adaylara 50 sayısal, 50 sözel olmak üzere toplamda 100 soru sorulur. Sayısal testi, adayların sayısal ve mantıksal akıl yürütme becerilerini ölçmek üzere, sözel testi ise adayların sözel ve sözel akıl yürütme becerilerini ölçmek üzerine hazırlanmıştır. Soru içeriği ve dağılımı ile ilgili daha detaylı bilgi almak için ALES Soruları Nasıldır? ALES Sınav Soruları Zor Mu? yazımızı okuyabilirsiniz.

ALES ile ilgili internet üzerinden hangi işlemler yapılabilir?

a) Bireysel başvuru hakkı olan adaylar için internet aracılığıyla bireysel başvuru yapma
b) Başvuru işlemi sonrasında başvuru kayıt bilgilerini görme
c) ÖSYM’nin belirleyeceği tarihlerde, sınava ilişkin bilgiler ile kimlik ve iletişim bilgilerini değiştirme/güncelleme
ç) Eğitim bilgilerini öğrenme ve diploma notu/puanı bilgilerini, varsa engel durumu bilgilerini görme/inceleme
d) Sınava Giriş Belgesi edinme
e) Sınav sonuç bilgilerini öğrenme
f) Tercih yapma
g) Yerleştirme sonuçlarını öğrenme
ğ) Cevap kâğıdını görüntüleme
h) Evrak referans numarası alma ve şifresini değiştirme

Farklı sorular ile karşılaştığımızda ALES ile ilgili sıkça sorulan sorular yazımızın altında yayınlamaya devam edeceğiz. ALES ve YDS Puanları Ne İçin Gereklidir? yazımızı okuyarak da sınavların önemi hakkında daha detaylı bilgiler edinebilirsiniz.

2 YORUMLAR

    • Merhabalar,
      Sayısal alan testi de puan ve sıralamanızı etkilemektedir. Sonucunuz sözel, sayısal ve eşit ağırlık puanı olarak hesaplanmaktadır. Sözel alan haricinde çözdüğünüz her bir matematik / geometri sorusu puanınızı yükseltecektir. Fakat sayısal testi çözmeseniz de sözel puanınız hesaplanır.

SORU SOR

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version