Ana Sayfa TUS TUS Nedir ? TUS Sınavına Kimler Girebilir ?

TUS Nedir ? TUS Sınavına Kimler Girebilir ?

38

TUS Nedir ? TUS Sınavına Kimler Girebilir ?

TUS, Tıpta Uzmanlık Eğitimine Giriş sınavı veya yaygın söylenişi ile Tıpta Uzmanlık Sınavı olarak bilinen sınavın açılımıdır. Türkiye ‘de yapılan en zor sınavlardan biri olan TUS ‘a girebilmek için adayların belirli koşulları sağlamaları gerekir. TUS Sınavında adayların tıp alanındaki temel kavram, kavrama ve bunları belirli durumlara uygulama becerilerini ölçen soruları cevaplamaları gerekmektedir. Tıp alanında uzmanlık almak isteyen adaylar TUS sınavına girerek Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde ve üniversitelerin tıp fakültelerinde uzmanlık eğitimi alabilmektedirler. Dil yeterliliği, puan sınırlamaları, çalışma durumu gibi başvuru koşulları, TUS sınavına kimler girebilir sorusunun cevabını şekillendirmektedir. Peki TUS nedir?
tus nedir

TUS Nedir?

TUS sınavı, tıp fakültesi mezunu olup alanında uzmanlık eğitimi almak isteyen adayların girdiği bir sınavdır. Adaylar, TUS sınavında başarılı olup uzmanlık eğitimini tamamladıkları taktirde sağlık kurumlarında uzman doktor olarak görev alabilmektedirler. TUS Sınavı, her yıl sonbahar ve ilkbahar dönemlerinde Ankara ‘da gerçekleşmektedir. Sınavda Temel Tıp Bilimleri ve Klinik Tıp Bilimleri olmak üzere iki bölüm bulunmaktadır. Her bölüm 120 sorudan oluşmakta ve sınav 150 dakika sürmektedir. Anatomi, Fizyoloji, Biyokimya, Patoloji, Farmakoloji, İç Hastalıkları gibi 11 farklı konudan oluşan sınav hem temel tıp bilgilerini hem de tıbbi kavram ve hastalıkların değerlendirilmesine yönelik bilgileri test etmektedir. Bu bölümlerden 45 ve üzeri puan alan adaylar internet üzerinden tercihlerini yapabilmektedirler. TUS ile ilgili akla gelen ilk soru TUS nedir olmakla birlikte sınavdan haberi olan birçok doktor, TUS sınavına girmek için gereken koşullar hakkında bilgi almak istemektedir.

TUS Soruları ve Taban Puanlarına Nereden Ulaşabilirim?

TUS Soruları ve TUS Taban Puanları hakkındaki yazılarımızın da ilginizi çekeceğini düşünüyoruz:
TUS Taban Puanları Nelerdir?
TUS Soruları ve Tıpta Uzmanlık Sınavı Soru Dağılımları

TUS Sınavına Kimler Girebilir?

TUS sınavı ile ilgili sıkça sorulan sorulardan bir tanesi de TUS sınavına kimler girebilir sorusudur. TUS sınavına girmek isteyen adaylarda aranan temel koşullardan bir tanesi dil yeterliliğidir. Adaylar YDS (Yabancı Dil Sınavı) veya denk sınavlardan en az 50 puan aldıkları taktirde uzmanlık programına kabul edilirler. Dil puanı düşük olan adaylar TUS Sınavında başarılı olsa bile uzmanlık eğitimi almaya hak kazanmazlar. Bununla birlikte uzmanlık eğitimine devam etmekte iken sınava girildiğinde, uzmanlık eğitimine devam etmekte iken istifa edenlerin istifalarını takip eden ilk sınavda, bir uzmanlık programına yerleştirildiği hâlde eğitime başlamayanların takip eden ilk sınavda mesleki bilgi puanı %2 düşmektedir. Engelli veya sağlık sorunu olan adayların da başvuruları kabul edilmektedir. Fakat adayların sağlık durumu/engel bilgi formunu sınav başvuru formu ile birlikte eksiksiz olarak doldurmaları gerekmektedir. Bu koşulları sağlayan her aday TUS sınavına girebilir mi? TUS Sınavına kimler girebilir?

TUS Sınavı Koşulları Nelerdir?

Aşağıdaki koşulları sağlayan hekimler, Tıpta Uzmanlık Sınavı ‘na girme hakkına sahiptir:

  • Tabip, eczacı, kimyager veya veteriner olmak ya da bu alanlarda eğitime devam ediyor olmak.
    Türk Soylu Yabancılar için Türkiye’de Meslek ve Sanatlarını Serbestçe Yapabilmelerine, Kamu, Özel Kuruluş veya işyerlerinde Çalışabilmelerine İlişkin 2527 Sayılı Kanun kapsamında bulunmak.
  • Meslek ve sanatını uygulamasına ve uzman olmak istediği dalda çalışmasına engel teşkil edebilecek bedeni ve ruhi bir hastalığı olmamak.
  • Burstan doğan mecburi hizmetlerini sınav gününden itibaren üç ay içinde bitirecek durumda olmak.
TUS Sınavı ‘na Nasıl Hazırlanabilirim?

TUS sınavı hakkında detaylı bilgi almak için nettekurs.com Blog Sayfamızı takip edebilir ve TUS sınavına hazırlıkta eksiklerinizi tamamlamak için online dershanemizi ziyaret edebilirsiniz. Nettekurs.com, hayallerinize ve ideallerinize ulaşmanıza yardımcı olmak için canlı yayınları, e-sınavlar, çıkmış soru çözümleri ve zengin kaynakları ile yanınızda. Nettekurs.com online TUS kursları, canlı yayın dersleri ile profesyonel eğitimi ve sınıf ortamını parmaklarınızın ucuna getiriyor. Derslerimize konuk olmak, eğitmenlerimiz ile etkileşim halinde online dersleri takip edebilmek ve eksiklerinizi tamamlayabilmek için nettekurs.com ‘u ücretsiz deneyin! Aynı zamanda ücretsiz deneme süresi boyunca kapsamlı PDF kaynaklarımızı inceleyebilir ve konu anlatım videoları ile bilgilerinizi pekiştirebilirsiniz!

38 YORUMLAR

  1. Merhabalar ben sağlık bilimleri enstütüsü tıbbi mikrobiyoloji de yüksek lisans yaptım tusa girip tıbbi mikrobiyoloji de uzman olmak istiyorum tusa girme hakkım var mı ?

    • Çağlar Bey Merhaba

      Tıp dışı meslek mensupları Tıbbi Biyokimya veya Tıbbi Mikrobiyoloji bölümlerine başvurabilmek için aşağıdaki fakülte veya yüksekokullardan mezun olmak zorundadır:

      -Fen fakültesi ya da dengi fakültelerin kimya bölümü ve biyokimya bölümü
      -Kimya yüksekokulu
      -Eczacılık fakültesi
      -Eczacılık yüksekokulu
      -Veteriner fakültesi

      Eğer mezun olduğunuz fakülte veya yüksekokul bunlardan birine dahil ise Tıbbi Mikrobiyoloji uzmanlığı için TUS ‘a girebilirsiniz. 2018 ÖSYM TUS Başvuru Kılavuzundaki ‘Tıp Dışı Meslek Mensupları İçin’ kısmını inceleyerek bu konuda detaylı bilgi sahibi olabilir ve TUS ‘a hazırlanacağınız süreçte en kaliteli TUS konu anlatımı ve soru çözümlerini video ve PDF kaynaklarla Nettekurs Online TUS Kursu ‘nda bulabilirsiniz. Ücretsiz deneme sürenizi başlatmak için hemen tıklayın! >>Online TUS Kursu Ücretsiz Dene!

    • Merhaba Büşra Hanım,

      ÖSYM TUS Kataloğu incelendiğinde görülecektir ki Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümü, TUS’ta “Tıp Dışı Kontenjan” ayrılan bölümler arasında yer almamaktadır.

    • Merhaba,

      2009 yılında Resmi Gazete’de yayımlanan Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliğinin Geçici 4. Maddesi gereğince Biyoloji bölümü mezunları maalesef Tıpta Uzmanlık Sınavına girememektedir. Ancak tıp eğitimi almamış olan alanlar içerisinde tıbbi mikrobiyoloji ve tıbbi biyokimya alanları sınırlı olarak uzmanlık sınavına başvuru yapabilmektedirler.

    • Merhaba,

      İlgili yazımızda da belirttiğimiz üzere başvuru koşulları şu şekildedir;

      Tabip, eczacı, kimyager veya veteriner olmak ya da bu alanlarda eğitime devam ediyor olmak.
      Türk Soylu Yabancılar için Türkiye’de Meslek ve Sanatlarını Serbestçe Yapabilmelerine, Kamu, Özel Kuruluş veya işyerlerinde Çalışabilmelerine İlişkin 2527 Sayılı Kanun kapsamında bulunmak.
      Meslek ve sanatını uygulamasına ve uzman olmak istediği dalda çalışmasına engel teşkil edebilecek bedeni ve ruhi bir hastalığı olmamak.
      Burstan doğan mecburi hizmetlerini sınav gününden itibaren üç ay içinde bitirecek durumda olmak.

      Konuyla alakalı daha fazla bilgi sahibi olmak için ÖSYM’nin TUS kılavuzunu inceleyebilirsiniz. https://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2020/TUSDONEM1/kilavuz03012020.pdf

    • Merhaba,

      İlgili yönetmelik aşağıda yer almaktadır.

      Ek Madde 13 – (Ek: 6/4/2011-6225/9 md.)

      a) Klinik psikolog; psikoloji veya psikolojik danışma ve rehberlik lisans eğitimi üzerine klinik ortamlarda gerekli pratik uygulamaları içeren klinik psikoloji yüksek lisansı veya diğer lisans eğitimleri üzerine psikoloji veya klinik psikoloji yüksek lisansına ilaveten klinik psikoloji doktorası yapan sağlık meslek mensubudur.

      Klinik psikolog, nesnel ve yansıtmalı ölçüm araçları, gözlem ve görüşme teknikleri kullanarak psikolojik değerlendirme ile uluslararası teşhis ve sınıflama sistemlerinde hastalık olarak tanımlanmayan ve Sağlık Bakanlığının da uygun bulduğu durumlarda psikoterapi işlemleri yapar. Hastalık durumlarında ise ancak ilgili uzman tabibin teşhisine ve tedavi için yönlendirmesine bağlı olarak psikoterapi uygulamalarını gerçekleştirir.

      Psikoloji lisans eğitimi üzerine ilgili mevzuatına göre Sağlık Bakanlığınca uygun görülen psikolojinin tıbbi uygulamalarıyla ilgili sertifikalı eğitim almış ve yeterliliğini belgelemiş psikologlar sertifika alanlarındaki tıbbi uygulamalarda görev alabilirler.

      Uzman tabibin teşhis ve yönlendirmesiyle ya da bağımsız olarak yapılabilecek mesleki uygulamalar, bu bentteki prensipler çerçevesinde Sağlık Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.

      • Merhabalar Fizik tedavi ve Rehabilitasyon bölümü mezunları TUS’a girebiliyor dediniz. Peki bu kesin bilgi mi? Hiçbir yerde girebilir yazmıyor ve yönetmelik dahil. Girebiliyorsa da hangi alanlarda uzmanlık yapabilir? Cevap verebilirseniz çok sevinirim

  2. merhaba moleküler biyoloji ve genetik mezunuyum. yüksek lisans olarak aşağıda verilen alanları yapabiliyorum. bunlardan hangisini ya da hangilerini yüksek lisans olarak bitirirsem TUS’a girme hakkım olur. Şimdiden teşekkürler.
    Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı
    Biyokimya (Yüksek Lisans)

    Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı
    Tıbbi Biyoloji (Yüksek Lisans)

    Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı
    Tıbbi Mikrobiyoloji (Yüksek Lisans)

    Temel Onkoloji Anabilim Dalı
    Deneysel ve Moleküler Onkoloji Programı (Yüksek Lisans)

    İmmünoloji Anabilim Dalı
    İmmünoloji Programı (Yüksek Lisans)

    Moleküler Tıp Anabilim Dalı
    Moleküler Tıp Programı (Yüksek Lisans)

    Genetik Anabilim Dalı
    Biyosağlık Bilişimi Programı İngilizce (Yüksek Lisans)

  3. Merhabalar Fizik tedavi ve Rehabilitasyon bölümü mezunları TUS’a girebiliyor dediniz. Peki bu kesin bilgi mi? Hiçbir yerde girebilir yazmıyor ve yönetmelik dahil. Girebiliyorsa da hangi alanlarda uzmanlık yapabilir? Cevap verebilirseniz çok sevinirim

  4. Veteriner hekimim tus giricem normal tıp fakültesinden mezun olupta girenlerden farkım ne oluyor çalışma alanı yeri unvan tarzındaki farklılıkları öğrenebilir miyim

    • Merhaba,

      TUS’a veterinerlik, eczacılık, kimya, biyoloji veya tıbbi biyoloji öğrencileri veya mezunları girebilmektedir. Ancak bahsedilen alanlar TUS’ta yalnızca Temel Bilimler alanından sorumludurlar. Fark da buradan kaynaklanmaktadır. Klinik bilimler sınavına sadece Tıp fakültesi mezunları girmektedirler.

    • Merhabalar, TUS Sınavına Tıp dışı branşlardan Eczacı / Biyolog / Tıbbi Biyolog / Kimyager ve Veterinerler ve bu alanda eğitim görenler başvuru yapabilir. DGS Sınavına girerek Biyoloji alanında lisans eğitiminizi tamamlayabilir ve ardından TUS’a girebilirsiniz.

SORU SOR

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version