Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği Değişti! Yeni TUS ve DUS Sınav Yönetmeliği Nasıl?

1
7570

Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği Değişti! Yeni TUS ve DUS Sınav Yönetmeliği Nasıl?

3 Eylül Cumartesi akşamı yayınlanan yeni yönetmelik ile Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Sınavına yönelik bazı değişiklikler yapıldı. Sınav başvuru şartları, tercih dönemleri ve uzmanlık süreleri, eğitim planlama süreçleri ile ilgili çeşitli maddelerde düzenlemeye gidildiği görüldü. Bakan yeni TUS ve DUS Yönetmeliğine yönelik detaylara ilişkin sosyal medya hesaplarında paylaşımlarda bulunarak, yeni yönetmelik konusu hakkında bazı hususları detaylandırmış oldu ve TUE Yönetmeliğinde yeni değişiklikler resmiyet kazandı. Bu değişiklikler 4 Eylül 2022 / TUS 2. dönem sınavına girmiş olan adayları etkilemeyecek olup önümüzdeki TUS’tan itibaren uygulanıyor olacak. Peki bu değişiklikler nelerdir? Yazımızın devamını okuyarak Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği Değişiklikleri hakkında daha çok bilgi edinebilirsiniz.

Yeni TUS ve DUS Sınav Yönetmeliği : TUS – DUS Yönetmeliğinde Yapılan Önemli Değişiklikleri Neler?

TUS Başvuru koşullarında önemli değişiklikler yapıldı. Uzmanlık sınavına girecek olan adaylara bakanlık tarafından sınava girdiği dönemde mezun olma şartı getirildi. Artık adayların sadece tercih döneminde mezuniyet hakkı kazanmış olmaları yeterli olmayacak, sınav günü sınava girecek adayların mezuniyetlerinin bakanlık tarafından onaylanmış durumda olması gerekecek. Yani Intern olan adaylar artık sınava giremeyecek. Şartları sağlamayan adaylar tercih döneminde mezun olmuş olsalar dahi sınav döneminde mezun olma şartını taşımadıkları için tercih işlemlerini gerçekleştiremeyecekler.

TUS DUS Yönetmeliği Değişiklikleri
Uzmanlık Eğitimi Sınavlarına Girişte Nettekurs Hep Sizinle! TUS Sınavına Hazırlık KursuDUS Sınavına Hazırlık Kursu Fırsatlarını Kaçırmayın!

TUS Sınav müfredatı ile ilgili çalışmalar uzun süredir devam ediyordu. Çekirdek müfredattan gelen sorularda artış olduğunu da önceki TUS Sınavlarında gözlemlemiştik. Soruların ÇEP’e uygunluğu ile ilgili daha önce de bahsi geçen konular yeni yönetmelikle güncellenmiş oldu. Artık sorular ÇEP ile %100 uyumlu hale getirilecek. Yönetmelikteki güncellemelere göre, Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS) ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (DUS) sorularının ulusal çekirdek eğitim programına uygun şekilde hazırlanacak. YDUS Sınavı müfredatı da ÇEP’i kapsayacak.

Bakanlığın önceki dönemlerde yapmış olduğu TUS’ta reform açıklamaları ile ilgili blog yazımızı inceleyebilirsiniz: TUS Sınav Sistemi Değişiyor Mu? Bakan Koca’nın TUS’ta Reform Açıklamaları Neler?

TUS Senede 2 defa yapılmaya devam edilecek. DUS ve YDUS’ta yeni yönetmelik ile yılda 2 kez yapılabilecek. Yabancı dil yeterliliği ile ilgili konularda bir değişiklik söz konusu değil, uzmanlık için en az 50 yabancı dil barajı şartı aranmaya devam edilecek.

Yeni yönetmelik ile başka bir uzmanlık dalına geçişin önü açılmış oldu. Yani uzmanlık branşları 1 defaya mahsus koşulsuz olarak değiştirilebilecek. Uzmanlık ana ve yan dalları ile eğitim süreleri, kurul tarafından eğitim süresi artırılan branşlar hariç, 1219 sayılı Kanun’un ekinde yer alan tıpta ve diş hekimliğinde uzmanlık dalları ve eğitim sürelerine dair tablolarda duyurulduğu gibi olmaya devam edecek. Bakanlık uygun görürse eğitim süreleri kurul kararı ile üçte bir oranına kadar artırılabiliyor ya da azaltılabiliyor olacak.

Uzmanlık dalı değiştirmek için aşağıdaki şartlar aranıyor olacak:

1- Yerleştirme sonuçlarının açıklandığı tarihi takip eden ilk sınavın yapıldığı tarihe kadar başvuruda bulunulmuş olması.

2- Geçilmek istenen programın aynı dönemdeki ek yerleştirme sonucunda boş kontenjan bulunması.

3- Sınav puanının, geçiş yapılmak istenen dalın aynı dönemdeki sınav taban puanına eşit ya da taban puandan fazla olması.

Fakat aynı dönemde ilgili program dalı için kontenjan açılmış olduğu halde ek yerleştirme sonucunda taban puan oluşmamışsa, belirlenen puana eşit veya bu puanın üzerinde puan alınması kaydıyla başka uzmanlık branşına geçiş işlemi yapılabiliyor olacak.

Bakanın yapmış olduğu paylaşımlarda yer alan önemli konulardan biri olarak da asistanlıkta nöbet sayıları konusu karşımıza çıkıyor. Yeni düzenleme ile nöbet sayısı ayda 8 kez olma şartı ile sınırlandırılmış oldu. Artık 3 günde birden daha sık nöbet tutulmayacak.

TUS ve DUS Yönetmeliğindeki Değişiklikler ile ilgili yayınlan resmî gazetede yer alan maddeleri incelemek için tıklayın —> TUS ve DUS Yönetmeliğinde Değişiklik Maddeleri – Resmi Gazete ( 3 Eylül 2022)

Yapılan değişikliklerin adaylarımız için güzel sonuçlar getirmesini temenni ediyoruz.
Nettekurs olarak 10 yılı aşkın süredir Online Eğitim tecrübesini siz değerli hekimlerimiz için son teknoloji ile birleştirerek profesyonel bir sınav hazırlık hizmeti sunmaktayız. Tüm ders içeriklerimiz Ulusal ÇEP ile uyumludur. Sınav sistemi ile ilgili tüm değişiklikleri sizler için takip etmeye ve duyurmaya devam edeceğiz. 7/24 ulaşılabilir Online Dershaneyi şimdi ücretsiz keşfedebilirsiniz! Uzmanlık Parmaklarınızın Ucunda!

1 Yorum

SORU SOR

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz