TUS Sınav Sistemi Değişiyor Mu? Bakan Koca’nın TUS’ta Reform Açıklamaları Neler?

1
6253

TUS Sınav Sistemi Değişiyor Mu? Bakan Koca’nın TUS’ta Reform Açıklamaları Neler?

Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda 2022 yılı için Bakanlığın aldığı kararlarla ilgili durumları aktardı ve milletvekillerinden gelen soruları yanıtladı. Bu toplantının en dikkat çekici ayrıntılarından birisi de Bakan Koca tarafından yapılan TUS Sınav Sistemi değişiklikleri ile ilgili açıklamalar oldu. Bakan, TUS’ta Reform gerekliliği üzerine görüşlerini belirterek 2022 Mart TUS Sınavı için planlarından bahsetti. Yazımızın devamını okuyarak konu ile ilgili ayrıntılara ulaşabilirsiniz.

TUS Sınav Sistemi Değişiyor Mu?

Tıpta Uzmanlık Eğitimine Giriş Sınavı TUS, 1987 senesinden beri kesintisiz olarak uygulanmakta olan bir uzmanlık alan sınavı. Aynı zamanda TUS Sınavı bilinen en zor akademik sınavlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. TUS’un bu denli zor bir sınav olması hekimlerimizin sınava hazırlık sürecinde çok daha fazla emek harcamasına neden oluyor. Aynı zamanda TUS’a hazırlık dershanelerinin ve kurslarının sayısı da her geçen gün artıyor. Bazı kurumlar TUS Eğitimleri karşısında oldukça yüksek TUS Kurs ücretleri belirleyebiliyor. Sınav sistemindeki bu zorluk  karşısında dershaneye gitmek zorunda olan hekimlerimiz bir bakıma mağdur ediliyor. Üstelik TUS alanında rekabet her geçen gün daha acımasız bir hâl alıyor.

Bakan Koca da, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığı açıklamalarla TUS Sistemi Değişikliğinin gerekliliği ile ilgili konulara değindi. 2022 Mart TUS Sınavından önce TUS Sisteminde çeşitli değişikliklere gidilerek yaşanmakta olan sorunlara daha etkili çözümler sunulması yönündeki planlarını ve düşüncelerini aktardı. Bakan Koca’nın TUS’ta reform açıklamaları sosyal medyada büyük ilgi uyandırdı. Aynı zamanda Bakan’ın yeni TUS Sistemi ile ilgili açıklamalarına çok sayıda tepki de geldi. Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Koca, TUS ile ilgili değişiklikleri yıl sonuna kadar netleştirmek istediklerini belirtti. Soruların çekirdek müfredattan gelmesi, dershanecilikte farklılıkların önüne geçilmesi gibi konulara değinen Bakanın en çok ilgi gören ifadelerinden birisi de okul başarı puanının TUS Sınav Puanına ilave edilmesi yönündeki açıklamaları oldu. Bakan aynı zamanda hizmet puanının da yerleştirme puanına ilave edilmesi gerektiğini düşündüğünü belirtti. Bakanın yaptığı açıklamaların odağında nitelikli kliniklerin sayısının artması, üniversitelerle birlikte var olan kliniklerin daha da nitelikli hale getirilmesi ve birçok alanda yaygın bir eğitimin planlanması gerekliliği gibi konular yer aldı. Bu da gösteriyor ki, TUS Sınav Sisteminde çok yakın bir zamanda büyük çaplı değişiklikler meydana gelecek.

tusta reform, tut sistemi değişiyor mu
Nettekurs, 10 yılı aşkın süredir en uygun ücret en iyi hizmet garantisi ile siz değerli hekimlerimizin yanında olmaya devam ediyor. Yalnızca bir tık uzağınızdayız!

Bakan Koca’nın TUS’ta Reform Açıklamaları Neler?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Tıpta Uzmanlık Eğitimiyle ilgili çeşitli sorunları bulunduğunu ifade etti. Koca, “Bu noktada reform niteliğinde bazı değişiklikler yapmak istiyoruz. Mart ayındaki sınavda da geçerli olmasına çalışıyoruz. Yıl sonuna kadar bunu netleştirmeyi düşünüyoruz. Özellikle uzmanlıkla ilgili bildiğiniz gibi 4. sınıftan itibaren tıp öğrencilerimiz dershaneye gider. 4. 5. ve  6. sınıfta okulla pek ilişkisi olmaz demek istemiyorum ama genelde pratikte uygulama böyle.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

TUS ile ilgili yapılması planlanan değişikliklerle ilgili: “Soruların çekirdek müfredattan sorulması, dershanelerdeki küçük nüanslarla farklılığın oluşturulmasının önüne geçilmesi gerektiği kanaatindeyim. Dolayısıyla çekirdek müfredattan soruların sorulması, lise başarı puanı gibi okul başarı puanının mutlak ilave edilmesi, özellikle görev süresinde beşinci, altıncı bölgelerde çalışma durumuna göre, yaptığı hizmet esas alınarak bir hizmet puanının ilave edilmesi gerektiğini düşünüyorum.” diye görüş bildiren Koca milletvekillerinden gelen sorular üzerine “Yani okulda verilen derslerden soruların sorulması, okulda bir şekilde ilginin daha yoğunlaşmasından bahsediyorum. Dershaneyi kapatmaktan bahsetmiyorum.” şeklindeki açıklamalarda bulundu. Bakan, TUS Sınavı ile ilgili planlamaların ne anlama geldiğini en iyi tıp öğrencilerinin anlayacağını belirtti.

TUS Sistemi yanı sıra, Sağlık Sisteminde de önemli değişikler yapılması gerekliliği üzerinde duran Bakan Koca: “Şu anda özellikle öğrenciler TUS’ta 4-5 branş dışında tercih etmiyor. O 4-5 branşa giremediğini düşünen hekimler ise genellikle yurt dışını düşünüyor. Bizim köklü bir değişiklik yapmamız gerekiyor. Hem mali durumunu hem emeklilik durumunu hem çalışma durumunu hem de uzmanlık sınavını revize etmemiz gerekiyor. Bunu da önümüzdeki sınava mutlak yetiştirmemiz gerekiyor. Yani çocuklarımız gelecekten umutlu olmalılar, istediği branşa girebilme imkanının zor olmadığına inanıyor olmalılar. Bununla birlikte asistanlık eğitimiyle nitelikli klinik sayılarının artırılmasıyla birlikte 36 saat çalışmayı da zaten biz istemiyoruz, insani bulmuyoruz. 24 saat çalışmayı da insani bulmuyorum. Hedef bana göre 16 saate doğru inmeli. Bunun bugünden yapamayabiliriz ama iki, üç yıl sonra bunun yapılabilirliğini şimdiden planlamamız gerektiği kanaatindeyim.” sözleri ile Bakanlık tarafından yapılması planlanan reformların ayrıntıları hakkında bizleri bilgilendirdi.

TUS Sınavı’nda Reform Haberine Gelen Tepkiler Nasıl Oldu?

Bakan Fahrettin Koca’nın TUS Sınav sistemi ile ilgili açıklamalarının ardından gözler 2022 yılında Şubat ya da Mart aylarında yapılması beklenen TUS Sınavı’na çevrildi. Sosyal medyada hekimler ve hekim adayları Türkiye’de Tıp fakültelerine yönelik eleştirilerini belirterek ders notunun TUS Puanına yansıtılmasının ilerleyen dönemlerde eşitsizliklere neden olabileceği yönünde endişelerini ve sınav sisteminde yapılacak olan değişiklikler ile ilgili kaygılarını belirttiler.

tusta reform, tus sınav sistemi değişiyor

 

Şüphesiz ki TUS Sınavı’na hazırlık süreci hekimlerimiz açısından oldukça zorlayıcı bir süreç. TUS Sorularının Ulusal Çekirdek Programa göre hazırlanması temel konulara yönelik soru sayısında artışa neden olabilecek bir durum olsa da sınava hazırlanan adaylarımız açısından bu noktada olumsuz bir durum söz konusu olmayacaktır. Nettekurs 10 yılı aşkın süredir TUS alanında bilgi ve tecrübesi ile TUS adaylarını mutlak başarıya ulaştırma gayesi ile hizmetlerine devam etmektedir. Bu noktada tüm TUS eğitimlerimiz ÇEP’i kapsayacak şekilde planlamakta ve hekimlerimizin sınavlara hazırlıkta ihtiyaç duyabilecekleri tüm eğitimi eksiksiz olarak vermektedir. Tıpta Uzmanlık Eğitimine Giriş Sınavı ile ilgili alınan tüm kararların hekimlerimiz adına en iyi sonuçları getirmesini diliyoruz. Sistemde yapılacak olan tüm değişiklikleri ve süreç ile ilgili detayları yakından takip ederek en kısa sürede siz değerli hekimlerimizi süreç ile ilgili bilgilendireceğiz. Tıpta Uzmanlık Eğitimi ile ilgili duyurulardan haberdar olmak için gündem sayfamıza abone olabilirsiniz.

1 Yorum

  1. TUS Sınavları ile ilgili her türlü görüş, öneri ve yorumlarınızı altta bulunan “SORU SOR” bölümünü kullanarak bizlere iletebilirsiniz. Uzman TUS Kadomuz en kısa sürede sizlere dönüş sağlayacaktır.

SORU SOR

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

16 − seven =