YÖKATLAS Nedir? ÖSYM YKS Tercihleri Nasıl Yapılır?

1
2868

YÖKATLAS Nedir? ÖSYM YKS Tercihleri Nasıl Yapılır?

Üniversite eğitimi almak isteyen lise mezunu adayların girdiği YKS Sınavı ÖSYM tarafından gerçekleştirilmekte olan merkezi bir sınav. Çok sayıda aday hayallerindeki bölümü kazanabilmek adına bu sınava başvuruyor. ÖSYM tarafından yapılan açıklamalara göre, 2022-YKS Sınavına 3 milyon 243 bin 425 aday başvuru işleminde bulundu. Haziran ayında gerçekleştirilen YKS Sınavı sonuçları 18 Temmuz tarihinde açıklandı. YKS Sonuçlarının açıklanmasının ardından adaylar için zorlu tercih maratonu başlamış oldu. Bu yazımızda YKS tercih işlemlerini yaparken dikkat edilmesi gereken ana noktaları sizler için bir araya getirdik. Yazımızın devamını okuyarak ” YÖKATLAS Nedir? ÖSYM YKS Tercihleri Nasıl Yapılır? ” gibi sorularınızın cevaplarına ulaşabilirsiniz.

YÖKATLAS NEDİR?

Üniversite tercihleri esnasında adayların tercih işlemlerini kolay bir şekilde yapmasına yardımcı sitelerin başında “YÖKATLAS” geliyor. YÖK tarafından yayınlanan bilgiler doğrultusunda YKS tercihi yapacak öğrenciler, 2 ve 4 yıllık bölümlere ait bilgileri https://yokatlas.yok.gov.tr/ internet sitesi üzerinden görüntüleyebiliyor. Site öğrenciler için ayrıntılı bilgiler içeriyor. Adaylar tercih etmek istedikleri bölüme yerleşen öğrencilerin taban, tavan puanı bilgisini site üzerinden görüntüleyebiliyor. Hatta son tercih dönemine ait yerleştirme işlemi yapılan öğrencilerin hangi şehirlerden tercihte bulundukları bilgisine bile YÖKATLAS üzerinden ulaşılabiliyor. Bunun yanı sıra okul bilgisi, akademisyen bilgisi gibi öğrencilerin tercih işlemi için ihtiyaç duydukları birçok bilgi de yine YÖK ATLAS sistemi içerisinde mevcut. Bu yüzden adayların tercih işlemlerini gerçekleştirmeden önce bu site üzerinden ayrıntılı aramalar yapmaları öneriliyor. Ayrıca YÖKATLAS sitesinin sunduğu hizmetlerden biri olan “TERCİH SİHİRBAZI” uygulaması da, öğrencilerin kendi puan türlerine ait lisans ve ön lisans bölümlere yönelik tercih listesi oluşturmalarını sağlıyor. Kısacası adaylar YÖK tarafından erişime açılmış ve her sene güncellenen bu site sayesinde, tercih işlemlerini gerçekleştirebilmek için ihtiyaç duydukları bilgilere erişebiliyor. Sitede “meslek atlası, üniversitelerimiz, mezun başarı atlası, net sihirbazı” gibi bilgiler de yer alıyor.

YÖKATLAS aracılığı ile aşağıda yer alan hizmetleri almak mümkün:
*Bilgiler https://yokatlas.yok.gov.tr/ internet sitesi üzerinden alınmıştır.

-Üniversitelerimiz Modülünde, Türkiye’deki her bir üniversitenin öğrenci ve öğretim elamanı sayılarının yanında kuruluş yılı, resmi web sitesi, sosyal medya linkleri, iletişim bilgileri, spor tesisleri, spor takımları, öğrenci toplulukları, yurt kapasitesi, laboratuvar sayıları ve yüzölçümleri bilgilerine erişebilirsiniz.

-YKS’de Merkezi Yerleştirme ile öğrenci alan lisans programlarının (fakülte/yüksekokul) detaylarına erişebilirsiniz.

-YKS’de Merkezi Yerleştirme ile öğrenci alan önlisans programlarının (meslek yüksekokulu) detaylarına erişebilirsiniz.

-Son 4 yılın taban başarı sıraları, puan türü değişen programların eski puan türündeki taban başarı sıraları, şehre, üniversite türüne, burs oranlarına, öğretim türüne göre arama yapma imkanı bulabilirsiniz.

YKS Tercih, YÖKATLAS
Alanında Uzman YKS Eğitmen Kadrosu ile Türkiye’nin En İyi Online YKS Kursu Nettekurs, başarıyı parmaklarınızın ucuna taşıyor!

-Son 2 yılın taban başarı sıraları, puan türü değişen programların eski puan türündeki taban başarı sıraları, şehre, üniversite türüne, burs oranlarına, öğretim türüne göre arama yapma imkanına erişebilirsiniz.

-Mezunların KPSS-1, KPSS-2, TUS-TT1, TUS-TT2, TUS-KTP, DUS, AB-AYB sınav başarılarını değerlendirebilirsiniz.

-YKS’de Merkezi Yerleştirme ile öğrenci alan lisans – önlisans programlarına yerleşenlerin TYT-AYT testlerinde yaptıkları yerleşen son kişinin Netleri burada yer almaktadır.

-YKS’de mesleklerin tercih edilme istatistiklerini inceleyerek hangi mesleklerin daha çok tercih edildiğini değerlendirebilirsiniz.

-Adaylar üniversite ve program seçimlerini yaparak tercih listelerini oluşturabilirler. Tercih listelerindeki programları sıralayabilir, koşul ve diğer bilgilerini görerek kendi durumlarını değerlendirebilirler.

ÖSYM YKS Tercihleri Nasıl Yapılır?

Tercih listesi hazırlamak YKS’ye giren adaylar için oldukça önemli bir konu. Tercih işlemleri esnasında YKS Kılavuzunu iyi incelemek gerekiyor. TYT, AYT, YDT oturumlarına ait puan türlerine göre ayrıntılı bir tercih listesi hazırladıktan sonra adaylar tercih işlemlerini tamamlayabiliyor. Tercih işlemi yapacak adaylar YÖKATLAS üzerinden genel incelemeleri yaptıktan sonra ÖSYM YKS Kılavuzundan genel kontrollerini tamamlayarak tercih işlemlerini gerçekleştirebilirler. Peki YKS Tercih işlemleri nasıl yapılır?

ÖSYM Aday İşlemleri Giriş sayfası üzerinden “Başvuru sürecindekiler” alanından YKS Tercih sayfasına girmelisiniz. Ardından tercih sıralamalarına dikkat ederek okul kodlarını ilgili alanlara yazmalısınız. Kodlar sistemden otomatik olarak kopyalanabilmektedir. YKS ( TYT AYT YDT) sınavlarında önemli olan puan değil başarı sıralamasıdır. ÖSYM yerleştirme işlemini başarı sırasına göre yaptığından, tercih listesi oluştururken ve tercihleri sisteme kaydederken de öğrencilerin başarı sıralamalarına dikkat etmek gerekiyor. Bu yüzden YKS Sonuç ekranınızda puanların sağ bölümünde yer alan başarı sırası alanına bakabilirsiniz. Puanı hesaplanmamış alana yönelik tercih işleminde bulunamazsınız. Örneğin YDT puanı hesaplanmamış bir aday YDT Puan türü ile alan bölümlere yönelik tercihte bulunamayacaktır. Aynı şekilde sözel puan türü ile alan bölümlerin tercih işlemi yapılırken sayısal puan türünüzü ve başarı sıralamanızı kullanamazsınız. Bu yüzden tercih listenize eklemeyi düşündüğünüz bölümlerin hangi puan türü ile öğrenci kabul ettiğini iyi incelemeniz gerekmektedir. Ayrıca Tıp, eczacılık, diş hekimliği, mühendislik, öğretmenlik gibi baraj uygulayan bölümlere yönelik tercih yapılırken de dikkatli olunması gerekmektedir. Öğrenciler 24 tercih hakkının hepsini doldurmak zorunda değildir, aynı zamanda listenin en çok istenilen ve yüksek puanlı bölümden başlanarak sıralanması daha doğrudur. Lisans, önlisans, açıköğretim ve özel okul tercihlerinin hepsi aynı tercih listesine eklenebilir fakat aynı anda 2 üniversiteye yerleşmek gibi bir durum söz konusu değildir. Tercih listesi tamamlandıktan sonra adayların “başvuru kontrol ve önizleme” alanından ön koşulları tekrar incelemesi son kez tercihlerini gözden geçirmesi gerekmektedir. Aday tercih işlemini onayladıktan sonra, yerleştirme başvuru işlemi başarı ile tamamlanacaktır.

2022 YKS Tercih Tarihleri Nedir?

Tercihler 27 Temmuz – 5 Ağustos tarihleri arasında yapılacaktır. 2022 YKS Kılavuzunu incelemek için linke tıklayabilirsiniz: —> 2022 YKS Kılavuzu

TERCİH YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER:

1. Hayalinize en yakın olan bölümlere öncelik tanıyın. “Kesin gelir düşüncesiyle başarı sıranızın çok gerisindeki bölümleri ilk sırada yazmak” da sıkça yapılan hatalardan biridir. Başarı puanınıza göre en yakın ya da bir fazlası gelebilecek iyi bölümleri ilk sıraya yazabilirsiniz. Önemli olanın gerçekçi tercihlerde bulunmak olduğunu unutmayın!

2. Tercihleri bitirmenizi rağmen boş kalan tercih  listesini doldurmak için istemediğiniz bölümleri yazmayın. Listenize eklemiş olduğunuz her bir tercihin gelebilme ihtimalini daima göz önünde bulundurarak tercih yapmalısınız.

3. Tercih ettiğiniz bölümlerin Devlet kadrolarında ve özel Sektörde çalışma olanaklarını mutlaka değerlendirin, araştırın, önemseyin. Yola çıktığınız noktada bir sonraki planınız hazır olsun!

4. Tercih yaptığınız bölümlerin kendinize uygun olup olmadığını mutlaka araştırın. Sonrasında pişmanlık duyabilir, başarısız bir üniversite hayatı geçirebilir ve hatta okuduğunuz bölümü bırakabilirsiniz. Bu yüzden kendinize uygun ve seveceğiniz bir bölümü tercih etmeniz hem eğlenceli bir üniversite hayatı yaşamanız hem de mutlu bir akademik kariyere sahip olmanız için yararınıza olacaktır.

7. Bir başkası tavsiye ediyor ya da istiyor diye tercih yapmayın. Bilinçli bir araştırma ile hazırlanmış iyi bir tercih listesi başarınızın ilk adımlarını oluşturacaktır. Bunu göz önünde bulundurmadan tercih yapmayın.

8. Tercih yaparken “bu bölüm zaten gelmez” diyerek gelebilecek bölümleri yazmamazlık yapmayın, sıralamalarda oluşabilecek değişiklikleri göz önünde bulundurarak tercih yapın. “Zaten gelmez, gelse de gitmem.” düşüncesine kapılarak kendinizi sabote etmeyin.

Nettekurs Online YKS Kursu:

Nettekurs’un Online Eğitim sistemi ile Türkiye’nin en iyi hocalarını tek tıkla parmaklarınızın ucuna getiriyoruz! En İyi Online YKS Kursu Nettekurs ‘un ÖSYM YKS Soruları incelenerek hazırlanılan YKS Canlı dersleri ile TYT AYT YDT sınavlarına eksiksiz hazırlanacaksınız. Tek ücret ödeyerek 2 yıl boyunca erişebileceğiniz Online YKS TYT AYT eğitimleri ile siz de hayallerinizdeki bölüme yerleşebilirsiniz. Hemen şimdi Nettekurs’a üye olarak ” ücretsiz dene” özelliği ile Online YKS Eğitimleri ve YKS Online Eğitim Kaynaklarını deneyebilirsiniz. Eğitimlerimizi inceledikten sonra kursumuza kayıt olmak istemezseniz hiçbir ücret ödemezsiniz. 2023 YKS Sınavında da alanında Uzman YKS Eğitmen kadrosu ile Nettekurs, üniversiteli olma hayallerinizi gerçekleştirirken en büyük destekçiniz olacak!

Tüm YKS öğrencilerimize hayallerine kavuşacakları bir tercih dönemi diliyoruz. Uzman rehberlik danışmanlarımız 7/24  yanınızda! 2023 Online YKS Kursları ile ilgili bilgi almak istediğiniz konular için hemen şimdi Nettekurs’a üye olabilirsiniz. Tüm adaylara başarılar dileriz!

1 Yorum

  1. YKS Tercihleri ile ilgili her türlü görüş ve yorumunuzu aşağıda yer alan “SORU SOR” bölümünden bizlere iletebilirsiniz. Uzman YKS Rehberlik kadromuz yorumlarınıza en kısa sürede dönüş sağlayacaktır.

SORU SOR

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz