2022 DGS Sınavı Başvuruları Ne Zaman? DGS 2022 Sınav Değişiklikleri Neler?

1
4095

2022 DGS Sınavı Başvuruları Ne Zaman? DGS 2022 Sınav Değişiklikleri Neler?

Her yıl çok sayıda ön lisans mezunu aday Dikey Geçiş Sınavı – DGS’ye başvuruyor. Önceki yıllarda 120 soru ve 150 dakikadan oluşan DGS Sınavında 2022 Yılı itibari ile değişikliğe gidildi. 2022 DGS Sınavı Başvuruları ile ilgili açıklanan tarihlere ve 2022 DGS Sınav değişiklikleri ile ilgili detaylara yazımızın devamını okuyarak ulaşabilirsiniz.

2022 DGS Sınavı Başvuruları Ne Zaman?

DGS Başvuruları 13 Mayıs 2022 tarihi itibari ile başladı. Adaylar başvuru işlemlerini 23 Mayıs tarihine kadar tamamlayabiliyor olacaklar. Başvuru işlemleri ÖSYM Aday İşlemleri sayfası üzerinden gerçekleştirilecek.

2022 DGS Ne Zaman?

Başvuruları 13-23 Mayıs tarihleri arasında alınacak olan 2022 DGS Sınavı, 3 Temmuz 2022 tarihinde gerçekleştirilecek. Başvuruların başlaması ile birlikte güncel başvuru kılavuzu da yayınlandı. Yayınlanan kılavuzda yer alan detaylar sınavın önceki dönemde uygulanan sınavlardan farklı yönleri olduğunu bizlere gösterdi.

DGS 2022 Sınav Değişiklikleri Neler?

Dikey Geçiş Sınavı – DGS’de köklü bir değişikliğe gidildi. Sınav süresi, soru sayısı ve puan hesaplama sistemi değişti. Bu değişiklikler 2022 yılı DGS sınavından itibaren uygulanacak.

2022 DGS Soru Sayısı:

Önceki dönemlerde 120 sorudan oluşan DGS Sınavı, 2022 yılında 100 soru olarak uygulanacak. Adaylara 50 sözel 50 sayısal alan testi uygulanacak.

2022 DGS Sınav Süresi:

120 soru için 150 dakika olan DGS Sınav süresi de, sınav soru sayısının düşmesi sebebi ile kısaltıldı. Adaylara 100 soru için 135 dakika cevaplama süresi verilecek.

DGS Puan Hesaplama:

Başvuruların başlaması ile yayınlanan 2022 DGS Kılavuzunda, puanı hesaplanmayacak adaylar için “2022-DGS’de her iki testten de en az 1 ham puan alan adayların DGS puanı hesaplanacaktır. Her iki testten de en az 1 ham puanı bulunmayan adayların DGS puanı hesaplanmayacaktır.” açıklamaları yer aldı. Yani 2022 DGS’ye girecek olan adayların sözel ve sayısal testlerden en az 1 ham puan alması gerekecek. Her iki testten de en az 1 ham puan almayan adayların DGS puanları hesaplanmayacak.

2022 DGS Sınav Konuları Neler Olacak?

Kılavuzda yapılan açıklamada “Sınavda adaylara sayısal ve sözel bölümden oluşan bir yetenek testi uygulanacaktır. Testte, 50 sayısal ve 50 sözel olmak üzere toplam 100 soru yer alacaktır. Sınavda uygulanacak test, lisans öğrenimindeki başarıda etkili olan sayısal ve sözel içerikli akıl yürütme (muhakeme) becerilerinin ölçülmesini amaçlamaktadır. Bu amaçla ilgili olarak hazırlanacak sorular, ön lisans programlarında kazanılan bilgi ve becerileri ölçmeye yönelik olmayacaktır. Test soruları, farklı alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabilecekleri nitelikte olacaktır” ifadeleri yer aldı.  Bu bakımdan müfredat olarak sınavda büyük çaplı bir değişiklik beklenmiyor.. Soru sayısının azalması sebebi ile eleyici soruların sayısında artış olması ise mümkün görünüyor.

2022 DGS Sınavı, DGS 2022
DGS Sınavına Türkiye’nin En İyi Online DGS Kursu ile Hazırlanarak Tek Dönemde İki Yıllıktan Dört Yıllığa Geçiş Hedefinizi Gerçekleştirin!

DGS 2022 Sınav Puanı Nasıl Hesaplanacak?

ÖSYM tarafından yayınlanan güncel DGS Kılavuzunda: “DGS 2022 Sınav süresi, soru sayısı ve kapsamı ile ilgili değişikliklerin haricinde, DGS puan hesaplama ile ilgili değişikliklere de gidildi.

“Yetenek testinin sayısal ve sözel bölümleri için adayların testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecektir. Adayların, sayısal ve sözel bölümlerin her birinden aldıkları ham puanların ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecektir. Böylece adaylar için Sayısal Standart Puan ve Sözel Standart Puan hesaplanacaktır.

Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacaktır.

Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı tarafından cevabının değişmesi gerektiği tespit edilen sorular olması durumunda, bu doğrultuda güncellenen cevap anahtarı esas alınmak suretiyle puanlama yapılacaktır.” ifadeleri yer aldı.

Temmuz ayında yapılacak olan DGS Sınavına girecek olan adaylarımız için alınan kararların iyi sonuçlar getirmesini diliyoruz. DGS Sınavlarına hazırlıkta Türkiye’nin en iyi DGS Sözel ve DGS Sayısal hocalarını sizlerle buluşturan Online DGS Kursu Nettekurs‘un 2022 DGS Kamp derslerine konuk olarak katılabilirsiniz. Hemen Şimdi Ücretsiz Üye olabilir, Nettekurs’un ayrıcalıklarını keşfetmeye başlayabilirsiniz.

1 Yorum

  1. DGS Sınavları ile ilgili sorularınızı ve yorumlarınızı aşağıda yer alan “SORU SOR” bölümü üzerinden uzman eğitim danışmanlarımız ile paylaşabilirsiniz. Ekibimiz yorumlarınıza en kısa sürede yanıt verecektir.

SORU SOR

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz