ALES Soruları Nasıldır? ALES Sınav Soruları Zor Mu?
Bu yazımızda odaklanacağımız ve cevaplarını arayacağımız konu başlıklarımız ALES Soruları Nasıldır? ALES Sınav Soruları Zor Mudur? olacaktır. Kısaca bahsetmek gerekirse ALES, yüksek öğretim kurumlarının öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici vb. kadrolara yapılacak atamalarda, lisansüstü eğitime girişte ve özel sektörde işe alma/yükselme vb. kriterler dâhilinde kullanılmaktadır. Paydaş skalasının bu kadar geniş olması, sınav içeriklerinin de bu paydaşların çeşitliliğinin göz önüne alınarak hazırlanması gerektiğini ortaya koymaktadır.
ALES Soruları Nasıldır? sorusu da bu minvalde açıklanabilir. ALES Soruları belirli bir eğitim sürecinden geçen, üniversite mezunlarının ve mezun olacakların girebildiği bir sınav olması sebebiyle adaylardan belirli yetenekleri göstermeleri beklenerek hazırlanmaktadır. Doğrudan bilgiye dayalı değil, verili öncüllerden mantıki yorumlar yaparak sonuca ulaşma, neden-sonuç ilişkisini yerinde kurabilmeyi ölçen bir sınavdır. Bu bakımdan ileride açıklayacağımız bir soru olan ALES Sınav Soruları Zor Mu? sorusu akla gelecektir ki, ÖSYM’nin yaptığı sınavlarda soruların zorluk derecesi değişkenlik göstermektedir.
Kaç Soru Soruluyor, Nasıl Başarılı Olunur, Sorular Nasıl Analiz Edilmeli?
Geçmişten günümüze ALES Sorularında bariz değişiklikler olduğu görülmektedir. Söz gelimi, daha önceden 160 soru sorulan ALES’te, yıllar içinde soru sayısı 200’e çıkartılmış, tekrar 160’a indirilmiş, sorular kendi içlerinde kategorilendirilmiş ve ayrı bölümler halinde adaylara sorulmuştur. Son geldiğimiz noktada, ALES Soruları Nasıldır? sorusuna da doğrudan cevap verecek şekilde açıklarsak, ALES Soruları, 50 sayısal, 50 sözel olmak üzere 100 sorudan oluşan, temel kavramlardan mantık yürütme ve muhakeme yapabilmeyi ölçen soruların uygulandığı bir yapıda tasarlanmıştır. Görüldüğü üzere, mantık, muhakeme ve sonuçlandırma ilişkisi ALES’te başarıya ulaştıran en önemli bileşenlerdir.
Başarılı olmak ise temel düzeyde o sınava dair yapılmış tüm soru tiplerini görmek, hangi sorunun hangi yolla daha hızlı çözüleceğini bilmek ve sürekli tekrar yapmaktan geçmektedir. Kaliteli kaynaklara yönelmek, etkileşimli öğrenmek ve güncel gelişmelerden anında haberdar olmak adına nettekurs.com ALES’te rakiplerinden bir adım önde olanların vazgeçilmez tercihi olmuştur. Bu sebepledir ki kazanma garantili Uzaktan Eğitim ALES Hazırlık Kursunda söz verdiğimiz tüm kursiyerlerimizin sınavlarında 15-20 puan yükseltmelerinin haklı gururunu yaşamaktayız. Ücretsiz derslere üye olun, ALES Sınav Soruları Zor Mu? sorusunun cevabının nettekurs.com’la ne kadar kolay olduğuna şahit olun.
ALES Soruları Nasıl Hesaplanmaktadır?
ALES soruları, daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz üzere sayısal, sözel ve eşit ağırlık puan türlerinde olmak üzere üç ayrı puan türünde hesaplanmaktadır. Adayların doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak sayısal, sözel ve eşit ağırlık puanları elde edilmektedir. Bununla birlikte soruların katsayı karşılığı ise şu şekilde belirlenmiştir. Sayısal AP (Ağırlıklı Puan) için Sayısal Testi 0,75, Sözel Testi 0,25, Sözel AP için Sayısal Testi 0,25, Sözel Testi 0,75, Eşit Ağırlık AP için Sayısal Test 0,50 Sözel Testi 0,50 olarak belirlenmiştir.
ALES Sınav Soruları Zor Mu? Nasıl Çalışılmalı?
Merkezi sınavlar için belirleyicilik oldukça önemlidir. Bir sınavın belirleyiciliği de kuşkusuz sorularda kendini göstermektedir. Bu sebeple belirleyici olduğunu iddia eden her sınav belli bir oranda zordur ve öyle de olmalıdır. Bazı soruların zor olması, aynı zamanda standart sapmayı da belirlediğinden, seçilmiş ve eleyici olarak tasarlanmış sorulara doğru cevap vermek, o soruyu yapamamış ama doğru sayısı eşit olan diğer rakiplerden 2 ya da 3 soru fazla doğru cevap verilmiş gibi adayı öne geçirebilmektedir. Bu sebeple adayların sınava hazırlık aşamalarında gösterdiği özveri oldukça önemlidir.
Soruların zorluk kolaylık dereceleri kişiden kişiye değişmekle beraber farklı kaynaklara yönelmiş adayların soruların çözümünde yakaladığı ivmenin diğerlerine göre çok daha yukarıda olduğu bilinmektedir. Özellikle online eğitim gibi teknoloji altyapısını kullanan ve bireysel yeteneklere daha fazla şans veren platformların varlığı kişilerin zorlukları aşmaları konusunda ellerini güçlendirmektedir. Konuyla alakalı olarak ONLİNE DERSHANE – NEDEN ONLİNE EĞİTİM başlıklı yazımızı okumanızı öneriyoruz.
Bu yazımızda ALES Soruları Nasıldır? ALES Sınav Soruları Zor Mu? sorularına cevap vermeye çalıştık. Blog yazılarımızla ilgili sormak istediklerinizi sayfa sonunda bulunan “Yorum Yap” bölümüne yazabilir, katkı ve düşüncelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz. Yorumlarınıza uzman danışmanlarımız tarafından en kısa sürede dönüş yapılacaktır