ONLİNE DUS KURSU İLE DUS TEMEL BİLİMLER KONULARINA NASIL HAZIRLANILIR?
Diş Hekimliği bölümlerinden mezun olan ya da mezun olabilecek durumda olan adayların girdiği DUS Sınavı, TUS, EUS gibi ÖSYM tarafından uygulanan uzmanlık sınavlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Yılda bir kez düzenlenen DUS’ta, Diş hekimleri Klinik Bilimler ve Temel Bilimler konularından sorumlu oluyor. Çoktan seçmeli sorulardan oluşan sınav toplamda 120 sorudan oluşuyor ve adaylara bu soruları yanıtlamaları için 2,5 saat süre veriliyor. Bu yazımızda Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı ‘na çalışırken dikkat edilmesi gereken ana hususlara değindik. Aynı zamanda yazımızın devamını okuyarak DUS Temel Bilimler konuları ve Nettekurs Online DUS Kursu ile ilgili ayrıntılı bilgiye de ulaşabilirsiniz. DUS Sınavına girmeyi planlayan tüm adaylarımıza başarılar dileriz!
DUS NEDİR?
DUS’un açılımı, Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimine Giriş Sınavı’dır. İlk DUS, 22 Nisan 2012 yılında gerçekleştirilmiştir. DUS Sınavına, bu alanda uzmanlık eğitimi almak isteyen Diş Hekimliği fakültesinden mezun olmuş diş hekimleri ve mezun olabilecek durumda olan diş hekimliği fakültesi öğrencileri girebilmektedir. Ayrıca DUS Sınavı sonucuna göre adayların yerleştirme işlemlerinin yapılabilmesi için yabancı dil yeterliliği de aranmaktadır. Uzmanlıkta dil engeline takılmamak için YDS, YÖKDİL ya da uluslararası geçerliliği olan bir yabancı dil sınavından en az 50 ve üzeri puan almak gerekmektedir. Yurtdışında okuyan adaylar ise denklik alabilmek için STS Diş Hekimliği Sınavına girmektedir. DUS Sınav başvuruları sınav tarihinden yaklaşık 1 ay önce alınmaya başlamakta, sınav sonuçları ise sınavdan sonra birkaç hafta içerisinde açıklanmaktadır. Adaylar başvuru süreci ile ilgili güncel bilgilere ÖSYM tarafından yayımlanan Güncel DUS – STS Diş Hekimliği Sınavı Kılavuzu üzerinden ulaşabilmektedir. Başvuru işlemleri yine ÖSYM Aday İşlemleri Sayfası üzerinden gerçekleştirilmektedir.
ONLİNE DUS KURSU İLE DUS TEMEL BİLİMLER KONULARINA NASIL HAZIRLANILIR? DUS TEMEL BİLİMLER KONULARI NELERDİR?
DUS Sınavında diş hekimleri, hem temel bilimler hem de klinik bilimler konularından sorumludur. Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimine Giriş Sınavı’nda Klinik Bilimler’den 80 soru, Temel Bilimler’den 40 soru sorulmaktadır.
Lisans eğitimi süresince diş hekimleri teorik ve pratik dersler aracılığı ile klinik bilimler konularında kendilerini daha çok geliştirmektedir. Yine uygulamalı dersler sayesinde klinik alandaki teorik bilgilerini pekiştirme imkanı bulabilmektedirler. Bu noktada sınavda Temel Bilimler netleri adayların başarı sıralaması üzerinde önemli bir rol oynamaktadır. DUS’a yönelik ders çalışma planlaması yapılırken yalnızca DUS klinik bilimler konularına değil, DUS temel bilimler konularına da ağırlık verilmelidir. Öncelikli olarak temel bilimler alanındaki konu eksiklerini kapattıktan sonra klinik bilimler tekrarı yapmak adaylar açısından daha verimli olmaktadır. Bu sayede konu bütünlüğü daha iyi sağlanmakta ve sınavda daha yüksek puanlar elde edilebilmektedir.
DUS Temel Bilimler Testinde adaylara anatomi, histoloji, fizyoloji, tıbbi biyokimya, tıbbi mikrobiyoloji, tıbbi patoloji, tıbbi farmokoloji, tıbbi biyoloji konularından soru sorulmaktadır. Sınavda anatomi, fizyoloji, tıbbi biyokimya ve tıbbi mikrobiyoloji konularından altı soru, diğer konulardan ise dörder soru sorulmaktadır.
|
- Her sınavda olduğu gibi, DUS’a hazırlıkta da en önemli konuların başında zamanı verimli kullanmak gelmektedir. Hem sınav anında hem sınava hazırlık sürecinde zaman yönetimi konusunda başarılı olan kişiler, sınavda da daha yüksek başarı elde etmektedir. Zamanı etkili ve verimli kullanma noktasında da DUS Sınavına online eğitim aracılığı ile hazırlanmanın çok sayıda avantajı vardır.
Öncelikli olarak online eğitim zamandan ve mekandan tasarruf imkanı sunar. Online DUS Kursu eğitimleri ile, enerjinizi ve paranızı boşa harcamayarak daha verimli bir çalışma dönemi geçirebilirsiniz. Yolda, trafikte harcayacağınız vakti kendinize ayırabilirsiniz. Bu sayede sınavın olumsuz psikolojik etkilerini daha hafife indirgeme noktasında bir adım önde olursunuz.
Üstelik Nettekurs, Online eğitimde 10 yıldan uzun süredir vermiş olduğu hizmet ile “Eğitmene Sor, Not Al, Ücretsiz Dene” gibi özellikler sunarak, adaylar için en verimli eğitim metotlarını uygulamaya ve online eğitim sistemini geliştirmeye devam etmektedir. Yüzyüze eğitim, konunun uzmanlarına soru sorma fırsatı verdiği için daha çok tercih edilebilmektedir. Fakat Nettekurs’un ” Eğitmene Sor” modülü sayesinde, Türkiye’nin en iyi DUS Eğitmenlerine soru sorabilirsiniz. Eğitmenler ile etkileşim halinde bulunduğunuzdan yüzyüze eğitimin sunduğu bu fırsatı online eğitim aracılığı ile elde etmiş olursunuz. Nettekurs, kullanıcı dostu bir sınav hazırlık süreci geçirmenizi garanti etmektedir. Sisteme ücretsiz üye ol seçeneği ile kayıt olarak demo süresi boyunca tüm Online DUS Kursu içeriklerini bir kursiyerin sahip olduğu tüm haklara sahip olarak ( canlı derslere katılma, deneme sınavlarına katılma, ders notlarını ve ders videolarını görüntüleme gibi) deneyimleyebilirsiniz. Bu sayede kayıt olmadan önce Online DUS Kursu eğitiminin sizin için doğru seçenek olup olmadığına kendiniz karar verebilirsiniz. Online DUS Kursu‘ndan memnun olmadığınız takdirde hiçbir ek ücret ödemezsiniz.
7/24 ulaşılabilir canlı destek, uzman rehberlik desteği, 2 yıl boyunca erişime açık online DUS Yayınları ve sınırsız tekrar dinleme hakkı ile Nettekurs’tan Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimine Giriş Sınavı’nı kazanmadan ayrılmayacaksınız!
DUS Sınavı ve DUS Temel Bilimler Konuları ile ilgili görüş, yorum ve önerilerinizi aşağıda yer alan “SORU SOR” bölümü aracılığı ile uzman DUS Rehberlik ekibimiz ile paylaşabilirsiniz. Yapmış olduğunuz yorumlara en kısa sürede dönüş sağlanacaktır.