2021 DUS Sıkça Sorulan Sorular

0
5407

2021 DUS Sıkça Sorulan Sorular

Bildiğiniz üzere Covid-19 sebebiyle 2020’de sınav tarihleri ile ilgili değişiklikler yapılmak zorunda kalındı. Bu durum herkesin kafasında 2021 yılında yapılacak olan sınavlarla ilgili sorular da oluşturdu. Biz de bu yazımızda sizlere 2021 DUS sıkça sorulan sorular ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağız.

DUS ne zaman yapılacak?

ÖSYM takvimine göre her yıl eylül ayında yapılan DUS’nin 2021 yılında da yine önceki yıllardaki gibi eylül ayında yapılması planlanıyor. Siz de 2021 DUS’ta başarılı olan yüzlerce öğrenciden biri olmak için Nettekurs Online DUS Kursunu kaçırmayın!

DUS’a giriş şartları nelerdir?

MADDE 16: (1) Uzmanlık eğitimine giriş sınavlarına başvurabilmek için aşağıdaki şartlar aranır;

  1. Uzmanlık eğitimine giriş sınavlarının yapıldığı tarih itibarıyla Türkiye’de tabiplik veya diş hekimliği mesleğini yapmaya yetkili olmak,
  2. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 48 inci maddesinin (A) fıkrasının (4) ve (5) numaralı bentlerinde sayılan şartlara sahip bulunmak,
  3. Askerlikle ilişiği bulunmamak veya askerlik hizmetini yapmış ya da yedek sınıfa geçirilmiş yahut 1111 sayılı Askerlik Kanununun 86. ve 89. maddelerinde öngörülen durumlardan birine girmemiş olmak,
  4. Meslek ve sanatını uygulamasına ve uzman olmak istediği dalda çalışmasına engel teşkil edebilecek bedeni ve ruhi bir hastalığı olmamak,
  5. 1111 sayılı Askerlik Kanununa ve 1076 sayılı Yedek Subay ve Yedek Askeri Memurlar Kanununa göre askerlik hizmetini yapmakta olanlar için, bu hizmetlerini uzmanlık eğitimine giriş sınavı gününden itibaren üç ay içinde bitirebilecek durumda olmak, görevden çekilen veya çekilmiş sayılan memurlar için yeniden kamu görevine girebilmek için belirlenen kanuni süresi uzmanlık eğitimi giriş sınavı gününden itibaren üç ay içinde bitecek durumda bulunmak.
2021 DUS Sıkça Sorulan Sorular
2021 DUS Sıkça Sorulan Sorular

DUS’ta yabancı dil şartı var mı?

MADDE 5: (2) Mesleki bilgi sınavlarının sonucuna göre yerleştirilme işleminin yapılabilmesi için yabancı dil yeterliliği aranır. Yabancı dil yeterliliği için İngilizce, Fransızca veya Almanca dillerinin birisinden Yabancı Dil Sınavı (YDS)’nda yüz üzerinden en az elli puan almış olmak ya da Yükseköğretim Kurulu tarafından bu puana denk kabul edilen uluslararası geçerliliği bulunan bir belgeye sahip olmak şarttır. Yabancı dil sınav sonuçları sınav tarihinden itibaren beş yıl süre ile geçerlidir. Beş yıllık sürenin sona erdiği tarihin hesabında mesleki bilgi sınavına başvuru tarihi dikkate alınır. Henüz bir YDS puanına sahip değilseniz Nettekurs Online YDS Kursu ile size %100 başarı garantili eğitim sunuyoruz.

DUS uzmanlığında eğitim süreleri kaç yıldır?

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi – 4 Yıl

Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi – 3 Yıl

Çocuk Diş Hekimliği – 3 Yıl

Endodonti – 3 Yıl

Ortodonti – 4 Yıl

Periodontoloji – 3 Yıl

Protetik Diş Tedavisi – 3 Yıl

Restoratif Diş Tedavisi – 3 Yıl

Diş hekimliği en iyi uzmanlık alanları ve puanları ile ilgili detaylı bilgilere ilgili linkten ulaşabilirsiniz.

DUS sınav süresi ve soru dağılımı nasıldır?

Toplam süresi 150 dakika olan DUS (Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı) sınavı 40 Temel Bilimler ve 40 Klinik Bilimler olmak üzere toplamda 120 sorudan oluşmaktadır.

2021 DUS Sıkça Sorulan Sorular
2021 DUS Sıkça Sorulan Sorular

DUS sonrası işlemler ve uzmanlık eğitimine başlama süreci nasıldır?

MADDE 18 – (1) Çizelgelerde belirtilen uzmanlık dallarında uzmanlık öğrencisi olabilmek için TUS veya DUS’a girenler, mesleki bilgi sınavında aldıkları puanlara ve tercihlere göre ÖSYM tarafından sıralanır ve uzmanlık eğitimi alanlarına yerleştirilir.

(2) Mesleki bilgi sınav puanında eşitlik olması halinde seçimi yapılan uzmanlık dalını daha üst tercihinde gösterene öncelik verilir, bu durumda da eşitliğin bozulmaması halinde doğum tarihi daha yeni olan adaya öncelik verilir.”

(3) Sınav sonuçları ÖSYM tarafından ilan edilir ve ilgili kurumlara bildirilir. ÖSYM tarafından yapılan ilan kanuni tebligat yerine geçer.

(4) ÖSYM tarafından yerleştirilenler, uzmanlık eğitimine başlatılmak üzere gereken işlemlerin yapılması için sonuçların ilanı tarihinden itibaren on iş günü içerisinde ilgili kuruma başvurur. Uzmanlık eğitimine atama ve göreve başlama işlemleri kırk beş gün içinde tamamlanır. Uzmanlık eğitimine başlamasına mani ve kabul edilebilir kanuni gerekçeleri olmaksızın görevine başlamayanların atamaları iptal edilir.

(5) Adayların tercih etmemesi, adayların yerleştirilmesine rağmen durumlarının atanmaya uygun olmaması veya yerleştirilmesi yapılan adayların başvuru süresi içinde başvurmaması nedeniyle boş kalan kontenjanlar, ilgili kurumlar tarafından başvuru süresinin sona ermesinden itibaren on iş günü içinde ÖSYM’ye bildirilir. ÖSYM tarafından ilgili sınav döneminde bir defaya mahsus olmak üzere otuz gün içinde ek yerleştirme yapılır.

Hangi durumlarda puan kesintisi olur?

Aşağıdaki hallerde yerleştirmeye esas mesleki bilgi puanı %2 oranında düşürülür:

  1. a) Uzmanlık eğitimine devam etmekte iken sınava girildiğinde.
  2. b) Uzmanlık eğitimine devam etmekte iken istifa edenlerin istifalarını takip eden ilk sınavda.
  3. c) Bir uzmanlık alanına yerleştirildiği halde eğitime başlamayanların takip eden ilk sınavda.

2021 DUS sıkça sorulan sorular bu şekildedir, ilerleyen zamanlarda tarafımıza gelecek olan soruları da yazımıza ekleyeceğiz. Diş Hekimliği Uzmanlık Yönetmeliği ile ilgili detaylı bilgi almak için ilgili yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

SORU SOR

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz