2021 YKS Sıkça Sorulan Sorular

0
3526

2021 YKS Sıkça Sorulan Sorular

Yeni eğitim-öğretim döneminin başlamasıyla birlikte öğrenciler için 2021 YKS heyecanı da başladı. Hemen hemen her öğrencinin aklını kurcalayan sorular da oluşmaya başladı. Biz de bu yazımızda değerli öğrencilere 2021 YKS sıkça sorulan sorular ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağız. Gerek sınav içeriği, gerek sınav yeri, saati vb. aklınıza gelebilecek her sorunun yanıtını bu yazımızda bulabilirsiniz. Tüm hazırlık sürecini sizinle birlikte omuzlamak için Nettekurs Online YKS Kursu yalnızca bir tık uzağınızda!

 

2021 YKS başvuruları ne zaman yapılabilir?

2021 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvuruları 06 Şubat 2021 – 03 Mart 2021 tarihleri arasında yapılacaktır.

 

2021 YKS başvurusu nereden yapılır?

2021 YKS başvurusu, bireysel olarak internet aracılığıyla ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminden (https://ais.osym.gov.tr adresinden) ya da ÖSYM Başvuru Merkezlerinin herhangi birinden yapılabilir.

2021 YKS Sıkça Sorulan Sorular
2021 YKS Sıkça Sorulan Sorular

2021 YKS (TYT-AYT-YDT) hangi tarihlerde yapılacak?

YKS 1. Oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT): 19 Haziran 2021 Cumartesi 10.15’te,

YKS 2. Oturum Alan Yeterlilik Testi (AYT): 20 Haziran 2021 Pazar 10.15’te,

YKS 3. Oturum Yabancı Dil Testi (YDT): 20 Haziran 2021 Pazar 15:45’te yapılacaktır.

 

2021 YKS sonuçları hangi tarihte açıklanacak?

Üniversite adaylarının 19-20-21 Haziran 2021 tarihlerinde girdiği sınavların sonuçları 23 Temmuz 2021 tarihinde ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr/ internet adresinden duyurulacak.

 

Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) kimler başvurabilir?

Ortaöğretim kurumlarının (lise veya dengi okullar, açık öğretim liseleri) son sınıfında olanlar veya bir ortaöğretim kurumundan mezun olanlar sınava başvurabilirler.

 

YKS başvuru işlemi yapacak adayların bizzat kendisinin başvuru merkezine gitmesi zorunlu mudur?

Adayın fotoğrafının çekilmesi gerekmektedir, bu yüzden adayın kendisinin gitmesi zorunludur.

 

Başvuru merkezine giderken adayın yanında hangi belgeler olmalıdır?

Eksiksiz ve doğru olarak doldurulmuş 2021 YKS Aday Başvuru Formu ile Nüfus Cüzdanı veya Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı veya geçerlilik süresi dolmamış pasaportun aslı gerekmektedir. (Nüfus cüzdanı veya T.C. Kimlik Kartı veya geçerlilik süresi dolmamış pasaport dışında;

Türk vatandaşlığından izin ile ayrılanlar ve bunların kanuni mirasçılarına ait Pembe/Mavi Kartlar,

Pasaportları bulunmayan KKTC vatandaşlarının fotoğraflı ve kimlik numaralı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kimlik Kartı.

2021 YKS Sıkça Sorulan Sorular
2021 YKS Sıkça Sorulan Sorular

Sınav ücretleri nasıl yatırılacaktır?

YKS’ye başvuran adaylar seçmiş oldukları oturumlara bağlı olarak sınav ücretini kılavuzda belirtilen bankalardan herhangi birine veya ÖSYM’nin https://odeme.osym.gov.tr internet adresinden kredi kartı/banka kartı ile süresi içinde yatıracaklardır.

 

Sınava Giriş Belgesi nasıl alınır?

Sınava başvuran ve sınav ücretini yatıran adaylar, Sınava Giriş Belgelerini, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden edinebilirler.

 

2021 TYT AYT ve YDT testlerinin süreleri kaç dakika olacaktır?

Temel Yeterlilik Testi (TYT): 135 dakika

Alan Yeterlilik Testi (AYT): 180 dakika

Yabancı Dil Testi (YDT): 120 dakika

 

YKS’de hangi testler yer alacaktır?

TYT’de Türkçe Testi, Sosyal Bilimler Testi, Temel Matematik Testi ve Fen Bilimleri Testi yer almaktadır. TYT konu ve soru dağılımı hakkında daha detaylı bilgi almak için ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.

AYT’de Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 Testi, Sosyal Bilimler-2 Testi, Matematik Testi ve Fen Bilimleri Testi yer almaktadır. AYT konu ve soru dağılımı hakkında daha detaylı bilgi almak için ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.

YDT’de ise, Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça testleri yer almaktadır.

 

YDT hangi dillerde yapılacaktır?

Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinde yapılacaktır. Yabancı dil oturumunda her dil için ayrı bir soru kitapçığı bulunacaktır. Sınavda adaya, başvuruda bildirdiği yabancı dile ait soru kitapçığı verilecektir.

 

Tüm sınav oturumlarına girmek zorunlu mudur?

YKS 1. Oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT): YKS’nin 1. Oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) tüm adaylar için zorunludur (2020-TYT puanı 200 ve üzeri olanlar, istedikleri takdirde 2021- TYT’ye girmeden YKS’nin diğer oturumlarına girebileceklerdir.).

YKS 2. Oturum Alan Yeterlilik Testleri (AYT): İsteğe bağlıdır.

YKS 3. Oturum Yabancı Dil Testi (YDT): İsteğe bağlıdır.

 

Sınav/başvuru ücretleri ne zaman yatırılır?

YKS için başvuru bilgileri sisteme kaydedildikten sonra sınav/başvuru ücreti yatırılır.

 

YKS’ ye yabancı uyruklu adaylar başvuru yapabilir mi?

Yabancı uyruklu veya hiçbir devletin uyruğunda olmayan adaylar da sınava başvurabilirler ancak bu adaylar; yükseköğretim programları tercih süreci başlamadan önce T.C. uyruğuna geçmedikleri takdirde, 2021 YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alacak 10 yükseköğretim programları kontenjanlarına yerleştirilmezler. Yabancı uyrukluların Türkiye’deki yükseköğretim programlarına yerleştirme işlemleri YKS kapsamı dışında olup bu yerleştirme işlemleri, Yükseköğretim Kurulunun belirlediği usul ve esaslar doğrultusunda ilgili yükseköğretim kurumu tarafından yapılmaktadır.

 

YKS’ye engelli aday olarak başvuru yapacağım, ne yapmam gerekir?

Engelli/sağlık sorunu olan adayların “Engelli Salonlarında” sınava alınabilmeleri için;

1) Engelli Sağlık Kurulu Raporu/Sağlık Kurulu Raporu/Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporunun (ÇÖZGER) onaylı bir örneğini (bir üniversite veya devlet hastanesinden alacakları),

2) Sağlık/Engel Bilgi Formunu (doldurulmuş olarak),

3) Sağlık/Engel durumlarını belirten dilekçelerini,

4) Aday Başvuru Kayıt Bilgilerinin bir fotokopisini başvuru süresi içerisinde ÖSYM Engelli Adaylar Daire Başkanlığı’na (06800 Bilkent-ANKARA) ulaştırmaları gerekmektedir.

2021 YKS Sıkça Sorulan Sorular
2021 YKS Sıkça Sorulan Sorular

YKS’de baraj puanı var mı?

TYT puanı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edebilmek için TYT’de 150 ve üzeri puan almak gerekmektedir. SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türleri ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilmek için ilgili puan türünde 180 ve üzeri puan almak gerekmektedir.

 

Meslek lisesi mezunlarının sınavsız tercih hakkı var mı?

2017 yılından itibaren ön lisans programlarına sınavsız geçiş hakkı kaldırılmıştır.

 

Yerleştirme puanları hesaplanırken OBP’nin katkısı ne olacaktır?

OBP; 0,12 katsayısı ile çarpılarak sınav puanlarına eklenip yerleştirme puanları hesaplanacaktır.

 

OBP puanı nasıl hesaplanmaktadır?

Ortaöğretimde 100 üzerinden alınan diploma notu, 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanına (OBP) dönüştürülür. Diploma notu bildirilmeyen adayların diploma notu ile 50’nin altında olan adayların diploma notları, 50 olarak değerlendirmeye alınır. Böylece 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250, 100 olan en yüksek diploma notu için de OBP 500 olacaktır.

 

YKS sıkça sorulan sorular genel olarak yukarıdaki gibidir ancak ilerleyen dönemlerde gelecek olası soruları da yazımıza ekleyeceğiz.

SORU SOR

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz