TYT Puan Hesaplama Nedir? YKS Puan Hesaplama Yöntemi

0
3812

TYT Puan Hesaplama Nedir? YKS Puan Hesaplama Yöntemi

YKS’ye hazırlanan adaylar için hazırlık sürecinin en kritik konularından biri de kuşkusuz puanlardır. Puanlar, tüm yıl boyunca harcadıkları emeğin karşılığı olarak adaylara izleyecekleri temel yol haritasını belirlemektedir. Bu sebeple de puanlar, adayların üzerine en çok konuştukları konulardan birisi haline gelmektedir. Biz de bu yazımızda YKS Puan Hesaplama ilkeleri nedir, bu ilkelerden hareketle TYT Puan Hesaplama nasıl yapılır? şeklindeki sorulara cevap vereceğiz.

YKS Puan Hesaplama Yöntemi

Puan hesaplama her ne kadar artık bu amaçla oluşturulmuş robortlar /hesaplayıcılar tarafından yapılıyor olsa da, aslında sınava hazırlanan her adayın bilmesi gerektiğini düşündüğümüz bir detaydır. Gelinen nokta itibariyle sınava hazırlanan çoğu adayın sınavın içeriği ve uygulanmasına dair belli bir birikimi olmuş olsa da bu bilgilerin üzerinden tekrar geçmek ve ilgili noktalara dikkat çekmek sağlıklı bir sınav dönemi için elzemdir. Bloğumuzdaki neredeyse tüm yazılarımızda belirttiğimiz üzere, bir sınava hâkimiyet, başarının en temel anahtarıdır.

Peki, YKS Puan Hesaplama nasıldır ve bu hesaplamaya göre adayların TYT Puan Hesaplama işlemlerinde hangi yöntemler izlenmektedir? ÖSYM, sınavda uygulanan testlere verilen cevapları, her test için ayrı ayrı değerlendirmeye almaktadır. Adayların, testlerden her biri için birer standart puanı hesaplanmaktadır. YKS Puan Hesaplama işlemlerine göre standart puanlarının hesaplanmasında şu yol izlenmektedir. İlk olarak adayların, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenmektedir. Bununla birlikte doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puana ulaşılmaktadır. Son sınıfta okumakta olan tüm adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart sapması bulunmakta, bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanmaktadır.

yks sonuçları, yks sonuçları ne zaman açıklanacak

TYT Puan Hesaplama Nasıl Yapılmaktadır?

TYT Puan Hesaplama işlemleri için ÖSYM kılavuzunda yer alan tablolarda hesaplamanın nasıl yapılmasına gerektiğine dair bilgiler yer almaktadır. Buna göre TYT’de hesaplanan standart puanlar ve ilgili tablodaki ağırlıklar kullanılarak adayların ağırlıklı puanları (A-TYT) hesaplanmaktadır. A-TYT puanının hesaplanabilmesi için adayların Temel Matematik Testi veya Türkçe Testinden en az 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekmektedir. Yalnızca bu koşulları sağlayan adaylar için A-TYT puanı hesaplanmaktadır. Bu noktada TYT Puan Hesaplama Nasıl yapılmaktadır? sorusu akla gelmektedir ki, bu soruya da A-TYT puanı kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olmak üzere puanlara dönüştürülerek TYT puanı belirlenmektedir, şeklinde cevaplayabilmekteyiz.

AYT ve YDT için YKS Puan Hesaplama Nasıl Yapılmaktadır?

 AYT ve YDT için hesaplanan standart puanlar ve ağırlıklar kullanılarak adayların ağırlıklı puanları (ASAY, A-SÖZ, A-EA, A-DİL) hesaplanmaktadır. Ağırlıklı puanların hesaplanabilmesi için adayların ilgili testlerin en az birinden TYT testinde olduğu gibi 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekmektedir. Bu koşulları sağlayamayan adayların puanları ÖSYM tarafından hesaplanmamaktadır. Yine alanlar bazında da A-SAY, A-SÖZ, A-EA, A-DİL puanlarının her biri kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek SAY, SÖZ, EA, DİL puanları dönüştürülmektedir.

Ancak bu noktada üzerinde önemle durulması gereken bir nokta vardır. AYT ve YDT’de puanları hesaplanacak olan adayların eğer TYT puanı yoksa TYT puanı hesaplanmamış ya da TYT puanı 150’nin altında ise, bu adayların AYT ve YDT kapsamında sınava girmiş olsalar bile SAY, SÖZ, EA, DİL puanları hesaplanmayacaktır. Bu sebeple adayların YKS’de elde edecekleri başarı ya da başarısızlık TYT kapsamında gösterecekleri performansla doğrudan alakalıdır. YKS’de baraj engeline takılmadan, AYT ve YDT’de başarı elde etmenin en kolay ve hızlı yolu Nettekurs’un Online YKS – TYT – AYT Kursu ile bir tık kadar yanınızda. Online eğitimin tüm avantajlarını, etkileşimli öğrenmek ve 7/24 YKS dershanesini internetinizin olduğu her yerde yaşamak için hemen ücretsiz üyelik formunu doldurarak YKS’de kazananlar arasında yerinizi alabilirsiniz.

Bu yazımızda YKS Puan Hesaplama sisteminin nasıl işlediğini genel hatlarıyla AYT ve YDT alanlarını da dahil ederek TYT Puan Hesaplama işlemlerinin nasıl belirlendiğini ve diğer alanlardaki puan hesaplama işlemlerinde TYT aşamasında elde edilen sonucun YKS’de çok önemli bir yeri olduğuna dikkati çektik.

Bloğumuzdaki yazılarımız hakkında görüş ve önerilerinizi bildirmek için sayfa sonundaki “Yorum Yap” bölümünden soru ve katkılarınızı ekleyebilirsiniz. Konuyla ilgili olarak uzman danışmanlarımız sorularınıza en kısa sürede cevap verecektir.

SORU SOR

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz