DGS Nedir, Kimler DGS ‘ye Girebilir ?

4
4012

DGS Nedir, Kimler DGS ‘ye Girebilir ?

Bu yazımızda ön lisans programlarından mezun öğrencilerin çoğunun başvurduğu sınavlardan biri olan DGS hakkında güncel bilgiler vereceğiz. DGS Nedir , Kimler DGS ’ye Girebilir ? gibi konu başlıklarında ele alacağımız bu yazımızda DGS’ye dair genel bir çerçeve çizmeye başlayacağız. Şimdi yukarıdaki sorulardan ilkini, yani DGS Nedir ? sorusunun cevabını vererek yazımıza başlayalım.

Dikey Geçiş Sınavı, DGS Nedir ?

DGS (Dikey Geçiş Sınavı), ÖSYM tarafından yılda bir kez yapılan merkezi bir seçme sınavıdır. Bu sınavla amaçlanan ön lisans eğitimini tamamlayan adayların lisans eğitimlerine devam etmelerini sağlamaktır. Her yılın Haziran ya da Temmuz ayında tek oturum şeklinde gerçekleştirilen bu sınavda adaylara 120 (60 Sayısal – 60 Sözel) sorudan oluşan bir test uygulanmaktadır. Bu 120 soru için adaylara 150 dakikalık bir süre verilmektedir. Adayların testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanarak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilmektedir.

Sınav sonrasında adayların aldıkları bu ham puanlara, ön lisans başarı puanı (ÖBP) da eklenerek, adayların üniversite tercihlerini yapacakları asıl puan olan toplam puanları belirlenmektedir. Bu puanların nasıl hesaplandıkları, katsayı ve standart puan hesaplamalarıyla ilgili detaylı bilgilere DGS Puan Hesaplama Motoru ve DGS Puan Hesaplama Standart Puanlar başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Temel hatlarıyla yukarıda açıklamaya çalıştığımız yazımızda DGS Nedir sorusuna kısaca ancak genel hatlarıyla cevap vermeye çalıştık. Şimdi yazımıza konu olan bir diğer başlık, Kimler DGS ‘ye Girebilir sorusunun cevabını vermeye çalışalım.

Kimler DGS ‘ye Girebilir ?

2018 dgs puan hesaplama, dgs puan hesaplama 2018

Ön lisans öğrencileri arasında yaygın sorulardan olan Kimler DGS ‘ye Girebilir , birinci yarı yılda da bu sınava başvurulabilir mi, sınavın geçerlilik süresi ne kadardır vb. sorular adayların sınavlara hazırlanmada temel motivasyonlarından birisidir. Dolayısıyla adayın gireceği sınav kapsamında karşılaşacağı tüm aşamaları detaylarıyla bilmesi gerekmektedir. Peki, Kimler DGS ‘ye Girebilir ? ÖSYM kılavuzunda da belirtildiği üzere bu sınava Meslek Yüksekokulları, Açıköğretim Ön Lisans mezunları ile mezun olabilecek durumda olan son sınıf öğrencileri girebilmektedir. Dolayısıyla öğrenciliğinin birinci ve ikinci döneminde olan adaylar için DGS sınavına girme hakkı tanınmamaktadır.

Adayların Dikkat Etmesi Gereken Diğer Unsurlar Nelerdir?

Kimler DGS ‘ye Girebilir sorusunu bir ön koşul olarak “mezun olabilme durumundaki son sınıf öğrencileri ve mezun olan ön lisans öğrencileri” olarak tanımladık. Ancak bu aşamadan sonra adayları bekleyen farklı koşullar ortaya çıkmaktadır. Söz gelimi, ilgili ön lisans programının hangi lisans programına geçiş imkânı tanıması… O lisans programı için kaç net yapılması gerektiği konusu… Tercih sıralaması, tercih süreci, kontenjanlar… Bu gibi konularda adayları bekleyen birçok aşama bulunmaktadır. Dolayısıyla bu sürece, hem sınava yönelik hazırlık ve yetkinlik hem de rehberlik ve danışmanlık desteği alabilme imkanıyla profesyonel bir destek almak DGS’ye hazırlıkta hayati bir öneme haizdir. Bu anlamda, nettekurs’un DGS alanında edindiği yılların eğitim tecrübesiyle oluşturulan Online DGS Kursu, Türkiye’nin alanında en iyi hocalarından oluşan eğitmen kadrosu ve uzman danışma hizmetiyle adaylara 7 gün 24 saat sınırsız hizmet sunmaktadır.

Birçok alanda olduğu gibi DGS’de de sınava hazırlanan tüm adayların yanında olan nettekursun blog sayfasındaki bu yazımızda DGS Nedir, Kimler DGS ‘ye Girebilir ? sorularına cevap vermeye çalıştık.

Bloğumuzdaki yazılarımız hakkında görüş ve önerilerinizi bildirmek için sayfa sonundaki “Yorum Yap” bölümünden soru ve katkılarınızı ekleyebilirsiniz. Konuyla ilgili olarak uzman danışmanlarımız sorularınıza en kısa sürede cevap verecektir.

4 YORUMLAR

SORU SOR

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

twelve − 10 =