DGS Tercih Nasıl Yapılır,DGS Tercih Sonuçları Ne Zaman?

0
3466

DGS Tercih Nasıl Yapılır,DGS Tercih Sonuçları Ne Zaman Açıklanır?

DGS sürecinin en kritik aşamalarından biri de tercih aşamasıdır. Adayların kaç tercih yapacağı, bu tercihleri neye göre yapacakları, hangi tablolara dikkat edilmesi gerektiği ve ideal bir tercih sürecinin nasıl olması gerektiğine dair püf noktaları DGS Tercih Nasıl Yapılır , DGS Tercih Sonuçları Ne Zaman Açıklanır ? başlıklı yazımızda açıklayacağız.

DGS puanlarının ilan edilmesinin ardından ÖSYM, tercih sürecini başlatan kılavuzu web sitesi aracılığıyla adaylara sunmaktadır. Bu sürecin hatasız bir şekilde ilerlemesi adına aşağıda noktaların dikkate alınması adayın yararına olacaktır.

DGS Tercih Döneminde Nelere Dikkat Edilmelidir?

DGS Tercih dönemine girildiği andan itibaren adayların dikkate alması gereken bazı temel noktalar vardır. Bunlardan ilki mezun olunan ön lisans programının hangi alanlardaki lisans programlarına geçiş imkanı tanıdığı kontrol edilmelidir. ÖSYM yıldan yıla müfredat değişiklikleri, bölümlerin açılıp kapanması vb. kriterleri göz önüne alarak her dönem ilgili alanlarda düzenleme yapabilmektedir. Bu sebeple DGS Tercih döneminde adaylar bu hususta dikkatli olmalıdırlar. Bir diğer husus, adaylar tercihlerini Tablo-1’deki kriterlere (lisans programlarının kodlarını, adlarını, kontenjanlarını, puan türünü, öğretim süresini ve koşullarını) göre yapmalıdırlar.

Tercih sırasında ÖSYM tarafından belirlenen kriterlere aykırı tercihte bulunan adaylar, programa yerleştirilse bile sorumluluğu üstlenmiş olarak kabul edileceklerinden bu konu da dikkat edilmesi gereken başka bir noktadır. Bu sebeple adayların DGS Tercih dönemlerinde mutlaka DGS alanında uzman bir danışmanlık hizmeti alması gerekmektedir. Nettekurs’un Online DGS Kursu ile sürece hazırlanan adaylara DGS alanında tecrübeli danışmanlar tarafından tercih konularında profesyonel destek verilmektedir. Dolayısıyla adaylara bir taraftan DGS alanında nitelikli eğitimler verilirken, diğer taraftan da tercihler konusunda da rehberlik ve danışma hizmeti sağlanmaktadır.

2018 dgs puan hesaplama, dgs puan hesaplama 2018

Yerleştirmeler Neye Göre Belirlenmektedir?

Adayların tercihlerini yaparken en çok istedikleri bölümleri ilk sıralara yazmaları yararlarına olacaktır. ÖSYM tarafından tanınan 30 adet tercih hakkı da bu minvalde aday için en iyi olduğunu düşündüğü bölümlerden başlanarak kullanılmalıdır. Programlara yerleştirme işleminde puan en önemli rolü oynamaktadır. Örneğin T programını, aday A birinci tercihinde, aday B dördüncü tercihinde göstermiş olsun. Aday B’nin puanı aday A’dan yüksekse ve aday B ilk üç tercihine puanı yetmediği için yerleştirilmemiş ise T programına puanı daha yüksek olduğu için aday B yerleşecektir. Puanlarınızın karşılığı için yapmanız gereken netleri öğrenmek için DGS Puan Hesaplama Motorunu  kullanabilirsiniz.

DGS Tercih Sonuçları Ne Zaman Açıklanmaktadır?

Adayların zorlu tercih dönemi sonrası en çok sorduğu sorulardan birisi de DGS Tercih Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak? sorusudur. ÖSYM bu konuda herhangi bir tarih ya da zaman aralığı vermese de geçmiş dönemlerde yapılmış olan tercih sonuç tarihleri adayların kafasında iyi kötü bir şablon oluşturacaktır. DGS Tercih Sonuçları itibariyle herhangi bir programa yerleşemeyen adaylar için ÖSYM daha sonra Ek tercih listesini yayımlayarak, boş kalan kontenjanlar için açıkta kalan adaylara ikinci bir tercih hakkı tanımaktadır.

Peki, yukarıda bahsedilen çerçevede geçmiş yıllarda DGS Tercih Sonuçları Ne Zaman Açıklanmıştır?

Sınav Yılı Sınav Açıklama Tarihi Tercih Yapma Aralığı Tercih Açıklama Tarihi Fark (Gün)
2010 16 Ağustos 18 – 24 Ağustos 27 Ağustos 3 Gün
2011 8 Ağustos 22 Ağustos – 5 Eylül 8 Eylül 3 Gün
2012 24 Ağustos 29 Ağustos – 4 Eylül 10 Eylül 7 Gün
2013 3 Ağustos 14 – 21 Ağustos 28 Ağustos 7 Gün
2014 25 Temmuz 21 – 26 Ağustos 29 Ağustos 3 Gün
2015 4 Ağustos 31 Ağustos – 4 Eylül 11 Eylül 7 Gün
2016 24 Eylül 30 Eylül – 7 Ekim 16 Ekim 9 Gün
2017 6 Eylül 19 – 26 Eylül 2 Ekim 6 Gün
2018 16 Ağustos 7 – 14 Eylül 20 Eylül 6 Gün
2019 25 Temmuz 21 – 28 Ağu 4 Eylül 6 Gün

 

Liste yakından incelendiğinde adaylara tercih yapma süresi olarak 7 günlük bir süre bırakılmıştır. Bununla birlikte geçmiş yıllarda tercih açıklama süreleri her ne kadar farklı olsa da, bu sürelerin ekseriyetle bir haftayı geçmediği, en geç 9, en erken de 3 gün ile sınırlı olduğu rahatlıkla görülebilmektedir.

Bu yazımızda DGS maratonunun kırılma noktalarından biri sayılan tercihlerle ilgili DGS Tercih Nasıl Yapılır , DGS Tercih Sonuçları Ne Zaman Açıklanır? konularına odaklandık.

Bloğumuzdaki yazılarımız hakkında görüş ve önerilerinizi bildirmek için sayfa sonundaki “Yorum Yap” bölümünden soru ve katkılarınızı ekleyebilirsiniz. Konuyla ilgili olarak uzman danışmanlarımız sorularınıza en kısa sürede cevap verecektir.

 

SORU SOR

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz