DGS Zor Mu? DGS Soruları Nasıldır?

0
12409

DGS Zor Mu? DGS Soruları Nasıldır?

Bu yazımızda sizlere DGS zor mu? DGS soruları nasıldır? sorularının yanıtını vermeye çalışacağız. Öncelikle DGS’nin ne olduğu ile ilgili biraz bilgi edinelim.

Açılımı Dikey Geçiş Sınavı olan DGS meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarından mezun olan öğrencilerin örgün öğretim lisans programlarına geçiş yapmaları için ÖSYM tarafından her yıl temmuz ya da ağustos ayından yapılan sınavdır. 2021 Nettekurs DGS Hazırlık Kursu ile siz de örgün öğretim lisans programına kolayca geçiş yapabilirsiniz.

 

DGS Zor Mu? DGS Soru Dağılımı Nasıldır?

DGS sınavının asıl amacı lisans öğreniminde önemli yer tutan sözel ve sayısal içerikli akıl yürütme becerilerinin ölçülmesidir. 60 sözel 60 sayısal olmak üzere toplamda 120 sorudan oluşan Dikey Geçiş Sınavının süresi ise 140 dakika olarak belirlenmiştir. Sözel bölümde de sayısal bölümde de 10’ar tane mantık sorusu bulunmaktadır. Bu sorular farklı bölümlerden gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabilecekleri düzeyde sorulardır. Ayrıca 4 yanlış cevap 1 doğru cevabı götürmektedir.

ÖSYM kılavuzunda da belirtildiği üzere DGS sadece Meslek Yüksekokulları mezunlarının ya da öğrencilerinin girebildiği bir sınavdır. Yani bu demek oluyor ki DGS’ye giren tüm adaylar aynı eğitim sisteminden gelir ve adaylar yalnızca kendi düzeyinde eğitim almış diğer adaylar ile yarışır. Yüksekokul mezunlarının çoğunluğu tamamen mesleki eğitime ağırlık vermiş ve matematik altyapısı bakımından ister istemez zayıf kalmıştır. Yazımıza DGS soru dağılımı nasıldır sorusu ile devam ediyoruz.

DGS Zor Mu? DGS Soruları Nasıldır?
DGS Zor Mu? DGS Soruları Nasıldır?

DGS Soru Dağılımı Nasıldır?

İçerik bakımından DGS yalnızca matematiğin temel konularını kapsayan bir sınavdır. Bu demek oluyor ki DGS matematiğin ikinci bölümünü kapsamıyor. DGS sorularının %30’u akıl yürütme, %30’u sayılar ve %25’i problemlerden oluşuyor. Ayrıca DGS soruları uzmanlar tarafından öğrenilmesi en kolay olan temel matematik konuları olarak görülüyor. Kısacası sınav konularını kısa sürede öğrenip sonrasında bolca soru çözerek hedefe kolayca ulaşılabilir.

DGS Zor Mu? DGS Soruları Nasıldır?
DGS Zor Mu? DGS Soruları Nasıldır?

Bir diğer açıdan konuyu ele alacak olursak örnek olarak şunu söyleyebiliriz. Dört yıllık bölümleri kazanmanın iki farklı yolu var. Birincisi iki adımdan oluşan YKS sınavında başarılı olmak ikincisi ise

sadece matematiğin temel konularını barındıran DGS sınavında başarılı olmak. YKS’de adaylar Matematik 1, Matematik 2, Türkçe, Fizik, Kimya, Biyoloji, Tarih, Coğrafya, Felsefe, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden sorumludur. Ayrıca YKS sınavına giren aday sayısı 3 milyon civarında iken DGS sınavına giren aday sayısı adayların başka bölümleri tercih edememesinden ötürü 10 bin civarındadır. Adaylara şunu söyleyebiliriz ki DGS gözünüzü korkutan bir sınav olmamalıdır. DGS Geçiş Bölümleri ve Puanları yazımızı okuyarak da okumak istediğiniz bölüm ile ilgili detaylı bilgi edinebilirsiniz.

SORU SOR

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

twelve − six =