Diş Hekimliğinde Uzmanlık Yönetmeliği Nedir? Diş Hekimliğinde Uzmanlık Kaç Yıl?

0
4420

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/nettekurs/public_html/blognettekurs.com/wp-content/plugins/cbxdynamicsidebar/public/class-cbxdynamicsidebar-public.php on line 118

Diş Hekimliğinde Uzmanlık Yönetmeliği Nedir? Diş Hekimliğinde Uzmanlık Kaç Yıl?

Diş Hekimliğinde Uzmanlık Yönetmeliği Nedir? sorusunun cevabını aradığımız bu yazımızda, ilgili yönetmelik hakkında öne çıkan detayları ele alacağız. Diş Hekimliğinde Uzmanlık Yönetmeliği kısaca, kapsamı, Resmi Gazetede de belirlendiği üzere, DUS programının çerçevesi, uygulanacak müfredatın kararlaştırılması, kurumların yetkilendirilmesi ve kurulların oluşturulması gibi temel işleyiş konularında bağlayıcı maddelerin bulunduğu kuralların bütünüdür. Dolayısıyla yönetmeliğin uzmanlık adaylarını yakından ilgilendiren önemli bir hukuksal niteliği bulunmaktadır. Bu noktada ele aldığımız yazımızı Diş hekimliğinde uzmanlık yönetmeliği Nedir? konusuyla, ardından da Diş Hekimliğinde Uzmanlık Kaç Yıl? konusunu açıklığa kavuşturarak sürdüreceğiz.

Diş Hekimliğinde Uzmanlık Yönetmeliği Nedir? Kimler Tarafından Belirlenmektedir?

İlgili yönetmelik bir dizi süreç ve bileşen tarafından belirlenir. Aslında Diş Hekimliğinde Uzmanlık Yönetmeliği Nedir? ve kimlerce belirlenir? sorusu “ Kararları uzmanlık kurulunca alınan, DUS kapsamındaki tüm bileşenleri ilgilendiren, bağlayıcı bir hukuksal kurallar bütünüdür.” şeklinde cevaplanabilir. Tıpta uzmanlık kurulu olarak bilinen bu kurul merkezi idarelerce (Bakanlık Müsteşarları, Eğitim ve Araştırma Hastanelerinden seçilen üyeler, Tabipler Odası gibi.) görevlendirilen yetkililerin kararlarıyla gündem tartışan, belirleyen ve onaylayan bir kuruldur. Bu kurul dâhilinde ele alınan konular ve belirlenen programlar, ilgili branşlarda DUS eğitimi veren Üniversite Hastaneleri ile Eğitim ve Araştırma hastanelerine bildirilir. Diş Hekimliğinde Uzmanlık Yönetmeliği kurallarına uygun olarak hazırlanan bu içerikler bölümlerdeki Profesör, Doçent ve Yardımcı Doçentler kontrolünde diş hekimi uzmanlık eğitimi programına dâhil olacak adaya uygulanır.

e-yds soruları, e-yds çıkmış soruları, e-yds soru ve cevapları,e-yds soruları pdf

Bu yönetmelik gereği uzmanlık öğrencilerine birtakım sorumluluklar yüklenmektedir. Biz bu yazımızda ilgili yönetmeliğin adaylar tarafından en çok gündeme getirilip en çok merak edilen konularına değineceğiz. Şimdi bu sorumlulukların neler olduğuna yakından bakalım. Diş Hekimliğinde Uzmanlık Yönetmeliği Nedir? sorusuna ilk öncelikli verilmesi gereken yanıtlar yönetmeliğin getirdiği ve aşağıda sırasıyla göstermeye çalıştığımız başlıca düzenlemelerdir.

  • Uzmanlık Öğrencileri bu yönetmelik gereği başka işlerde çalışamaz, maaş alamaz.
  • Uzmanlık eğitimi dışında başka bir birimde çalışamaz
  • Uzmanlık eğitiminde nöbet periyotları üç günde birden fazla olmayacak şeklinde düzenlenir.

Ayrıca Diş Hekimliğinde Uzmanlık Yönetmeliği gereğince sınavların yapılması, yerleştirmeler, uzmanlık programının oluşturulması ve uzmanlık unvanına dair kurallar da belirlenmiştir. Bu kapsamda;

  • Sınavları ve tercih sürecini ÖSYM yürütür.
  • Her uzmanlık sınavı için yabancı uyruklu öğrencilere yönelik kontenjan oluşturulur.
  • Uzmanlık öğrencileri atandıkları program dahilinde “Çekirdek Eğitim Müfredatı”na tabi tutulur.
  • Eğitim süreçleri, tez yazımı ve uzmanlık bitirme sınavlarını başarıyla tamamlayan adaylar uzman kadrosuna geçirilir ve uzman sayılırlar.

Diş Hekimliğinde Uzmanlık Yönetmeliği Nedir? konusunu açıklığa kavuşturduktan sonra bir sonraki konumuz olan Diş Hekimliğinde Uzmanlık Kaç Yıl? sorusuna odaklanacağız.

Diş Hekimliğinde Uzmanlık Kaç Yıl?

Uzmanlık öğrencilerinin eğitim – öğretim süreçlerinin bir yönetmelik çerçevesinde oluşturulduğunu yukarıdaki yazımızda belirtmiştik. Bu yönetmelik esasına göre Diş Hekimliğinde Uzmanlık Kaç Yıl sürer sorusuna odaklanacağız.

Diş hekimliğinde de her bilim dalında olduğu gibi çeşitli branşlar ve ana bilim dallarına göre değişik uygulamalar vardır. Bu uygulamalar neticesinde bazı ana bilim dallarındaki eğitim süreleri bir başka ana bilim dalına göre farklılık gösterebilmektedir. Peki, Diş Hekimliğinde Uzmanlık Kaç Yıl sorusu nasıl karşılık bulmaktadır. Bu soruya istinaden ilgili ana bilim dallarındaki eğitim süresi ve dalları şu şekildedir.

Eğitim süresi üç (3) yıl olan uzmanlık alanları; Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı, Diş Hastalıkları ve Tedavisi Ana Bilim Dalı, Endodonti Ana Bilim Dalı, Pedodonti Ana Bilim Dalı, Periodontoloji Ana Bilim Dalı, Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı olarak sıralayabiliriz. Bunlardan farklı olarak Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı ve Ortodonti Ana Bilim Dalı uzmanlık eğitimleri ise dört (4) yıl olarak belirlenmiştir.

Dört yıllık uzmanlık alanlarında görülen bir diğer özellik de bu bölümlerin önceki uzmanlık alanlarına göre görece daha yüksek puanlarla alım yapmalarıdır. Uzmanlık alımlarında puanların belirleyiciliği tartışmasız önemlidir. Siz de puanlarınızı yükseltmek ve istediğiniz uzmanlık alanlarında kariyer yapmak istiyorsanız nettekurs.com ‘un sizlere sunduğu Online Dus Kursu ‘nun imkanlarından yararlanabilir, branşınızda rakiplerinizin önüne geçebilirsiniz.

Bu yazımızda hem Diş Hekimliğinde Uzmanlık Yönetmeliği içeriğine dair bilgiler vermeye hem de Diş Hekimliğinde Uzmanlık Kaç Yıl Sürer? sorularına cevap vermeye çalıştık. Ayrıca uzmanlık Ana Bilim Dalları ve eğitim süreleriyle ilgili detaylı açıklamalar yaptığımız Diş Hekimliğinde Uzmanlık Ana Dalları ve Eğitim Süreleri Nelerdir? başlıklı yazımızı okuyarak da konu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Blog yazılarımızla ilgili sormak istediklerinizi sayfa sonunda bulunan “Yorum Yap” bölümüne yazabilir, katkı ve düşüncelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz. Yorumlarınıza uzman danışmanlarımız tarafından en kısa sürede dönüş yapılacaktır.

 

 

SORU SOR

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz