ÖSYM YÖKDİL Sınavı , 2020 YÖKDİL Sınavı Nedir?
2020 yılında, ilki Mart ayında gerçekleştirilecek olan Yükseköğretim Yabancı Dil (YÖKDİL) Sınavına sayılı günler kaldı. Biz de bu sınava hazırlanan adaylara güncel bilgiler vermek üzere 2020 YÖKDİL Sınavı nedir, ÖSYM YÖKDİL formatında eskiye göre ne gibi sınav değişiklikleri yaptı, adaylar bu değişikliği ne ölçüde hissetti gibi sorular etrafında yazımızı şekillendireceğiz.
2020 YÖKDİL Sınavı Nedir? Ne Zaman Yapılacak?
Kısa adı YÖKDİL (Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil) olan bu sınav, ilk kez 5 Mart 2017 tarihinde Anadolu Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirilmiştir. Geçmişte sınav soruları Ankara Üniversitesi tarafından hazırlanmakta, sınav organizasyonu ise Anadolu Üniversitesi tarafından gerçekleştirilmekteydi. Ancak 2019 yılında sınava dair kurumsal bir değişikliğe gidilerek ÖSYM YÖKDİL sınavını bünyesine katmıştır.
Sınav formatında, süresinde ve soru sayısında herhangi bir değişikliğin söz konusu olmayacağı 2020 YÖKDİL Sınavı dönem itibariyle de iki oturumda gerçekleştirilecektir. Almanca, Arapça, Fransızca ve İngilizce dillerinde yapılacak olan bu sınavda adaylar üç farklı alan üzerinden sınava tabii tutulmaktadır. Sağlık, Fen ve Sosyal Bilimler alanında kariyer planları olan adaylar, yine bu alanlardan sorulan sorular üzerinden sorumlu tutulmaktadır. Bu özelliğiyle YÖKDİL’i YDS’den ayrılan en temel ayrımı da belirtmiş olalım.
Peki, 2020 yılında yapılacak olan YÖKDİL Sınavı Ne Zamandır, sınavla birlikte diğer süreçler nasıl ilerlemektedir? ÖSYM Sınav takvimi incelendiğinde 2020 YÖKDİL Sınavı için belirlenen tarih 1 Mart 2020’dir. Adaylar Martta yapılacak olan bu sınava 8 – 16 Ocak tarihleri arasında başvuru yapabileceklerdir. 28 Ocakta geç başvuru işlemi yapılacak olan YÖKDİL sınavının açıklanma tarihi ise 26 Mart olacaktır. İkinci oturumu 13 Eylül’de yapılacak olan YÖKDİL Sonbahar sınavının başvurusu ise 17 – 27 Temmuz tarihleri arasında olacaktır. Geç başvuru sürecinin 11 Ağustos olduğu YÖKDİL sınavının sonucu ise 8 Ekim 2020’de olacaktır.
ÖSYM YÖKDİL Geçmiş Dönemdeki YÖKDİL’den Hangi Noktalarda Ayrılmaktadır?
ÖSYM YÖKDİL Sınavını kendi bünyesinde icra etmeye başlamasıyla birlikte, geçmişte YÖKDİL’e dair belirsizlik taşıyan birçok noktayı da netleştirmiş oldu. Özellikle sınavın geçiş aşamasında deneme amaçlı yapılan bir sınav olduğu, sonraki senelerde yapılmama ihtimali barındırdığı, dolayısıyla da adayların bu tür sınavlara çok güvenmemesi gerektiğine dair yaygın bir kanaat oluşmaktaydı. Ancak ÖSYM takvimine bakıldığında 2020 YÖKDİL Sınav süreçlerinin her bir aşaması adaya ihtiyaç duyduğu tüm bilgileri sağlayacak düzeyde olduğu görülmektedir.
Sınavı uygulayacak olan merciinin değişimi adaylarda geçmiş dönemlerde genel bir kanı olan sorularla ilgili “kolaylık” konusunu da gündeme getirmiştir. Bloğumuzda önceki yazılarımızda (YÖKDİL Sınav Soruları Nasıldır?) bu konuyu detaylıca ele almış, adaylara önerilerde bulunmuştuk. Ancak ilki 3 Kasım 2019 yılının yapılan ilk ÖSYM YÖKDİL sınavı bu tartışmanın ne kadar yerinde olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Zira gerek geçmişte yapılan sınavları deneyimlemiş birçok aday, gerekse de kurumumuz dil hocalarının verdikleri bilgilere göre bu sınavın ÖSYM tarafından gerçekleştirilen bir sınav olduğu, geçmiş sorularla birlikte düşünüldüğünde kendisini bariz bir şekilde ortaya koyan soru tiplerinden anlaşılmaktadır.
Yeni Sistemde Nelere Dikkat Edilmedir?
Yukarıdaki tüm açıklamalar ışığında kolaylık/zorluk şeklindeki tanımlar sınavlarla birlikte yıldan yıla değişmekle birlikte yeni hazırlık süreçlerini zorunlu kılmaktadır. Bize göre hangi sınava hazırlanılırsa hazırlanılsın, o sınavda başarı elde etmenin en iyi yolu, sınav formatlarına hakim olmaktır. Adayın sınavda sorulan soru tiplerine, grammer sorularının zorluk derecelerine, olası çeldiricilere, alternatif çözüm yöntemlerine, zamandan kazandıracak eleme biçimlerine varıncaya kadar birçok alandaki hakimiyeti sınav ne derece zor olursa olsun adaya başarıyı getirecektir. Bu noktada 2020 YÖKDİL Sınavı kapsamında karşılaşılacak tüm engellerin aşılmasını sağlayacak nitelikteki içeriklerle oluşturulmuş Online YÖKDİL Kursu adayların tüm ihtiyaçlarına fazlasıyla cevap vermektedir. Nettekurs, Türkiye’nin en iyi dil hocaları tarafından hazırlanmış canlı dersler, nitelikli soru bankaları, anlaşılır konu anlatımları ve online denemelerle adaylara YÖKDİL maratonunu en hızlı sürede göğüslemeyi garanti ediyor. Hemen ücretsiz üyelik alarak dersleri değerlendirebilir, YÖKDİL’e dair tüm sorularınızı 7/24 canlı destek aracılığıyla iletebilirsiniz.
Bu yazımızda adayların kafalarındaki soru işaretlerini gidermek amacıyla ÖSYM YÖKDİL ‘in geçmiş dönemlerdeki YÖKDİL ‘den farkını ve önümüzde dönem itibariyle gerçekleştirilecek olan 2020 YÖKDİL Sınavı konuları hakkında bilgiler verdik.
Bloğumuzdaki yazılarımız hakkında görüş ve önerilerinizi bildirmek için sayfa sonundaki “Yorum Yap” bölümünden soru ve katkılarınızı ekleyebilirsiniz. Konuyla ilgili olarak uzman danışmanlarımız sorularınıza en kısa sürede cevap verecektir.