ALES Nedir ? ALES Sınavı Nedir ? ALES Sınavına Kimler Başvurabilir?

1
4628

ALES Nedir? ÖSYM ALES Sınavı Nedir ? ALES Sınavına Kimler Başvurabilir?

ALES Sınavı Nedir ? ALES Sınavına Kimler Başvuralabilir ?

Bu yazımızda ALES Nedir, ALES Sınavı Nedir, ALES Sınavına Kimler Başvurabilir ve ALES puanları ne işe yarar gibi sorularınızı yanıtlayacağız. İlk olarak ALES Nedir, ALES sınavı nedir sorusularına cevap verecek olursak; ALES yani uzun adıyla Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı, ÖSYM tarafından her yıl yılda iki kez sonbahar ve ilkbahar aylarında yapılan merkezi bir sınavdır diyebiliriz. Daha çok yüksek lisans başvuruları için girilen bir sınav olarak bilinen ALES, Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atanabilmek için ve doktora eğitimi almak için girilmesi gereken bir sınavdır.

 

ALES Sınavına Kimler Başvurabilir?

ALES Nedir sorusu gibi ALES sınavı hakkında bilgi almamızı sağlayan bir soru da ALES ‘e kimlerin girebileceğidir. ALES sınavına kimler başvurabilir? Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atanacak kişiler ALES başvurusu yapabilir. Ülkemizde lisansüstü eğitime girişte ALES sınavı puanları kullanılmaktadır. Kısaca ifade edersek; öğretim görevlisi olmak isteyen veya yükseköğretim kurumlarının uzman kadrolarında yer almak isteyen kişiler mutlaka ALES sınavına girmek zorundadır.

 

ALES Sınavı Puanları Hangi Başvurularda Geçerlidir ?

ALES sınavı nedir? sorusuna yukarıda kısaca cevap vermeye çalıştık. Peki ALES sınavına başvuracak kişiler ALES puanlarını nerede kullanabilir? Kimler ALES puanları ile hangi kurumlara yerleşebilir? Türkiye’de bir lisansüstü eğitimi programında öğrenim görmek isteyenler genelde ALES’ e girmek zorundadırlar. Adayların ALES’ ten, başvurduğu lisansüstü programın puan türünde en az 55 (lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlik programına başvuracaklar için 70) puan almaları gerekmektedir. Eskiden tezsiz yüksek lisans programlarının başvurularında da istenen ALES, artık sadece tezli yüksek lisans için istenmektedir. ALES sınavına girecek adaylar yerleşmek istedikleri akademik programın türüne göre sözel ve sayısal bölümlerdeki soruları çözmektedirler. ALES soru tiplerini tanımak ve ALES çıkmış soruların çözümlerine ulaşmak bu noktada ALES sınavına başvuracak adayların hedeflerine ulaşmalarına yardımcı oluyor. Canlı derslerimize konuk olarak uzman kadromuzun özgün soru çözüm tekniklerini öğrenmek ve kaynaklarımızı incelemek için nettekurs.com ‘u ziyaret edebilirsiniz. >> Online ALES Kursu Ücretsiz Dene!
 

ALES ‘ten Kaç Puan Almalıyım?

ALES Sınavına başvurmaya karar verdiyseniz bu noktada aklınıza takılacak sorulardan bir tanesi de muhtemelen ALES ‘ten kaç puan almanız gerektiği olacaktır. Üniversiteler yüksek lisans başvurusu yapan öğrencileri ALES sonuçları, diploma notları, mülakat sonuçları ve bazen bilim sınavı sonuçlarıyla değerlendirirler. Bu puanlamada en yüksek oran ALES sonucuna aittir. Genelde ALES sonucu %50’lik bir paya sahiptir. YÖK Lisansüstü Öğretim Yönetmeliği ‘ne göre bu oran bazen %50’den fazla olmakla birlikte %50 ‘den daha az olamaz. ALES sınavına başvurmuş ve ALES puan Hesaplaması yapmak isteyen adaylar ALES Puan Hesaplama yazımızı okuyarak en güncel yeni sistem ALES Puan hesaplama motoruna ulaşabilirler.

 

ALES Sınavı Ne Zaman Yapılır?

ALES, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde yılda iki kez yapılmaktadır. Bu iki dönemde yapılan sınavlar ALES İlkbahar Sınavı ve ALES Sonbahar Sınavı olarak adlandırılır.

 

ALES Sınav Süresi Nedir ? 

ALES sınavı hakkında sıkça merak edilenlerden bir tanesi de ALES sınav süresidir. Sınavda sayısal ve sözel bölümden oluşan testler uygulanmaktadır. Sınav saat 09.30’da başlamaktadır ve sınav süresi toplam 150 dakikadır. Fakat ALES sınav soruları kolay olmasına rağmen çözüm yolları uzun sorulardır bu nedenle adayların çözüm yollarında hız kazanmak için soru tiplerindeki püf noktaları öğrenmeleri sınavdan elde edilecek başarıyı yükseltecektir.

ALES Sınavına Nasıl Hazırlanabilirim?

ALES Nedir? ALES ‘e Kimler başvurabilir sorusunun cevabını aldıktan sonra birçok aday ALES ‘e nasıl hazırlanacağını ve ALES ‘e hangi sorularla çalışacağını merak etmektedir. ALES sınavına en verimli şekilde hazırlanabilmek ve sınav sorularına en yakın soru tipleri ile bilginizi sınamak için nettekurs.com Online ALES kursu sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Konu anlatımı videolarımız ile nerede olursanız olun sınavlara çalışabilir ve dershane ortamına istediğiniz her yerde ulaşabilirsiniz! Etkileşimli canlı derslerimizde soru çözümlerini izleyebilir ve uzman eğitmenlerimize sorularınızı sorabilirsiniz. Ayrıca canlı dersleri tekrar tekrar izleyerek bilgilerinizi pekiştirebilirsiniz. Sizlere sunduğumuz zengin ALES soru kaynakları, konu anlatım videoları ve e-sınavlar tek tık uzağınızda!

 

1 Yorum

SORU SOR

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz