DGS Nedir ? Kimler Başvurabilir? Konuları nelerdir? DGS Puanları

1
3686

DGS Nedir ? (Dikey Geçiş Sınavı)

DGS Nedir (Dikey Geçiş Sınavı) ?

ÖSYM tarafından düzenlenmekte olan DGS Nedir? DGS ye Kimler Girebilir ve DGS Puanları Nasıl Hesaplanır? DGS sınavı ile istediği bölümlere yerleşecek olan öğrencilerin DGS ile ilgili merak ettiği birçok sorudan bazıları bunlar… Peki DGS Nedir? Bir diğer adıyla Dikey Geçiş Sınavı meslek yüksek okulları ve Açık öğretim Ön lisans programları mezunlarının alanları ile ilgili Lisans programlarına giriş yapabilmesi için ÖSYM tarafından her yıl Temmuz ya da Ağustos ayı içerisinde yapılmakta olan bir sınavdır. DGS Hakkındaki Tüm Merak Ettikleriniz İçin Blog Sayfamızdaki Diğer Yazılardan da Faydalanabilirsiniz>>DGS Puan Hesaplaması Nasıl Yapılır?

DGS ye Kimler Başvurabilir?

ÖSYM ‘ nin belirlediği başvuru koşulları dahilinde adaylarda meslek yüksek okulları ve açık öğretim ön lisans programlarından mezun olmuş olma şartı aranır.

Ayrıca sınava girdikleri yıl son sınıfta olarak staj dışındaki mezuniyet şartlarını tamamlamış adaylar da başvuru yapabilirler. Fakat bu sınava açık öğretim dahil öğrenim süresi dört ve daha fazla yıl olan programlardan ön lisans diploması olan veya alacak olanlar başvuru yapamazlar. DGS ye kimler başvurabilir sorusunda olduğu gibi DGS Konuları Nelerdir sorusuna da yazımızda değineceğiz.

DGS Konuları Nelerdir ?

DGS Konuları Nelerdir? hakkında bilgi verecek olursak ilk söyleyebileceğimiz DGS konularının Sözel ve sayısal olmak üzere iki ayrı bölümde toplanacak olması. Bu sınav sözel için 60 ve sayısal için 60 olmak üzere toplamda 120 soru içerir. Adaylar 140 dakika süre verilir.

Sözel bölüm , Türkçe anlam ve dil bilgisinin yanında sözel mantığı da kapsar. Aynı şekilde sayısal bölüm; sayılar ,problemler ile sayısal mantık ve geometriyi kapsar.

Bu konulara istinaden sınavda uygulanacak test ile lisans öğrenimindeki başarıda etkili olan sayısal ve sözel akıl yürütme becerilerinin ölçülmesi amaçlanır. Dolayısı ile sorular ön lisans programında kazanılan bilgi ve becerileri ölçmeye yönelik olmayacaktır. DGS Konuları Nelerdir gibi DGS Puanları ile ilgili merak edilenlerden bir tanesidir. Yazımızı okumaya devam ederken DGS Puanları hakkında detaylı bilgiyi alabilecek ve DGS puan hesaplama tekniklerini öğrenebileceksiniz.

DGS Puanı Hesaplama ve Baraj Puanları

DGS puanlarıı ön lisans başarı puanı ve sayısal – sözel standart puanlarının hesaplanması  sonrasında alınan toplam puandır. Sayısal ve sözel standart puanlarının hesaplanması her 4 yanlış için doğru cevap sayısından ¼ düşülerek elde edilen puan üzerinden alınan ortalama ile gerçekleşir. standart sapmalar mevcuttur.

Daha sonra ÖBP yani Ön Lisans Başarı Puanı, akademik ortalama göz önünde tutularak elde edilir ,  da hesaplanarak temel bir DGS toplam puanı elde edilir.

Bu puan hesaplamasını ayrıntılı incelemek için ÖSYM ‘ nin belirlediği aşağıdaki Tablo -A ‘ yı inceleyebilirsiniz.

TABLO-A. DGS PUANLARINI BELİRLEYEN STANDART PUANLAR VE KATSAYILAR

DGS PuanlarıSayısal Standart PuanSözel Standart PuanÖn Lisans Başarı Puanı (ÖBP)*
Sayısal DGS Puanı (DGS – SAY)30,60,6
Sözel DGS Puanı (DGS – SÖZ)0,630,6
Eşit Ağırlıklı DGS Puanı (DGS – EA)1,81,80,6

 

Her branş alakalı olduğu 4 ve daha fazla yıllık lisans bölümlerine o sene için belirlenen DGS puanları türü ve ölçütü ile başvuru yapabilir.

DGS Kontenjanları Dağılımı

DGS ile ilgili bölümlere başvuru yapacak adaylar ÖSYM ‘ nin sitesinden ÖSYM DGS Kılavuzu ve Başvuru Bilgileri  inceleyerek üniversitelerin açtıkları kontenjanları ve bölümlerin lisans puanlarını – türlerini öğrenebilirler. DGS Sınavı Nedir? DGS ye Kimler Başvurabilir, DGS Puanları, DGS Konuları gibi birçok bilgiye bu kılavuz aracılığıyla erişilebilmektedir. ÖSYM DGS kılavuzu her sene yenilenmektedir. ÖSYM internet adresi üzerinden DGS kılavuzlarına ulaşabilirsiniz.

Dikey Geçiş Sınavı ile Lisans Programlarına hazırlanabilmeniz için DGS Kazanma Garantili nettekurs.com Online DGS Kursu Türkiye’nin En İyi Hocaları ile birlikte bir tık kadar yakınınızda sizleri beklemektedir. Hizmet kalitemizi görmeniz için nettekurs.com Online DGS Kursu Ücretsiz Canlı Dersler adresine tıklayarak tüm derslerimizi ücretsiz olarak deneyebilirsiniz.

DGS ‘ye Hazırlık Yayınlarımız

Nettekurs ailesi olarak DGS sınavı üzerine alanında uzman öğretmenlerimizin hazırladığı konu anlatımlı soru çözümlü yayınlarımız ve PDF kaynaklarımızın örneklerini ; nettekurs.com Ücretsiz Online DGS Kursu adresinden alacağınız ücretsiz üyelik ile inceleyebilir,videolarımızı takip edebilirsiniz.

1 Yorum

SORU SOR

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

seven + fourteen =