Diş Hekimliğinde Uzmanlık Kaç Yıl? Diş Hekimliği Uzmanlık Öğrencisi Maaşları Nasıldır?

0
49197

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/nettekurs/public_html/blognettekurs.com/wp-content/plugins/cbxdynamicsidebar/public/class-cbxdynamicsidebar-public.php on line 118

Diş Hekimliğinde Uzmanlık Kaç Yıl? Diş Hekimliği Uzmanlık Öğrencisi Maaşları Nasıldır?

Diş Hekimliğinde Uzmanlık Kaç Yıl? sorusunu sormadan önce diş hekimliğinde uzmanlık alanlarının neler olduğunun ve hangi koşullarda bu branşlarda uzmanlık eğitimi verildiğinin altının çizilmesi gerekmektedir. Böylelikle koşullar ve yeterlilikler üzerinden bilgi vererek Diş Hekimliğinde Uzmanlık Kaç Yıl? sorusunun cevabını daha net bir biçimde almış olabileceğiz. Hemen ardından  hekimlerce çokça merak edilen bir başka konu olan Diş Hekimliği Uzmanlık Öğrencisi Maaşları Nasıldır? konusu hakkında bilgiler vereceğiz.

Diş Hekimliği Uzmanlık Alanları Puanları Nedir? , Diş Hekimliği En iyi Uzmanlık Alanları Nelerdir? başlıklı yazımızda da vurguladığımız üzere uzmanlık eğitiminde en temel nokta hekimin hangi alanda ilerlemek istediğini kararlaştırmasıdır. Bu süreç de kuşkusuz uzmanlık alanında adayın kendi yeteneklerini ve uzmanlık süresince karşılaşabileceği koşulları en iyi biçimde tanımlayabiliyor olabilmesinden geçmektedir. Hedefe tam odaklanılmamış bir süreçte, amaca giden yolda çok fazla engelle karşılaşılabilir. Harcanan emek ve karşılığında alınan mesleki tatmin bu süreçlerden bağımsız değildir. Mutlak suretle tüm yaşantıyı da etkilemektedir. Dolayısıyla DUS sınavına hazırlık aşamasında çok yönlü çalışmalar yaparak farklı metotlar kullanmak hayati önem taşımaktadır.

Sınav hazırlık süreçleri hayatın akıcılığı içerisinde gelişen olay ya da durumlara göre daima yeniden planlanmalı ve zamanın doğru bir biçimde kullanılması sağlanarak aday üzerindeki zaman kaygısı ortadan kaldırılmalıdır. Bu anlamda Nettekurs zaman ve mêkan esnekliği sağlayan Online DUS Eğitimleri ve uzman rehberlik servisiyle, hayatın akıcılığı içindeki beklenmedik gelişmelerden sizi koruyarak DUS hazırlık sürecinizin sekteye uğraması ihtimalini ortadan kaldırmaktadır. Nettekurs’un Online DUS Eğitimleri Türkiye’nin en iyi hocalarınca titizlikle hazırlanmış olan zengin ders içerikleriyle ve sınav hazırlık metotlarıyla DUS’a dair ihtiyaç duyabileceğiniz tüm bilgileri sizlere ulaştırırken uzmanlık yolundaki engellerden kurtulmanıza zemin hazırlayacaktır.

e-yds soruları, e-yds çıkmış soruları, e-yds soru ve cevapları,e-yds soruları pdf

Bu metotların neler olduğuna dair detaylı bilgilere DUS Sınavı Zor mu, Nasıl Çalışılmalı? başlıklı yazımızdan, DUS süreciyle alakalı kafanızdaki tüm soruların cevaplarını bulabileceğiniz içeriklere  de Online Dus Kursumuzdan ücretsiz üyelik oluşturarak erişebilirsiniz.

Adayların kafalarındaki soru işaretlerini gidermek, tavsiyelerde bulunmak ve başarıya giden yolda rehber olmak amacıyla hazırladığımız bu yazımızda Diş Hekimliğinde Uzmanlık Kaç Yıl? sorusu üzerine odaklanacağız.

Diş Hekimliğinde Uzmanlık Kaç Yıl?

Diş hekimliği uzmanlık alanında branş seçimi yapılırken adayların göz önüne alması gereken en önemli noktalardan biri de kariyerlerine hangi uzmanlık alanlarında yön verecekleri konusunda karar vermiş olmalarıdır. Çünkü bu karar hekimin uzmanlık alanında harcayacağı emeği ve eğitim sürecini de etkilemektedir. Bu sebeple adayın kafasını en çok meşgul eden konulardan birisi olan Diş Hekimliğinde Uzmanlık Kaç Yıl? sorusu, üzerinde iyi düşünülmesi gereken oldukça önemli bir konudur.  Aşağıdaki grafik incelendiğinde görülecektir ki Diş Hekimliği Uzmanlık Yönetmeliğine göre belirlenen programlardan bazıları 3’er bazıları da 4’er yıllık programlar halinde tasarlanmıştır.

Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi AB.Dalı3 Yıl
Diş Hastalıkları ve Tedavisi AB.Dalı3 Yıl
Endodonti AB.Dalı3 Yıl
Pedodonti AB.Dalı3 Yıl
Periodontoloji AB.Dalı3 Yıl
Protetik Diş Tedavisi AB.Dalı3 Yıl
Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi AB Dalı4 Yıl
Ortodonti AB.Dalı4 Yıl

 

Tablodan da anlaşılacağı üzere Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi ve Ortodonti uzmanlık alanının eğitim süresi dört yıllıkken diğer uzmanlık alanları için bu süre üç yıl olarak belirlenmiştir. Böylelikle Diş Hekimliğinde Uzmanlık Kaç Yıl? sorusuna cevap vermiş olmakla birlikte, bir diğer konumuz olan Diş Hekimliği Uzmanlık Öğrencisi Maaşları Nasıldır üzerine odaklanacağız.

Diş Hekimliği Uzmanlık Öğrencisi Maaşları Nasıldır?

Diş Hekimliğinde Uzmanlık eğitimini diğer akademik eğitim/uzmanlık alanlarından ayırmak gerekmektedir. Genellikle lisans sonrası devam edilen master ve doktora programlarıyla süreç bağlamında benzerlikler kurulsa da, uzmanlık eğitimi hem aşamaları hem de özlük hakları bakımından ayrı bir programdır. Bu ayrımın temel farklılıklarından biri DUS sınavı sonunda yapılan tercihler paralelinde ortaya çıkmaktadır. Zira DUS sonucunda yerleştirilen uzmanlık öğrencileri devlet memurluğunun atama kriterine benzer bir özlük hakkına sahiptirler. Bu özlük hakları uzmanlık öğrencilerine yalnızca akademik yönden bir bağlayıcılık getirmemekle birlikte aynı zamanda iş sözleşmesi bağlamında da birtakım güvenceler ve sorumluluklar sunar.

Diş Hekimliği Uzmanlık Öğrencisi Maaşları Nasıldır? Hangi Kriterlere Göre Belirlenir?

Özlük hakları konusu, özellikle de Diş Hekimliği Uzmanlık Öğrencisi Maaşları Nasıldır? sorusu, adayların sıkça sorguladığı diğer konulardan biridir.  Yukarıda da belirttiğimiz üzere atama usulüyle elde edilen bütün haklar neredeyse uzmanlık öğrencileri için de geçerlidir. Belirli bir yasa tarafından (657 sayılı devlet memurları kanununca) hakları düzenlenmiş uzmanlık öğrencileri eğitim süreçlerine devam ederken aynı zamanda tecrübe edinmek üzere de normal bir hekim mesaisine yakın bir programa dâhil olmaktadır.

Diş Hekimliği Uzmanlık Öğrencisi Maaşları Nasıldır? sorusunun cevabını net bir sayı olarak belirlemek bu yazının doğrudan amacı olmasa da bu maaşı belirleyen bazı değişkenlerin altını çizmek daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Zira bu ücret, performans, nöbet süreleri, döner sermayeden yararlanma oranı, özel-kamu ayrımı ve enflasyon oranında yapılan değişikliklerin toplamından ibaret olduğu için standart bir tanım getirmek zor olacaktır.

Uzmanlık eğitimini Eğitim ve Araştırma hastanelerinde yürüten uzmanlık öğrencilerinin Sağlık Bakanlığı tarafından özlük hakları güvence altına alınmıştır. Sağlık bakanlığı bu öğrencilerin tüm mali ve sosyal haklarını da tanımlayan kurumdur. Dolayısıyla Diş Hekimliği Uzmanlık Öğrencisi Maaşları Nasıldır? sorusu belirli tanımlar altında tasniflenmiş ve karşılıklı bir hukuki sözleşmeye dayandırılmıştır. Ayrıca sözleşmeye aykırılık icap eden durumlarda (başarısızlık durumu, atılma vb.) uzmanlık öğrencisine yönelik o ana kadar yapılan tüm ödemeleri geri ödeme sorumluluğu yüklenmektedir. Uzmanlık öğrencisinin hizmet süresi bitmeden kendi iradesiyle ayrılmak istemesi durumunda ise tazminat ödemesi söz konusu olacak ve Sağlık Bakanlığı yapılan ödemeleri uzmanlık öğrencisinden geri talep edebilecektir.

Bu yazımızda Diş Hekimliğinde Uzmanlık Kaç Yıl? ve Diş Hekimliği Uzmanlık Öğrencisi Maaşı Nasıldır? gibi konulara odaklandık. Bu ve benzeri konulara hakim olabilmeniz ve DUS hakkında güncel bilgiler edinebilmeniz için oluşturduğumuz bloğumuzun DUS bölümünü yakından takip etmenizi öneriyoruz.

Bloğumuzdaki yazılarımız hakkında görüş ve önerilerinizi bildirmek için sayfa sonundaki “Yorum Yap” bölümünden soru ve katkılarınızı ekleyebilirsiniz. Konuyla ilgili olarak uzman danışmanlarımız sorularınıza en kısa sürede cevap verecektir.

SORU SOR

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

20 − 3 =