DUS TABAN PUANLARI VE KONTENJANLARI

0
5947

DUS Taban Puanları ve DUS Kontenjanları

Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimine Giriş Sınavı yani DUS, hem kontenjan sayısının azlığı hem de yerleştirme aşamasında istenen yüksek taban puanlar nedeniyle zor bir sınav olarak ünlenmiştir. Bu nedenle DUS sınavına girecek olmasına rağmen henüz hedefini belirlememiş adaylar, DUS taban puanları ve DUS kontenjanları verilerini dikkate alarak performanslarına uygun bölümler ve her sene bu bölümlere yerleşen kişi sayısı hakkında fikir edinebilmektedir. DUS sınavına ilk kez girecekseniz DUS Nedir? yazımızda sınav sistemi ile ilgili aklınıza gelen ilk soruları bulabilirsiniz.

DUS Taban Puanları ve kontenjanları

Peki DUS taban puanları ve DUS kontenjanları genellikle nasıl bir sayısal dağılım gösterir? DUS taban puanları ve DUS kontenjanları ile nasıl tercih yapılır?

DUS Nedir?

DUS yani uzun adıyla Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimine Giriş Sınavı, lisans eğitimini tamamlayan diş hekimlerinin uzmanlık alanlarını seçebilmeleri için her sene ÖSYM tarafından merkezi olarak düzenlenmektedir. İlk kez 2012 yılında uygulanan DUS sınavının ardından uzmanlık eğitimine başlayacak adaylar ALES ve KPDS puanları yerine DUS ve YDS puanları ile değerlendirilmektedir. DUS taban puanları ve DUS kontenjanları çerçevesinde yapılan bu yerleştirme işlemi sonucunda, Ağız-Yüz-Çene Cerrahisi, Ağız-Yüz ve Çene Radyolojisi, Ortodonti, Endodonti, Pedodonti, Periodontoloji ve Protetik Diş Tedavisi alanlarında eğitim almak mümkündür.

DUS Taban Puanları ve DUS Kontenjanları Ne İşe Yarar?

DUS taban puanları, her sene değişen veriler olmasına rağmen hangi üniversitenin hangi bölümde kaç puanla öğrenci kabul ettiğine dair genel bir fikir edinmemize yardımcı olan puanlardır. DUS taban puanları, yerleştirme döneminde üniversitelerin dişçilik alanında kabul ettiği en düşük puanların sıralamasından oluşmaktadır. Bu nedenle özellikle sınav öncesinde hedeflediğim alan ve üniversite için sınavdan kaç puan almalıyım sorusunun netleşmesine yardımcı olacak bilgileri içermektedir. DUS kontenjanları ise yine tercih dönemlerinde üniversitelerin her alanda en fazla kaç öğrenci kabul ettiğini gösterir. Bu bilgiler, öğrencilerin çalışma sürecinde erişmesi gereken bilgi ve test pratikleri hakkında fikir verici oldukları gibi aynı zamanda DUS yerleştirme dönemlerinde de kullanılmaktadır. DUS tercih listesini hazırlayacak adaylar, geçmiş yılın DUS taban puanları ve DUS kontenjanları listesini kontrol ederek kendi puanları ile kesişen bölüm ve okullar arasından tutarlı bir sıralama yaparlar.

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi DUS, taban puanları yüksek ve bazı bölümlerde kontenjan sayısı oldukça az olan bir sınavdır. Bu süreçte zamanınızı verimli kullanabilmek ve istediğiniz alanın taban puanı ne olursa olsun en iyi üniversitelerdeki DUS taban puanlarını elde edebilmek için Nettekurs Onlne DUS Eğitimleri ile tek girişte DUS engelini aşabilirsiniz!

 2017 DUS Taban Puanları ve Kontenjanları Nelerdir?

2017 DUS tercih dönemi bittikten sonra listelenen DUS taban puanları ve DUS kontenjanları hakkındaki istatistiki verilere bakacak olursak;

2017 yılında 1114 adayın tercih hakkı kazandığı DUS sınavı sonucunda açılan kontenjan sayısı 639’dur. Bu kontenjanların 569′ unu üniversite kontenjanları oluşturmaktadır. Üniversitelerde yabancı uyruklu öğrenciler için açılan kontenjan sayısı ise 68’dir. 2017 yılında Sağlık Bakanlığı adına üniversitelerde kontenjan açılmamış, Gata misafir askeri personel kontenjanı ise 2 kişi ile sınırlı kalmıştır.

Yabancı uyruklular için ayrılan 68 kontenjana toplamda 55 aday yerleşmiş ve 14 kişilik kontenjan boş kalmıştır. Diş Hekimliği uzmanlık alanları arasında en yüksek kontenjana sahip alan, Ortodonti ‘dir. Cumhuriyet Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde Ortodonti alanı için 9 kişilik kontenjan açılmıştır. DUS taban puanları arasındaki en düşük değer 58,49715 ile Dicle Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Restoratif Diş Tedavisi bölümüne aittir. Listedeki en yüksek taban puana sahip bölüm ise 69,16561 ile Ankara Üniversitesi Ortodonti bölümüdür.

DUS Taban Puanları ve Kontenjanları Nasıl Değerlendirilmeli?

DUS taban puanları ve kontenjanları bir önceki senenin yerleştirme sonuçlarına göre oluşturulur. Bu nedenle her sene bu puanlarda artış ya da düşüş meydana gelecektir. Diğer adayların puan dağılımını ve standart sapmayı da dikkate alarak bu değişim için net bir rakam söylemek her zaman mümkün olmaz. Fakat buna rağmen DUS taban puanları ve DUS kontenjanları, üniversitelerin DUS alanlarına yönelik yaklaşımını, eğitim kalitesini ve bölümü kazanmanın zorluk derecesini ortaya koyan en iyi verilerdir. DUS taban puanları arasından seçtiğiniz, istediğiniz alan hangisi olursa olsun DUS kontenjanı engeline takılmadan sınavı kazanmak için Online DUS Kursu imkanlarından faydalanabilirsiniz. Online eğitimde yılların deneyimi ile içeriklerini hazırlayan ve DUS konusunda Türkiye ‘nin sayılı isimleri ile çalışan Nettekurs ‘u dilerseniz hemen ücretsiz deneyebilir ve online eğitimin farkını deneyimleyerek öğrenebilirsiniz. >> Online DUS Kursu Ücretsiz Dene!

SORU SOR

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

sixteen − 14 =