TUS Nedir? ÖSYM TUS Sınavı’na Kimler Başvurabilir?

1
4812

TUS Nedir? ÖSYM TUS Sınavı’na Kimler Başvurabilir?

Her sene çok sayıda hekim ve hekim adayı Tıpta Uzmanlık Sınavı‘na giriyor. Tıp dışı branşlardan da TUS Sınavı‘na hazırlanan birçok aday bulunuyor. Bu yazımızı bu yıl ilk kez TUS‘a girmeye hazırlanan ve TUS hakkında daha çok bilgi edinmek isteyen adaylarımız için hazırladık. “TUS Nedir? ÖSYM TUS Sınavı‘na Kimler Girebilir? TUS Ne Zaman?” gibi sıkça sorulan soruların cevaplarını sizler için blog yazımızda bir araya getirdik. 1987 yılından beri gerçekleştirilen ve bilinen en zor akademik sınavlardan biri olarak kabul gören “Tıpta Uzmanlık Eğitimine Giriş Sınavı” ile ilgili daha çok bilgi edinmek için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

TUS Nedir?

TUS yani Tıpta Uzmanlık Eğitimine Giriş Sınavı, uzmanlık eğitimi almak için Tıp Fakültesi mezunlarının girdikleri bir branş seçme sınavıdır. İlk olarak 1987 senesinde gerçekleştirilen TUS Sınavı, bilinen en zor uzmanlık sınavlarından biri olarak kabul edilmektedir. Tıpta Uzmanlık Sınavı’nda yüksek puan alarak iyi bir sıralama elde etmek, istenen uzmanlık branşına yerleşebilmek için oldukça önemlidir. Bu bakımdan TUS, adaylar arası rekabetin olduğu alanlardan birisidir. Bu durum TUS’a hazırlık sürecinin yoğun bir çalışma temposuyla geçirilmesine neden olmaktadır. TUS Sınavı her yıl ÖSYM tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu sınavdan aldıkları puanlara göre adaylar çeşitli tıp branşlarını tercih edebilirler. Üniversitelerin Tıp Fakülteleri ve Sağlık Bakanlığına ait Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde çeşitli uzmanlık branşları için tercih işleminde bulunabilirler. Yerleştirme puanlarına göre yapılan yerleştirme işleminin tamamlanmasının ardından hekimler, seçtikleri branşlara göre asistanlık eğitimine başlayabilirler.

TUS Sınavı’nda Yabancı Dil Şartı Var Mı?

TUS Sınavı’nda başarılı olan hekimlerin yerleştirme işlemlerinin yapılabilmesi için YDS, YÖKDİL ya da TIPDİL gibi yabancı dil sınavlarına girerek en az 50 puan almış olmaları gereklidir. Aklınızda “Dil yeterlilik puanını nasıl alabilirim?” sorusu varsa TIPDİL Nedir? TIPDİL Sınavına Online TIPDİL Kursu ile Nasıl Hazırlanılır? başlıklı yazımızı inceleyerek TIPDİL ile ilgili daha çok bilgi edinebilirsiniz.

TUS Sınavı Nasıl Gerçekleştirilir? TUS Sınav İçeriği Nasıldır?

TUS Sınavı, Temel Bilimler ve Klinik Bilimler olmak üzere toplamda iki ana oturumdan oluşan bir sınavdır. Temel Bilimler sınavı sabah oturumda, Klinik Bilimler sınavı öğleden sonraki oturumda gerçekleştirilir ve her bir oturum 2,5 saat yani 150 dakikadan oluşur. 2,5 saat süre için adaylara 120 çoktan seçmeli soru sorulmaktadır. Kısaca TUS, toplamda 5 saat süren 2 oturumluk ve 240 sorudan oluşan bir uzmanlık sınavıdır. Tıpta Uzmanlık Sınavı’na girecek olan adaylar tüm Tıp eğitimi konularından sorumludurlar.  Sınav tıp ile ilgili temel kavramlar, temel tıp ilke ve yöntem bilgisi, tıp bilgisini kullanma ve uygulama yeteneği gibi becerileri ölçmeye yönelik sorulardan oluşmaktadır. ÖSYM TUS Sınavı’nda 4 yanlış cevap 1 doğru cevabı götürmektedir. TUS Sınavı ile ilgili TUS Derslere Göre Soru Dağılımı Nasıldır? Tüm Konularda Detaylı Liste başlıklı blog yazımızı okuyarak, TUS Konuları ile ilgili ayrıntılara ulaşabilirsiniz.

Online TUS Kursu, ÖSYM TUS Sınavı, TUS Nedir
Canlı TUS dersleri ve video dersler ile Tıpta Uzmanlık Sınavı’ndaki tüm sınırları ortadan kaldırıyoruz. Siz de Nettekurs Online TUS Kursu‘nu hemen şimdi keşfedebilirsiniz!

TUS Ne Zaman ve Nerede Yapılır?

TUS İlkbahar ve Sonbahar döneminde olmak üzere genellikle yılda 2 kez yapılmaktadır. Çoğunlukla Şubat ve Ağustos aylarının son haftalarında TUS Sınavları’nın gerçekleştirildiği görülmektedir. 2012 yılına kadar yalnızca Ankara’da gerçekleştirilen TUS Sınavı, 2012 yılından itibaren İstanbul, Ankara ve İzmir Sınav merkezlerinde gerçekleştirilmeye başlanmıştır.

ÖSYM TUS Sınavı’na Kimler Başvurabilir?

TUS Sınavı’na kimlerin başvurabileceği sorusu sıkça sorulan sorular arasında yer almaktadır. Genel olarak TUS hekim adaylarımızı ilgilendiren bir sınav olarak düşünülse de Tıp dışı branşlardan da TUS Sınavı’na girme hakkı bulunan bölümler mevcuttur. 2527 sayılı kanun uyarınca, Eczacı / Biyolog / Tıbbi Biyolog / Kimyager ve Veterinerler ve bu alanlarda eğitim görenler Tıpta Uzmanlık Sınavı’na girebilirler.

– İntern Hekimler ve Tıp Bölümü öğrencileri dahil olmak üzere Tıp Fakültesi Mezunu tüm hekimler TUS’a başvurabilirler. Fakat mezun durumda olmayan Tıp Fakültesi öğrencileri yerleştirme tercihinde bulunamazlar.
– Fen Fakültesi ya da dengi fakültelerde eğitim gören Kimya ve Biyokimya öğrencileri ve Kimya Yüksekokulu öğrencileri TUS’a girebilirler.
– Eczacılık Fakültesi ve Eczacı unvanına sahip olan Eczacılık Yüksekokulu öğrencileri TUS Sınavı’na girebilirler.
– Veterinerlik Fakültesi öğrencileri TUS’a girebilirler.
Fakat Tıp dışı kontenjanlardan TUS’a başvuran adaylar yalnızca “Temel Bilimler” sınavına girerler. Klinik Bilimler Sınavı, yalnızca Tıp Fakültesi’nde eğitim gören ve mezun olmuş olan hekimleri ilgilendiren bir oturumdur. Ayrıca Tıp dışı branşlardan sınava giren adaylar yerleştirme işlemleri esnasında kendilerine açılan özel ve sınırlı sayıdaki kontenjanlara başvurabilirler. Tıp dışı alanlardan sınava giren adayların yerleştirme esnasında temel bilimler sınavından elde ettikleri puan esas alınır.

TUS’a Nasıl Hazırlanılır?

TUS Dershaneleri’nin en sık karşılaştıkları sorulardan birisi de “TUS’a çalışmaya ne zaman başlamalıyım?” sorusu. Tıpta Uzmanlık Sınavı’nın bilinen en zor sınavlardan biri olması sebebiyle bazen hekim adayları 1. hatta 2. sınıftan itibaren TUS’a çalışmaya başlamayı düşünebiliyorlar. TUS gerçekten sistemli ve düzenli çalışmayı gerektiren bir sınav. Fakat uzun seneler boyunca TUS çalışmak zorunda kalmak motivasyon açısından olumsuz dönüşü olan bir hamle olacaktır. Bunun yerine bireysel başarı odaklı çalışmak çok daha avantajlıdır. Altyapısı sağlam bir hekim adayının doğru çalışma programı ve doğru TUS Dershanesi ile tek dönemde başarıya ulaşması mümkündür. TUS Sınavı’na hazırlanmak için 1-2 sene yeterli bir süredir. TUS’a hazırlanırken yapılan bir diğer hata da sınavda derece elde etmiş olan adayların tavsiyelerine harfi harfine uymaya çalışmaktır diyebiliriz. Çünkü öğrenme kişisel özelliklere göre oldukça çeşitlilik gösteren bir süreçtir. Bir adaya çok iyi gelen çalışma yöntemi, bir diğer aday için başarısızlık sebebi olabilir. Bu noktada bireysel çalışma stratejinizi oluşturmanıza yardımcı olacak profesyonel bir TUS Eğitim merkezinden destek alabilirsiniz. Hangi saatler çalışmanız için daha verimli? Motivasyonunuzu koruma süreniz ne kadar? Konulara ne derece hakimsiniz? gibi soruların cevaplarını bularak hazırlık sürecinizi daha verimli hale getirebilirsiniz. Kendinizi tanımak ve zihninizin ihtiyaçlarını belirlemek, çalışmaya başlama sürecinde en doğru adım olacaktır.

Bizler 10 yılı aşkın süredir vermekte olduğumuz online eğitimler sonucunda, TUS gibi yoğun çalışma temposu gerektiren sınavlarda Uzaktan Eğitim Modelinin çok daha iyi sonuçlar ortaya çıkardığı görüşünü savunuyor ve hekim adaylarımıza Online TUS Eğitimleri ile hazırlanmalarını öneriyoruz.

Online TUS Kursu’nun Avantajları:

1. Dersi kaçırdım derdiniz olmaz. Derslerin kayıtlarını istediğiniz zaman tekrar dinleyebilirsiniz. Böylece gerçekten yoğun geçen bir günün ardından canlı derse yetişme stresinden kurtulmuş olursunuz.
2. Online eğitimlerde zaman ve mekan kısıtlaması yoktur. Bu yüzden dilediğiniz zaman, dilediğiniz yerden derslere katılabilirsiniz. Boşluk bulduğunuz zaman aralıklarını harika bir çalışma sürecine çevirebilirsiniz.
3. Vaktinizin çoğunu yolda harcamazsınız. Zamanınızı ve enerjinizi daha verimli kullanabilirsiniz.
4. Çayınızı ya da kahvenizi alarak kendinize rahat bir çalışma ortamı hazırlayabilirsiniz.
5. Sanal sınıf ortamında TUS Hocaları ile iletişim kurmak daha kolaydır. Kalabalık amfilerde işlenen derslerde çoğu zaman aklımıza takılan bir soruyu sorabilmek imkansızdır. Online Eğitimler ile aklınıza takılan soruyu hemen sorabilir ve dersleri özel ders rahatlığı ile takip edebilirsiniz.
6. Konsantrasyon kaybı yaşamadan sessiz bir ortamda çalışabilme şansına sahip olursunuz.
7. Kendinize uygun olan saati ve kurs programını seçebilir ya da dersin kaydını istediğiniz vakitte dinleyebilirsiniz.
8. Online dershaneler fiziksel mekana ayrılan bütçeyi kurs maliyetlerine yansıtmadıkları için daha uygun ücretlerle karşımıza çıkmaktadır. Böylece çok sayıda içeriğe yalnızca bir tıkla ve daha az ücret ödeyerek ulaşabilirsiniz.
9. Not tutmaya çalışırken konuyu kaçırmana gerek kalmaz. Ders içeriklerini istediğiniz hızda ve kendi çalışma temponuza göre dinleyebilirsiniz.
10. Hangi şehirde yaşıyor olursanız olun yalnızca bir tıkla Türkiye’nin en iyi TUS hocalarından ders dinleyebilme şansını elde edebilirsiniz.


Online TUS Kursu’nu Ücretsiz Deneyebilirsiniz:

Şüphesiz ki, Online Dershanelerin çok daha fazla avantaja sahip olduğunu söylemek mümkündür. Fakat hiçbir şey deneyim kadar değerli değildir. Siz de Nettekurs’un Online TUS Kursu Eğitimlerini Türkiye’de bir ilk olan “ÜCRETSİZ DENE” uygulamamız ile deneyerek, Online TUS Eğitimlerinin sizler için doğru bir seçenek olup olmadığına karar verebilirsiniz. Bu uygulama ile nettekurs.com’da üyelik oluşturduğunuzda denemek istediğiniz kurs içeriklerini seçersiniz. Size belirlenen deneme süresi boyunca Online TUS Kursu içeriklerini, TUS Kursumuzu satın alan kursiyerlerin sahip oldukları tüm haklara sahip olarak kullanabilirsiniz. Örneğin Canlı TUS derslerine konuk olarak katılabilir, Online TUS Denemelerimizi çözebilirsiniz. Tüm bu süreç sonunda Nettekurs Online TUS Kursu‘nun size uygun olmadığını düşünürseniz kaydolma zorunluluğu yoktur. Denediğiniz TUS Dersleri ve TUS Kaynakları için hiçbir ek ücret ödemezsiniz. Hemen şimdi üye olarak alanında uzman TUS Hocaları ile tanışma ve Türkiye’nin En İyi Online TUS Kursu ile başarıya ulaşma fırsatını yakalayabilirsiniz.

Online TUS Kursu ile TUS Sınavına Nasıl Hazırlanılır? TUS Online Kurs Eğitimleri ile Başarılı Olunur Mu? başlıklı blog yazımızı okuyarak Online TUS Kursu ile Tıpta Uzmanlık Sınavı’na hazırlık süreci ile ilgili daha fazla detaya ulaşabilirsiniz.

Sınırları ortadan kaldıran dershane Nettekurs’un En İyi Online TUS Kursu içeriklerine, kontenjana özel indirimli fiyatlarla kaydolma fırsatını kaçırmayın!


1 Yorum

  1. Görüş ve önerileriniz bizim için çok değerli. TUS ile ilgili aklınıza takılan her türlü soruyu, blog yazımız ile ilgili yorum ve önerilerinizi aşağıda yer alan “SORU SOR” bölümünü kullanarak bizlere iletebilirsiniz. Yapmış olduğunuz tüm yorumlar Uzman TUS Rehberlik ekibimiz tarafından en kısa sürede yanıtlanacaktır.

SORU SOR

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

2 × two =