YDS Kelime Ezberleme Taktikleri Nelerdir? YDS Kelime Soruları Nasıl Çözülür?
İster akademik hayatta olsun ister iş hayatında olsun yabancı dil bilmek günümüzde en çok aranan özelliklerin başında geliyor. Uzmanlık sınavlarında ve akademi sınavlarında adaylardan dil yeterliliklerini ispat edebilmeleri için çeşitli puanlar istenebiliyor. Bunun haricinde devlet kadrolarında ve özel sektörde de bir çok iş ilanında YDS Puan Şartı – YDS Baraj Puanı gibi maddelerin ve ifadelerin yer aldığını görmek de mümkün. Bu yazımızda yabancı dil sınavlarına hazırlıkta adayların genellikle en çok zorlandığı YDS Kelime Ezberleme teknikleri üzerinde duracağız. YDS Kelime Soruları Nasıl Çözülür? YDS Sınavına Nasıl Verimli Çalışılır? gibi sorularınızın yanıtları için blog yazımızın devamını okuyabilirsiniz. YDS, YÖKDİL, TIPDİL gibi Yabancı Dil Yeterlilik sınavlarına hazırlanan tüm adaylarımıza ve bu zorlu süreçte Nettekurs kalitesine güvenen tüm kursiyerlerimize başarılar dileriz!
YDS Nedir?
Yabancı dil yeterliliği almak için YÖKDİL, TIPDİL, IELTS, TOEFL gibi sayısız sınav mevcut. Bu sınavlardan biri olarak da karşımıza YDS Sınavı çıkmakta. Açılımı Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı olan YDS, 4 Ocak 2013 tarihinde yayınlanan yönetmelikle eski KPDS ve ÜDS sınavları yerine yapılmaya başlanan bir Yabancı Dil Seviye Belirleme Sınavıdır. YDS İlkbahar dönemi sınavları İngilizce, Almanca, Fransızca, Çince, Arapça, Bulgarca, Danimarkaca, Ermenice, Farsça, Gürcüce, Hollandaca, İspanyolca, Korece, Lehçe, Japonca, İtalyanca, Macarca, Sırpça, Rusça, Portekizce, Ukraynaca, Yunanca ve Rumence dillerinde yapılmaktadır. Sonbahar dönemi sınavları ise, İngilizce, Arapça, Fransızca, Rusça ve Almanca dillerinde gerçekleştirilmektedir. Bu testlerde kelime bilgisi ve dil bilgisi, Türkçe’den yabancı dile yabancı dilden Türkçe’ye çeviri ve okuduğunu anlama, kelime ve gramer bilgisi ile ilgili sorular bulunmaktadır.
YDS Yılda Kaç Kez Yapılır?
YDS Sınavı 2018 yılından beri yılda 3 kez gerçekleştirilmektedir. Sınavlar Sonbahar, Kış ve İlkbahar dönemlerinde gerçekleştirilmektedir. Bu dönemler haricinde de adaylar her ay yapılan e-YDS Sınavına başvurabilmektedir.
YDS Sınavına Kimler Başvurabilir?
Lisans eğitimi alan mezun ya da mezun olacak öğrencilerden yüksek lisans ya da doktora öğrenimi görmek isteyenler, Akademik kariyer için yüksek lisans programlarına girecek lisans programı mezunları ile doçentlik, doktora ve sanatta yeterlik adayları, Kamu kurumunda çalışıp dil tazminatı ya da yurtdışı görev gibi nedenlerle yabancı dil yeterliliğini belirlemek isteyenler, TUS , DUS, EUS gibi uzmanlık sınavlarına girecek olan, dil yeterliliği alması gereken adaylar, Çalışmak istedikleri kamu kurumunun talebi doğrultusunda yabancı dil bilgisi düzeyini belirlemek isteyenler, Yabancı dil yeterlilik düzeylerini belirlemek isteyen üniversite ya da yüksek okul mezunları YDS Sınavına girebilirler. |
YDS Zor Mu?
Yabancı dil öğreniminden bahsedebilmek için dinleme, okuma, yazma ve konuşma olmak üzere 4 dil yeterliliğine belirli bir oranda sahip olmak gerekmektedir. YDS Sınavı bu sınavlar içerisinde konuşma ve yazma becerisi hariç diğer becerilere yönelik seviye tespiti yapma imkanı tanıyan orta düzeyde bir sınav olarak karşımıza çıkmaktadır. YDS Sınavından iyi bir puan almış sayılmak için genellikle 50 ve üzeri bir puan almış olmak hedeflenmektedir. Çünkü hem akademik sınavlarda hem de EUS, TUS, DUS gibi uzmanlık sınavlarında YDS Dil Baraj Puanı bulunmaktadır ve bu puan genellikle 50 ve üzeridir. Fakat bir kurum iş ilanında 80 ve üzeri YDS Puanına sahip olmak gibi şartlar koyabilir. Bu yüzden yabancı dil sınavına iyi ve hedefe yönelik hazırlanmak gerekmektedir. Dil altyapısı zayıf olan adaylar için en az 6 – 8 aylık yoğun bir çalışma dönemi gerekmektedir. Temel gramer bilgisi yanı sıra kelime bilgisi de yds kazanmak için gerekli unsurların başında gelmektedir. Yabancı dil ile daha içli dışlı olan adaylarda ise sınav hazırlık dönemi çok daha rahat geçebilmektedir. Soruları çözebilmek için ilk olarak adayların temel düzey gramer bilgisine sahip olması gerekir. Ardından en önemli basamak olan kelime bilgisi gelir. YDS Sınavında kelime bilgisinden doğrudan 6-10 arası soru gelse de, YDS Kelime bilgisi zayıf olan adaylar okuduklarını anlama, çeviri, tamamlama gibi alanlarda da zorlanabilmektedir. Bu yüzden öncelikli hedef YDS Kelime bilgisi düzeyini artırmak olmalı, günlük olarak kelime ezberi çalışmalarına programlarda mutlaka yer verilmelidir.
YDS Vocabulary ( Kelime Bilgisi) Konuları ( 6+ soru) :
|
YDS Kelime Ezberleme Taktikleri Nelerdir? YDS Kelime Soruları Nasıl Çözülür?
- Kelime defteri edinin ve günlük – haftalık – aylık tekrarlar yapın. Kelime defterini alfabetik olarak tutarsanız, çalışma süreciniz boyunca kendi mini sözlüğünüzü de hazırlamış olursunuz ve tekrarları yapıp notlar almak daha pratik olur.
- Sözlükleri yanınızdan ayırmayın, makale – kitap ve günlük haber sitelerini takip edin. Okuduğunuz metinlerde bilmediğiniz kelimeleri sözlükten bularak kelime defterinize not alın.
- Mobil uygulamalardan yararlanın. Oyunla öğrenme her yaş grubu için kalıcı bir yöntemdir. Boş vakitlerinizi bu sayede daha dolu ve eğlenceli geçirebilirsiniz.
- Kendinize günlük hedefler koyun. YDS – YÖKDİL Sık Sorulan 1000 kelime gibi listeler edinebilir, bu listeler üzerinden günlük 50+ kelime ezberi yaparak sınava kadar önemli kelimeleri öğrenmiş olabilirsiniz. Günlük ezberlere başlamak için YDS – YÖKDİL En Önemli 1000 Kelime dosyasını indirebilirsiniz.
- Çok soru çözmek YDS – YÖKDİL gibi sınavlarda başarıya götürmez. Sizi başarıya götürecek olan soru analizi yapmaktır. Yanlış yapılan soruları ayrıntılı incelemek ve benzerlerini çözerek pekiştirmek çok soru çözmekten daha etkili ve kalıcıdır.
- Tekrarlar ezberlerin kalıcılığını sağlar ve en etkili yöntemlerden biri öğrenilen bilgileri başkaları ile paylaşmaktır. Yeni bir kelime öğrenirken zorlandığınız durumlarda bu kelimeleri günlük hayatta kullanmaya özen gösterirseniz çok daha kolay ve kalıcı öğrenmeler yapmış olursunuz.
- Daha önce yabancı dil çalışma deneyiminiz yoksa ve sınava hazırlık için çok fazla zamanınız yoksa profesyonel bir kurumdan destek alabilirsiniz. Özellikle Online YDS Kursları zamandan tasarruf sağladığı için YDS Sınavlarına hazırlık sürecinde oldukça etkili olmaktadır.
- Eş anlamlı ve zıt anlamlı kelimeler ile ilgili kelime kartları hazırlayabilirsiniz. Oluşturacağınız bir kelime kutusu yardımı ile aklınıza geldikçe kelimeleri seçerek aynı zamanda kelimenin eş, yan ve zıt anlamlılarını da öğrenmiş ve görmüş olursunuz.
- Zihinsel sözlüğü desteklemek için görsel ve işitsel hafızadan yararlanmakta da fayda vardır. Bu yüzden özellikle sık karıştırdığınız ve öğrenmekte zorluk yaşadığınız kelimeleri dinle – çiz – tekrar et – söyle gibi teknikler ile daha kalıcı hale getirebilirsiniz. Yine görselli kelime kağıtları hazırlamak da etkili bir yöntem olabilir.
- YDS Kelime Sorularını çözerken yanlış yaptığınız sorular için mutlaka bir soru defteri edinmeli, bilmediğiniz kelimeleri renkli kalemler ile işaretleyerek haftalık olarak bu sorulara yönelik tekrarlar yapmalısınız.
- Soru çözümlerinde kaliteli ve güvenilir yayınlar tercih etmeli, çıkmış ÖSYM YDS Sorularını edinerek sınavlarda geçen kelimeleri ayrıntılı olarak analiz etmelisiniz. YÖKDİL , YDS Sınavına göre Sosyal -Fen ayrımına sahip olduğu için hazırlanması daha kolay bir sınav olarak karşımıza çıkmakta. YDS Sınavında ise ağırlıklı olarak makale, bilimsel yazılar ve haberlerden seçilmiş metinler kullanılıyor. Bu yüzden çıkmış sorularda geçen sözcükleri listeleyebilir, eş anlamlı ve zıt anlamlılarına bakarak kelime listenizi zenginleştirebilirsiniz…
YDS hazırlığı disiplin isteyen bir süreç, düzenli bir program oluşturmak ve uygulamak hem öğrenciler hem çalışanlar açısından oldukça zorlayıcı olabiliyor. Kişisel program yapmakta zorlanıyor, profesyonel bir desteğe ihtiyaç duyuyorsanız 10 yılı aşkın tecrübesi ile Nettekurs her sene yüzlerce adayın yabancı dil hazırlık sınavlarında başarı elde etmesine ve hayallerine ulaşmasına aracılık ediyor. Sizi de ailemizde görmekten ve başarı garantili Online YDS Kursu Nettekurs ile tek dönemde kazananların arasına adınızı yazdırmaktan mutluluk duyarız. Hemen Şimdi ÜCRETSİZ DENE seçeneği ile YDS – YÖKDİL – TIPDİL Hazırlık Kurslarımıza üye olarak, eğitimlerimizi demo süreci boyunca inceleyebilirsiniz. Bu süreçte canlı derslere katılabilir, video dersleri inceleyebilir, deneme ve pdf doküman gibi özelliklerimizi kullanabilirsiniz.
Online YDS Kursu ile sahip olacaklarınız:
Tek ücret ödeyerek 2 yıl boyunca içerikleri kullanmaya devam etme hakkı,
7/24 ulaşılabilir canlı destek ve uzman rehberlik hizmeti,
Sınırsız dinleme ve tekrar hakkı,
PDF kaynaklar ve online denemeler,
Tüm cihazlar ile uyumlu akıllı panel,
Gece gündüz demeden interneti olan her yerde kesintisiz erişim özelliği,
Türkiye’nin alanında en iyi eğitmenlerinden ders alma şansı,
Akıllı panel üzerine not alma uygulaması,
Eğitmene sor özelliği ile Türkiye’nin En İyi YDS Hocalarına soru sorma imkanı,
Hediye içerikler ile en düşük ücret en iyi hizmet felsefesinden yararlanma,
Sınav ile %100 uyumlu güncel içerikler ve en önemlisi kursiyerlerini ailesinin bir parçası olarak gören bir eğitim kurumu ile kullanıcı dostu bir platformda sınav stresini minimum düzeye indirgeyen bir eğitim anlayışının parçası olma…
%100 başarı garantisi ve sayısız avantajı keşfetmek için sizleri Nettekurs Online YDS Kursu‘na bekliyoruz!
YDS Sınavı ile ilgili aklınızdaki tüm soruları ve bizlerle paylaşmak istediğiniz yorumlarınızı aşağıda yer alan “SORU SOR” bölümünü kullanarak uzman YDS Rehberlik ekibimize ulaştırabilirsiniz. Yorumlarınıza en kısa sürede dönüş sağlanacaktır.