YKS Puan Hesaplama Nasıl Yapılır? TYT AYT Puan Hesaplama

0
3788

YKS Puan Hesaplama Nasıl Yapılır? TYT AYT Puan Hesaplama

YKS puan hesaplama; TYT, AYT ve YDT sınavları için belirlenen standart puanlara ve test bölümlerinin ağırlıklarına göre yapılır. Ortaya çıkan sonuçlara Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP)’ nin de eklenmesiyle YKS sıralama tablosu oluşturulur ve YKS tercih dönemi başlar. Peki YKS puan hesaplama yapılırken kullanılan ağırlıklar nelerdir? TYT AYT Puan hesaplama nasıl yapılır? TYT YKS puan hesaplama ve OBP puanları, YKS puan hesaplamayı nasıl etkiler? Sayısal, sözel ve eşit ağırlık bölümleri için testlerin ağırlıklarından ve ortaöğretim başarı puanlama tekniklerinden söz edeceğimiz yazımızda, YKS hakkında sıkça sorulan bu soruların yanıtlarını vereceğiz.
Paylaşılan bilgilere göre hesaplanan tahmini YKS puanınızla tercih edebileceğiniz üniversiteleri ve bölümlerini görebilmek için blogumuzdaki diğer yazılara göz atabilirsiniz. >> YÖK Atlas Tercih Robotu

tyt yks puan hesaplama, tyt ayt puan hesaplama

Sınava kadar ihtiyacınız olan tüm profesyonel desteği bulabileceğiniz 7/24 açık Online YKS Kursu fırsatları ise Nettekurs’ ta sizi bekliyor! >> Online YKS Kursu Ücretsiz Dene!

YKS Puan Hesaplama Nasıl Yapılır?

YKS puan hesaplama yapılırken;

-Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenir. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan bulunur.

-Son sınıfta okumakta olan tüm adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart sapması bulunur.

-Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanır.

Adaylar, TYT ve AYT için belirlenen standart puanlar ile doğru sayılarını çarparak tahmini TYT AYT puan hesaplama sonuçlarına ulaşırlar. Adayların puanının hesaplanabilmesi için testlerde bulunan bölümlerden en az 0,5 ham puanın alınması zorunludur. Detaylı bilgi için ÖSYM YKS – TYT – AYT Tercih Kılavuzu ‘nun ‘Ağırlıklı Puanları Hesaplanabilmesi İçin Testlerden Alınması Gereken Ham Puanlar’ bölümünü inceleyebilirsiniz.

TYT YKS Puan Hesaplama Nasıl Yapılır?

TYT YKS puan hesaplama, 2 yıllık ön lisans bölümleri arasından tercih yapacak kişiler için sınavın en önemli aşamalarından biridir. Benzer şekilde AYT’ ye girecek adayların da TYT YKS puan hesaplama sonucunda baraj puanını almış olması gerekir. TYT’ ye kimlerin girebileceği ve TYT baraj puanları hakkında detaylı bilgiyi TYT YKS Nedir? yazımızda bulabilirsiniz.
TYT’deki testlerin puan hesaplamadaki ağırlıklarını aşağıdaki tablodan görebilirsiniz.

TYT Puan Türünün Hesaplanmasında Testlerin Ağırlıkları (%)
Puan Türü Türkçe Testi Sosyal Bilimler Testi Temel Matematik Testi Fen Bilimleri Testi
TYT 33 17 33 17

AYT sınavında ise sayısal, sözel ve eşit ağırlık bölümlerine göre çözülen testlerin ağırlıkları farklıdır. Peki TYT AYT puan hesaplama için kullanılan ağırlıklar nelerdir? TYT sınavının AYT puan hesaplamadaki ağırlığı nedir?

AYT YKS Puan Hesaplama Nasıl Yapılır?

AYT puan hesaplama, 4 yıllık lisans bölümlerini tercih edecekler için YKS puanlarının en önemli kısmını oluşturur. 4 yıllık bölümlerin puan türüne göre çözülen her bir testin AYT puan hesaplamadaki ağırlığı da değişmektedir. TYT – AYT puan hesaplama sisteminde TYT puanlarının etkisini ve her bir teste göre AYT puan hesaplamada kullanılan ağırlıkları aşağıdaki tablolarla görebilirsiniz.
AYT sorularının kapsamını ve AYT soru dağılımını ise blogumuzda bulabilirsiniz. >> AYT Konuları ve Soru Dağılımı 

Sayısal Puan Türünün Hesaplanmasında Testlerin Ağırlıkları (%)
Puan Türü TYT AYT
Matematik Testi Fen Bilimleri Testi
SAY 40 30 10 10 10

 

 

Eşit Ağırlık Puan Türünün Hesaplanmasında Testlerin Ağırlıkları (%)
Puan Türü TYT                                                 AYT
 

Matematik Testi

Türk Dili ve Edebiyatı – Sosyal Bilimler 1 Testi
Matematik Türk Dili ve Edebiyatı Tarih – 1 Coğrafya – 1
EA 40 30 18 7 5

 

Sözel Puan Türünün Hesaplanmasında Testlerin Ağırlıkları (%)
Puan Türü TYT AYT
Türk Dili ve Edebiyatı – Sosyal Bilimler 1 Testi Sosyal Bilimler 2 Testi
Türk Dili ve Edebiyatı Tarih – 1 Coğrafya – 1 Tarih – 2 Coğrafya – 2 Felsefe Grubu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi
SÖZ 40 18 7 5 8 8 9 5

 

Dil Puan Türünün Hesaplanmasında Testlerin Ağırlıkları
Puan Türü TYT

YDT

Yabancı Dil Testi
DİL                                                 40 60

Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) Puanı Nedir ve Nasıl Hesaplanır?

Ortaöğretim bitirme notunu ifade eden ‘Ortaöğretim Başarı Puanı’ , TYT – AYT puan hesaplama işlemine dahil edilir. Sınava katılanların ortaöğretim başarı puanlarının YKS puanlarına eklenebilmesi için OBP puanları ayrıca hesaplanmaktadır. En küçüğü 250, en büyüğü 500 olabilen OBP puanları, TYT – AYT puan hesaplama sonuçlarına eklenerek adayların nihai puanları elde edilir. Buradan gelen puanlar YKS puanlarına eklendiğinde kimi zaman YKS sıralamayı da önemli ölçüde değiştirmektedir. Bu nedenle TYT YKS puan hesaplama ve AYT puan hesaplama yapılırken OBP’ puanlarının önemini es geçmemek gerekir.

Peki sınava giren adaylar OBP puanı bildirmediyse OBP puanı nasıl hesaplanır? En düşük diploma notu olan 50’ nin OBP puanı nedir? Ortaöğretim başarı puanı bulunurken, ortaöğretimde alınan 100 üzerinden diploma notu, 5 ile çarpılır. Böylece, 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250; en yüksek 100 olan diploma notu için de OBP 500 olacaktır. Başvuru esnasında bildirilmeyen ve 50’ nin altında olan diploma notları ise 50 OBP olarak hesaplamaya katılır.

OBP puanınız ne olursa olsun YKS puanınızla sizi hayallerinize ulaştıracak kaynaklara tek tıkla ulaşabilirsiniz. Modern eğitim olanaklarının yanı başınızda olacağı, günün her anında dilediğiniz kadar tekrar yapabileceğiniz ve uzman hocalara dilediğiniz an soru sorabileceğiniz Online YKS – TYT – AYT Eğitimleri Nettekurs.com’ da sizi bekliyor!

SORU SOR

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz