YÖS Sınavı Nedir? YÖS’e Kimler Girebilir?

7
4214

YÖS Sınavı Nedir? YÖS’e Kimler Girebilir?

Yüksek öğretimde uluslararası öğrenci dolaşımı sağlayan programlara katılım kuşkusuz çoğu öğrenci için hayali kurulan bir eğitim sürecidir. Özellikle farklı kültürleri tanımak, yeni bir dil öğrenmek, dilini geliştirmek ve tüm bunları yaparken sosyalleşerek üniversite mezunu olmak… Dolayısıyla yabancı bir ülkede okuma fırsatı yakalamak, adaya kendi ülkesindeki bir yüksek öğretim kurumundan çok daha fazlasını katmaktadır. Şimdi bu programlardan en önemlisi olan YÖS hakkında bilgi verelim ve YÖS Sınavı Nedir? YÖS‘e Kimler Girebilir? açıklayalım.

YÖS (Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı) ülkemiz sınırları dışında yaşayan yabancı uyruklu lise son öğrencilerinin veya yurt dışında yaşan çifte vatandaşlık hakkı olan Türk uyruklu öğrencilerinin Türkiye’de eğitim almalarını sağlayan bir sınavdır. Şimdi, ülkemiz vatandaşlarınca da çokça bilinmeyen bir sınav olan YÖS’e dair soru işaretlerini giderelim ve YÖS Sınavı Nedir? detaylarıyla açıklayalım.

YÖS Sınavı Nedir? Ne Değildir?

YÖS Sınavı Nedir? sorusuna verilecek ilk yanıt şudur: YÖS Sınavı merkezi bir sınav değildir. Bilinenin aksine ÖSYM tarafından da yapılmamaktadır. Ülkemizdeki yüksek öğretim kurumları tarafından genel kontenjanlar dışında yer ayrılan ve yabancı uyruklu öğrencilerin eğitim alabilmelerini sağlamak amacıyla her üniversitenin kendi sınavını yaptığı bir sınav tipidir. Bu sebeple de sınav uygulamaları üniversiteden üniversiteye göre farklılık arz etmektedir. Söz konusu farklılık soru tipleri ve konular bazında yaşanmakta, soru sayısı ve süre bu farklılıktan etkilenmemektedir.

YÖS, uygulamalarıyla sürekli güncellenen bir sınavdır. Bu sebeple de – özellikle yurt dışından bu sınava hazırlanan kişiler için – takibi kolay olmayan bir yapısı vardır. Dolayısıyla YÖS’e hazırlanan adayların YÖS konusunda rehberlik edinecek kaynaklara sahip olması hayati bir unsurdur. Hem ders içerikleri, hem rehberlik ve danışmanlık hizmetleriyle kurumsal eğitim kültürüne sahip köklü eğitim kurumları bu konuda adayların tüm ihtiyaçlarına ve sorularına cevap verebilmektedir.

Bu noktada nettekurs.com olarak, adayların hemen bugünden başlayarak tüm ihtiyaçlarını tespit ediyor, sınava kadar bütün eksiklerini gidiyoruz. Bunu profesyonel YÖS danışmanlarımız ve alanında tecrübeli YÖS hocalarımızın ortak hazırladığı Online YÖS Kursunda, tüm adayların erişimine açık olarak sunuyoruz.

2019 yös sınavı yapan üniversiteler, yös 2019 başvuru tarihleri, yös 2019 sınav tarihleri

YÖS’te Güncel Gelişmeler Nelerdir? Nasıl Haberdar Olunabilir?

2019 yılı itibariyle MEB (Milli Eğitim Bakanlığı) ve Üniversiteler arasındaki anlaşmaya bağlı olarak YÖS’ün yurt dışında uygulanması kararlaştırılmıştır. Yurt dışında MEB’e bağlı okullarda eğitim alan adayların kendi okullarında işbirliğine gidilen üniversitelerin sınavına girebilmesine fırsat tanıyan son gelişme adaylara YÖS’e hazırlıkta büyük bir kolaylık sağlamaktadır. Bu kapsamda tam 13 üniversite YÖS konusunda Milli Eğitim Bakanlığıyla protokol imzalamıştır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi YÖS Sınavı Nedir? sorusu güncel bir sorudur ve sürekli olarak takip edilmeyi zorunlu kılmaktadır. Bilginin en büyük güç olduğu çağımızda, güncel bilgilere ulaşmanın ancak profesyonel bir destekle mümkün olabileceğinin altını yeri gelmişken tekrar çizmek isteriz.

YÖS’e Kimler Girebilir?

Metnimize başlarken YÖS’e Kimler Girebilir? sorusunu kısa bir çerçeveyle açıklamıştık. YÖK tarafından belirlenen koşullara göz atıldığında YÖS’e girişte birtakım kriterler bulunmaktadır. Bu kritiklerle ilgili YÖS’e Kimler Girebilir? Kimler Başvurabilir? başlıklı yazımızdan detaylı bilgi edinebilirsiniz.

YÖS’e girişte aranan kriterlerin başında lise son sınıfta olup yabancı uyruklu olma durumu gelir. Herhangi bir yabancı ülke vatandaşı olan bu çağdaki öğrenciler YÖS’e başvurabilmektedir. Bununla birlikte yabancı uyruklu olup Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçenler ve çifte uyruklu olan yaş grubundaki öğrenciler de YÖS’e girebilmektedir. YÖS’e Kimler Girebilir? sorusuna dair genelde çok karıştırılan bir ayrıntıyı belirtmekte fayda vardır. Buna göre öğrenimini yabancı bir ülkede yapan ancak son üç yılını Türkiye’de okumuş olanlar da YÖS’e girebilmektedir. Ayrıca yabancı ülkedeki Türk okullarında okuyan ve eğitimini tamamlayan öğrenciler de aynı şekilde YÖS’e girebilmektedir.

Bu yazımızda YÖS Sınavı Nedir? YÖS’e Kimler Girebilir? sorularına güncel gelişmelerle birlikte cevap vermeye çalıştık. Bloğumuzdaki yazılarımız hakkında görüş ve önerilerinizi bildirmek için sayfa sonundaki “Yorum Yap” bölümünden soru ve katkılarınızı ekleyebilirsiniz. Konuyla ilgili olarak uzman danışmanlarımız sorularınıza en kısa sürede cevap verecektir.

7 YORUMLAR

  1. Merhaba ben çifte vatandaşim Malta ve t.c .
    11.sınıfım bu zamana kadar Türkiyede okudum (Maltada 1yıl okudum ilkokul1.sinifi)
    Yöse girebilirmiyim

  2. Önceliklr yanitiniz için teşekkürler ama emin misiniz cunku turkiyede okumuş olanlar yöse giremiyor diye duydum (malta vatandaşi ve T.C vatandaşiyim)

    • Merhaba, bu gibi durumlar için daha net bir ayrım yapmak gerekirse, eğer Malta’da doğmuş iseniz YÖS’e girebilmektesiniz, ancak sonradan Malta vatandaşlığına girmiş iseniz girememektesiniz. YÖS’e girmek için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkmanız gerekmektedir.

  3. Merhaba ben Azerbaycan vatandaşıyım. 11 sınıfı babamın işinden dolayi Türkiyede okuyorum gelecek sene de Türkiyede mezun olacağım. Şimdi ben yös sınavina mi gireceğim yoksa yks mi? Ayrıca çalışma izniyle burada kalıyoruz yani Türkiye vatandaşliğım yok. Cevaplarsanız çok sevinirim

  4. Merhaba ben yabancı uyrukluyum yos sinavina katılabilir miyim lisans ogrencisiyim kaçak durumdayım geçerli vizem yok diploma pasaport var yada üniversiteye kayıt yaptira bilir miyim

SORU SOR

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

eight − 7 =