DGS (Dikey Geçiş Sınavı) Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

1
4505

DGS Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

DGS nedir? Ne zaman yapılır? Dikey geçiş sınavında ne sorulur? DGS konuları, soruları nelerdir? DGS kaç sorudan oluşur ve sınav süresi nedir?

Bu sorular DGS hazırlık döneminin başlamasıyla adaylar tarafından en çok merak edilenlerden bazıları. Fakat sınavın başvuru ve tercih dönemine dair daha pek çok soru işareti bulunuyor. Bunlara yanıt verebilmek adına ÖSYM DGS sıkça sorulan soruları bir araya getirdi. DGS hakkında sıkça sorulan sorular arasından derleme yaptığımız bu yazıda DGS hakkında aradıklarınızı bulabileceksiniz.

Aynı zamanda Nettekurs’ ta ücretsiz deneme sürenizi başlatarak DGS ders içerikleri ve konuları hakkında daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

DGS’ ye Kimler Başvurabilir?

DGS, Dikey Geçiş Sınavı olarak bilinen sınavın kısaltmasıdır. 2 yıllık ön lisans eğitimini tamamlayan kişiler lisans eğitimine devam edebilmek için DGS’ ye girerler. Son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş adaylar da sınava başvurabilirler. Bu mezuniyetin koşulları ve hazırlık eğitimi ile ilgili özel koşullar DGS ile ilgili sık sorulan soruların başında gelmektedir. Konuyla ilgili detayları DGS Nedir? yazımızda bulabilirsiniz.

Açık Öğretim Lisans Programlarına Dikey Geçiş Yapmak İsteyenler DGS’ ye Başvurmalı Mıdır?

DGS sıkça sorulan sorular sınava kimlerin katılabileceği ile ilgili bazı özel durumları da kapsıyor. Özellikle açık öğretim lisans programlarına devam etmek isteyen adayların DGS hakkında sıkça sorduğu sorulardan biri de bu.

Açık öğretim lisans programlarına dikey geçiş yapmak isteyenler de DGS’ye başvurmalıdır. Açık Öğretim Lisans Programları da Merkezi Yerleştirme ile Dikey Geçiş Yapılacak Yükseköğretim Lisans Programları arasındadır.

DGS Kaç Soru Kaç Dakika?

İlk 2 soru aracılığıyla sınavın ne amaçla yapıldığına ve sınava kimlerin girebileceğine değinmiş olduk. Peki DGS’ de kaç soru soruluyor? Sınav süresi nedir?

DGS’ de 120 soru vardır ve soruların çözümü için adaylara 150 dakika (2,5 saat) verilir.

DGS Sınavı Ne Zaman Yapılır?

DGS sınavı yılda 1 kez düzenlenir. Sınav, genellikle Haziran ayının sonu veya Temmuz ayının başında yapılır.

DGS Başvuruları Nereden Yapılır?

ÖSYM DGS Sıkça Sorulan Sorular kılavuzunda detaylı olarak yanıtlanan sorulardan bazıları da DGS başvuruları ile ilgilidir. ‘Sınava nasıl ve ne zaman başvuracağım?’ soruları sınava girecekler tarafından genellikle karıştırılmaktadır. Bu nedenle ÖSYM Sınav takviminde yazan başvuru tarihlerini kontrol edebilir, belirtilen tarihler aralığında başvurunuzu yapabilirsiniz.

2019 DGS Başvuru Tarihleri: 26.04.2019 – 08.05.2019

ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli fotoğrafı ve eğitim bilgisi bulunan adaylar, bireysel olarak internet aracılığıyla https://ais.osym.gov.tr adresinden başvuru yapabilirler. ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli bir fotoğrafı ve/veya eğitim bilgisi bulunmayan adaylar, ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden veya tanımlanmış başvuru merkezlerinin birinden yapacaklardır.
dgs hakkında sıkça sorulan sorular, dgs sıkça sorulan sorular

Yurtdışından Başvuru Yapılabilir Mi?

Evet yapılabilir. Başvuruların yapılacağı tarihler arasında eğitim, tedavi vb. nedenlerle yurt dışında bulunduğu için (KKTC ve Kırgızistan-Bişkek hariç) başvuru merkezine gitmesi mümkün olmayanlar, başvurularını kılavuzda açıklandığı şekilde yapabilirler.

ÖSYM Başvuru Merkezleri Nerededir?

Başvuru merkezlerinin adresleri, ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinde “2018-DGS: Kılavuz ve Başvuru Bilgileri” içinde yer alır.

Başvuru Merkezine Giderken Hangi Belgeleri Yanıma Almalıyım?

Eksiksiz ve doğru olarak doldurulmuş ‘Aday Başvuru Formu’ ile Nüfus Cüzdanı veya Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı veya geçerlilik süresi dolmamış pasaportun aslı gerekmektedir. (Nüfus cüzdanında soğuk damga basılı olmalı, güncel bir fotoğraf ve T.C. Kimlik Numarası bulunmalıdır.)

Sınava Giriş Belgemi Nasıl Edinebilirim?

Adaylar, Sınava Giriş Belgelerini, T.C kimlik numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’ nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden edinebilirler.

DGS Konuları Nelerdir?

DGS de ALES gibi ‘bildiğini yorumlama/değerlendirme’ sınavıdır. Sayısal mantık, sözel mantık ve problem sorularının sınavdaki yoğunluğu fazladır. DGS’ ye girecek kişiler içinse bu durum DGS sıkça sorulan sorulardan bazılarını ortaya çıkarmaktadır:

‘DGS’ de ne sorulacak? DGS Konuları Nelerdir?’

DGS’ de sayısal ve sözel olmak üzere iki bölüm vardır. Sınava girecek kişiler kendi alanlarına göre bu bölümlerden yalnız birini veya ikisini birlikte çözerler. DGS sayısal ve sözel mantık sorularıyla bilinen bir sınavdır. Sayısal-sözel mantık tipindeki sorular sınav konularının bir kısmını oluşturur. Sayısal – sözel mantık soru tipiyle ilgili bilgi alabilmek ve diğer DGS konularını öğrenebilmek için bloğumuzdaki diğer yazılara göz atabilirsiniz:

>> DGS Matematik Konuları Nelerdir?
>> DGS Türkçe Konuları Nelerdir?

Çıkmış DGS Sorularına Nereden Ulaşabilirim?

DGS hakkında sıkça sorulan sorular, çıkmış sorular konusunda da yoğunlaşmaktadır. Özellikle mantık sorularının yoğunluğu nedeniyle çıkmış sorular hazırlık sürecinde iyi bir rehberdir. Sınavlara hazırlıkta çıkmış sorularla çalışmanın ve örnek sınav incelemelerinin önemi tartışılmaz. Özellikle DGS gibi ‘anladığını yorumlama’ sınavlarında bilgi ağırlıklı sorular azdır. Bu nedenle çıkmış sınavların iyice incelenmesi ve bol bol soru çözerek hız/zaman kazanılması bu tip sınavlara çalışmak için en iyi yöntemlerden biridir.

Çıkmış soru çözümleriyle çalışmalarınızı güçlendirmek için Çıkmış DGS Soruları yazımızda son 10 yılın DGS sorularını pdf halinde bulabilirsiniz. Çıkmış soru çözümlerini video derslerden izleyebilmek, yapamadığınız soru çözümlerini canlı derslerle pekiştirebilmek ve 7/24 erişebileceğiniz kaynaklarla zaman-mekan engeli çalışabilmek için Nettekurs Online DGS Kursu’ nda ücretsiz deneme sürenizi başlatın! >> Online DGS Kursu Ücretsiz Dene!

DGS Puanları Kaç Yıl Geçerlidir?

DGS puanları yalnızca 1 yıl geçerlidir. Dolayısıyla DGS puanınızı yalnızca sınava girdiğiniz yılın tercih döneminde kullanabilirsiniz. Tek girişte kazanabilmek ve her yıl yeniden sınav stresi çekmeden daha verimli çalışabilmek için siz de DGS’ nin diğer kazananları gibi Nettekurs ile sınava hazırlanın! Tıklayın, kazanın! >> Online DGS Eğitimleri

1 Yorum

SORU SOR

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

five + 1 =