TYT & YKS Nedir? (Temel Yeterlilik Testi Yükseköğretim Kurumları Sınavı)

1
3780

TYT & YKS Nedir? (Temel Yeterlilik Testi & Yükseköğretim Kurumları Sınavı)

YKS yani Yükseköğretim Kurumları Sınavı, Yükseköğretim programlarına yerleşecek öğrencilerin seçimi ve adayların tercihlerine göre üniversitelere yerleşebilmesi amacıyla ÖSYM tarafından düzenlenen merkezi bir sınavdır. Eski sınav sisteminde YGS ve LYS olarak uygulanan sınavlar, yeni sistemde YKS başlığı altında TYT ve AYT sınavları olarak yapılmaktadır. TYT AYT Nedir? TYT AYT ‘ye Kimler Başvurabilir? yazımızda sınava katılım koşullarından söz etmiş ve sınav hakkındaki genel bilgilere yer vermiştik. Bu yazımızda ise özellikle Temel Yeterlilik Testi Yükseköğretim Kurumları Sınavı hakkında bilgi verecek ve sınavın ilk aşaması olan ‘TYT nedir? TYT YKS nedir?’ bunu iyice anlamaya çalışacağız.

TYT Nedir?

Üniversiteye girişte uygulanacak yeni sistem olan YKS sınavının ilk oturumu Temel Yeterlilik Testi yani TYT ‘dir. Eski sistemde YGS (Yükseköğretime Geçiş Sınavı) olarak bilinen sınav, yeni sistemde TYT ismini almış ve hem isim hem de içerik olarak değişikliğe uğramıştır. Peki TYT nedir? TYT YKS nedir? TYT sınavı, Yükseköğretim programlarına yerleşmek isteyen adayların temel bilgi, beceri ve temel bilgilerdeki yeterliliğini ölçen merkezi bir sınavdır. Bu nedenle sınav öğrencilerin okuduğunu anlama, çabuk kavrama ve mevcut bilgileri çok yönlü kullanma becerilerine odaklanmaktadır. Sınav Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri, Temel Matematik ve Türkçe olmak üzere dört bölümden oluşmaktadır.
tyt yks nedir, tyt nedir, temel yeterlilik testi yükseköğretim kurumları sınavı nedir

TYT ve YGS Arasındaki Farklar Nelerdir?

TYT sınavının eski sistemdeki YGS sınavının yerini aldığından söz etmiştik. Fakat TYT Nedir? sorusuna yanıt verirken sınavın yalnızca YGS sınavının yerini aldığını söylemek yeterli olmaz. Temel Yeterlilik Testi Yükseköğretim Kurumları Sınavı, YGS ‘den farklı olarak öğrencilerin temel bilgilerini kullanma biçimini dolayısıyla yeterlilik düzeyini ölçmeyi amaçlamaktadır. Bu nedenle YGS ‘de yer alan bilgi ağırlıklı sorular TYT ‘de okuduğunu anlamaya ve bilgiyi doğru kullanma becerisine yönelik sorulara dönüşmüştür. Sınavın temel yeterlilikleri değerlendirmesi nedeniyle daha kapsayıcı olacağı ve adaylara fırsat eşitliği sağlayacağı düşünülmektedir. Sınav içerik olarak da yenilenmiştir. Soru sayısı 160’tan 120 ‘ye düşürülmüş, sınav süresi ise 160 dakika yerine 135 dakika olarak belirlenmiştir.

TYT Sınavındaki Testler ve Kapsamları

TYT YKS Nedir? TYT Nedir? sorusuna verdiğimiz yanıtı özetlemek gerekirse ‘TYT sınavı bilgiyi doğru ve yerinde kullanma becerisini ölçen bir sınavdır’ diyebiliriz. ÖSYM YKS-TYT AYT Kılavuzunda belirtildiği üzere bu amaca yönelik hazırlanan testlerin kapsamı;

Türkçe bölümünde; okuduğunu anlama ve yorumlamaya, temel cümle bilgisi, imla kurallarını kullanma becerilerini ölçmeye

Sosyal Bilimler bölümünde; Tarih, Coğrafya, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Felsefe alanlarındaki temel kavram ve ilkeleri kullanmaya

Temel Matematik bölümünde; Temel Matematik kavramlarından, matematiksel kurallardan ve temel matematiksel ilişkilerden yararlanarak soyut işlemler yapmaya

Fen Bilimleri bölümünde; Biyoloji, Kimya, Fizik alanlarındaki temel kavram ve ilkeleri kullanma becerilerine yönelik olacaktır.

Temel yeterliliğin ön planda tutulduğu ders içerikleri ile sınava hazırlanmak, etkileşimli canlı derslerde uzman YKS hocalarına dilediğinizi sorup anında cevap almak ve 24 saat içerisinde sisteminize yüklenecek video dersler sayesinde bilgilerinizi dilediğiniz an pekiştirebilmek için nettekurs Online YKS-TYT AYT Kursu ‘nu ziyaret edebilirsiniz.

TYT Sınavına Kimler Girebilir?

Temel Yeterlilik Testi Yükseköğretim Kurumları Sınavı, üniversiteye giriş için adayların katılması gereken ilk aşama sınavıdır. Sınavın ikinci aşamasına katılmak isteyen veya Meslek Yüksekokulu tercih edecek tüm adaylar TYT ‘ye girmek zorundadır. Lisans programlarına yerleşmek isteyen adaylar, TYT ‘den aldıkları puan ve Alan Yeterlilik Testi (AYT) ‘den aldıkları puanlar ile birlikte üniversite tercih sürecine başlar. Meslek Yüksekokulları için tercih yapacak adayların ise yalnızca TYT ‘ye girmesi yeterlidir. Eğer sadece TYT sınavına girecekseniz ve hazırlık sürecinde TYT ‘ye özel hazırlanan soru çözümü-konu anlatımı kaynakları arıyorsanız nettekurs Online YKS-TYT AYT Eğitimlerini inceleyebilirsiniz. TYT canlı derslerimize konuk olmak, yazılı ve video kaynaklarımızın tamamına ücretsiz erişim sağlamak ve online dershane fırsatlarını yakından tanımak için sizi hemen ücretsiz deneme sürenizi başlatmaya davet ediyoruz. >> Online YKS-TYT AYT Kursu Ücretsiz Dene!

1 Yorum

SORU SOR

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

16 − 7 =