YKS Nedir? Kimler YKS Başvurusu Yapabilir?

0
3630

 

YKS Nedir? Kimler YKS Başvurusu Yapabilir?

Kısaca YKS olarak bildiğimiz, Yükseköğretim Kurumları Sınavı, belki de merkezi sınavlar içinde en hayati olanıdır. Çünkü bu sınavla adaylar yalnızca bölüm ve üniversite seçimi yapmamakta, aynı zamanda tüm yaşamlarını bu seçimleri etrafında şekillendirmektedirler. Dolayısıyla da öğretim hayatı için bu sınav bir kırılma noktasıdır diyebiliriz. Bu kırılma noktalarında adaylar nasıl hareket etmeli,  detaylı bir şekilde ele alacağımız bu yazımızda YKS Nedir ? , Kimler YKS Başvurusu Yapabilir? konularıyla açıklığa kavuşturacağız.

Yukarıda da değindiğimiz üzere YKS’nin diğer sınav türlerine göre sorumluluğu daha yüksektir. YKS’ye giren her aday da bu sorumluluğu yakından hissetmektedirler. Ancak planlı ve programlı yapılmış her sınav süreci bu sorumluluğu hafifletmekte ve adaya özgüven kazandırmaktadır. Şimdi bu bilinçle hazırlanılan bir sınav karşısında adayı neler beklemektedir bu konulara yakından bakalım ve ilk sorumuz olan YKS Nedir ? sorusunun cevabını vererek ilerleyelim.

YKS Nedir ? Nasıl Bir Sınavdır?

Bir sınavda başarı elde etmenin ilk koşulu, o sınava dair bütün işleyişi bilmekten geçmektedir. Bu sebeple adayların hem hayatlarının her aşamasında hem de YKS sürecinde meraklı bir tavır içerisinde olmalarının kendi faydalarına olacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu minvalde YKS Nedir ? sorusunun cevabını tüm boyutlarıyla verebilen bir aday sınava dair ilk adımı çoktan atmıştır diyebiliriz.

Peki, gerçekte YKS Nedir ? YKS, lise öğrencilerinin (örgün ve açıköğretim), üniversite eğitimlerini alabilmelerinin ilk basamağını teşkil eden bir sınavdır. Adaylar bu sınavda Sayısal (MF), Sözel (TS) , Eşit Ağırlık (EA) ve Yabancı Dil (YD) bölümlerinden oluşan testlere tabi tutulmakta, lise eğitimleri boyunca verilmiş olan eğitim süreçleri temel alınarak, müfredattaki konuları içeren sorulara cevap vermeleri beklenmektedir.  Bu sebeple hazırlık sürecinin titizlikle geçirilmesi gereken bir sınavdır.

tyt yks puan hesaplama, tyt ayt puan hesaplama

YKS’ye hazırlıkta en önemli konulardan birisi de hazırlanma sürecidir. Adayların lise eğitimleri boyunca edindikleri bilgileri YKS’de kullanmalarını sağlayacak bir programın oluşu adaya sınava hazırlıkta büyük avantaj sağlamaktadır. Alanında en iyi hocalardan ders alma imkanı, 7/24 rehberlik hizmeti, YKS ile ilgili nitelikli içerik, görsel ve işitsel materyalle zenginleştirilmiş dersler, zamanı verimli kullanma konusunda tüm konulara sınırsız erişim hakkı, internetin olduğu her yerde derslere ulaşabilme imkanı gibi daha pek çok avantajı ayağınıza getiren Online YKS Kursu ile YKS’de ayrıcalıklı eğitim bir tık kadar yakınınızda.

 

YKS’de Bölüm, Alan ve Puan Türleri Nedir?

YKS’de bir başka konu olan bölüm, alan ve puan türleri başlıklarına da açıklık getirerek YKS Nedir ? , ardından da Kimler YKS Başvurusu Yapabilir? sorularına cevap bulabiliriz. Yakından bakılacak olursa;

  • YKS sınavı TYT (Temel Yeterlilik Testi) AYT (Alan Yeterliik Testi) ve YDT (Yabancı Dil Testi) olmak üzere üç farklı oturumda yapılan bir sınavdır.
  • TYT, tüm adayların katılmak durumda olduğu bir oturumdur. Türkçe, Matematik, Fen ve Sosyal Bilimlerden oluşan 120 soruluk ilk basamak sınavıdır.
  • AYT ve YDT ise ikinci basamak sınavlarıdır. Bu sınavlarda adayların ortaöğretimde seçtikleri bölümlerle ilgili soruları yapmaları istenmektedir
  • Sayısal öğrencileri AYT oturumunda Fen Bilimleri ve Matematik, Sözel öğrencileri Edebiyat ve Sosyal Bilimler 1, Sosyal Bilimler 2, Eşit Ağırlık öğrencileri, Matematik ve Sosyal Bilimler 1 ve Edebiyat testlerini çözmek durumundadırlar.
  • Yabancı Dil öğrencileri üçüncü oturumda gerçekleştirilen yabancı dil sınavlarına katılarak süreci tamamlamaktadırlar.

Bu noktada konunun daha detaylı bir incelemesinin yapıldığı TYT AYT Nedir Kimler Girebilir? TYT AYT’ye Kimler Başvurabilir?  başlıklı içeriğimize bakmanızı öneriyoruz. Yazımızı bir diğer konu olan Kimler YKS Başvurusu Yapabilir?  sorusuna yanıt vererek sürdüreceğiz

Kimler YKS Başvurusu Yapabilir?

Genellikle aileler, çocuklarının liseye kayıt olmalarıyla birlikte, üniversiteye altyapı oluşturacak alternatifleri de göz önüne alarak, bir hazırlık programı oluşturmaktadır. Bu programlar özel ders, dershane ya da yukarıda da altını çizdiğimiz üzere online eğitim şeklinde olabilmektedir. Dolayısıyla liseye başlamış bir lise öğrencisi o aşamadan itibaren üniversiteye hazırlık sürecine de ister istemez girmiş olmaktadır.  Süreçle ilgili profesyonel bir eğitim danışmanlığı ya da rehberlik hizmeti alınmazsa YKS süreci karmaşık bir hal alabilmekte, süreç içerisine sona gelindiği andan itibaren özellikle ebeveynlerin kafalarında birtakım sorular oluşmaya başlayabilmektedir. Bu sorulardan en önemlisi de Kimler YKS Başvurusu Yapabilir? sorusudur.

Kimler YKS Başvurusu Yapabilir? sorusana cevap verecek olursak:

  • 2019-2020 yılı itibariyle bir ortaöğretim kurumunda son sınıf öğrencileri
  • Ortaöğretim kurumunu daha önceden tamamlamış olanlar.
  • Ortaöğretim kurumunda beklemeli olanlar
  • Lise eğitimini ülke dışında tamamlayan öğrenciler
  • Türkiye Cumhuriyeti veya KKTC vatandaşı olanlar
  • Bulgaristan’dan göç yollu gelmiş Türk soylu olanlar
  • Mavi Kart sahipleri

Bu yazımızda YKS Nedir ? Kimler YKS Başvurusu Yapabilir? sorularına açıklık getirmeye çalıştık. Bloğumuzdaki yazılarımız hakkında görüş ve önerilerinizi bildirmek için sayfa sonundaki “Yorum Yap” bölümünden soru ve katkılarınızı ekleyebilirsiniz. Konuyla ilgili olarak uzman danışmanlarımız sorularınıza en kısa sürede cevap verecektir.

 

SORU SOR

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

17 − six =